Budapešte vykstančiame olimpinės atrankos turnyre be kelialapių į Tokijo olimpines žaidynes kol kas lieka mūsų moterų ir laisvųjų imtynių atstovai. Sportininkams bilietus į Japoniją  garantuotų tik patekimas į finalą, tačiau mūsų atletai ir atletės suklupo kiek ankstesnėse turnyro stadijose.

A.Mažeika „ištraukė“ pirmą kovą, bet ketvirtfinalyje to paties pakartoti nepavyko

Pirma olimpinės atrankos turnyro diena startavo laisvųjų imtynių meistrų kovomis.

Andrius Mažeika pirmoje aštuntfinalio kovos su moldavu Vasile Diaconu dalyje buvo atsidūręs ties prarajos riba – trumpam atokvėpiui kovotojai išėjo esant rezultatui 0:8 moldavo naudai. Varžovui iki pilnos laimės tetrūko 2-jų taškų.

Antroje pusėje klaipėdietis perėmė iniciatyvą, metodiškai rinko taškus ir išlygino rezultatą. Paskutinę minutę matėme visišką Andriaus dominavimą – sukryžiavęs varžovo kojas lietuvis paeiliui atliko penkis ridenimus ir iškovojo pergalę anksčiau laiko.

Ketvirtfinalyje Andrius dar grumtynių pradžioje praleido į priekį rumuną Maximą Vasilioglo, kuris beveik visus taškus susirinko parteryje. Akistatos pabaigoje A.Mažeika sumažino atsilikimą, tačiau  atlikti baigiamojo akordo nepavyko.

Svoryje iki 97 kilogramų stebuklas neįvyko. Luką Krasauską egzaminavęs ex kubietis Abrahamas de Jesus Conyedo Ruano parodė, kodėl jis yra aukščiausiai reitinguotas šio svorio atletas. Dabar Italijai atstovaujantis imtynininkas pergalę prieš Luką iškovojo klasikiniais ridenimais parteryje. Ką gi, ne kasdien tenka susitikti su elitiniu atletu; tikėkimės, kad sukaupta patirtis Lukui pravers ateityje.

74 kg; 1/8 finalo  Andrius Mažeika – Vasile Diacon (MDA) 22:10

74 kg; ¼ finalo  Andrius Mažeika – Maxim Vasilioglo (ROU) 2:9

97 kg ¼ finalo Lukas Krasauskas – Abraham de Jesus Conyedo Ruano (ITA) 0:10

 

Alinančioje dvikovoje Danutė nusileido Azerbaidžano imtynininkei

Olimpinės atrankos turnyre Danutė Domikaitytė svoryje iki 68 kilogramų pirmoje kvalifikacinėje imtyje rezultatu 8:5 įveikė vengrę Naomi Szabados.

Jauna varžovė savo kraitėje turėjo Europos jaunimo ir U23 čempionatuose iškovotus medalius. Tačiau Danutės kolekcija keliskart gausesnė ir reikšmingesnė. Danutės patirtis suvaidino lemiamą vaidmenį.Lietuvos atletė suvaržė varžovės dešinę ranką ir kontroliavo jos veiksmus. Pastangos atsipirko su kaupu – pirmame kėlinuke Danutė įgijo solidžią persvarą (6:1). Antroje dalyje vengrė pavojingai priartėjo (6:5), tačiau paskutinė minutė vėl priklausė mūsų imtynininkei.

Ketvirfinalyje Danutė grūmėsi su bulgare Elis Manolova, kuri nuo 2015 metų atstovauja Azerbaidžanui. Varžovė pirmoje imtyje per 42 sek paguldė ant menčių Ilaną Kratyš iš Izraelio.

Nervingoje ir šiurkščioje akistatoje savo pranašumą įrodė daugkartinė Europos čempionatų nugalėtoja ir prizininkė Manolova. Antrame kėlinuke, esant lygiam rezultatui, varžovė trumpam sprogo ir privertė Danutę užžengt už kilimo. Visą likusį laiką Manolova blokavo Danutės ranką ir nevengė grubiai patampyti už plaukų. Danutė ilgai ruošėsi lemiamai atakai ir driokstelėjo likus kelioms sekundėms iki finalinės sirenos. Deja, veiksmui pritrūko tikslumo ir inercijos. Varžovė kiek per lėta judesį nuslopino ir pasiėmė paskutinius du taškus (1:4). Pralaimėjimas ketvirtfinalyje užbraukė galimybę šiame atrankos turnyre Danutei iškovoti olimpinį kelialapį.

Tuo tarpu dvidešimtmetei Kamilei Gaučaitei (76 kg) aštuntfinalyje nepavyko rimčiau pasipriešinti Europos vicečempionei Martinai Kuenz iš Austrijos. Pirmam Kamilės išpuoliui šiek tiek pritrūko tikslumo. Po kontratakos austrė sugriebė Kamilės kojas, susikūrė puikią poziciją ir atliko kelis dvitaškius „kryžiukus” paeiliui. 0:11.

WW – 68 kg kvalif. Danutė DOMIKAITYTĖ – Noémi SZABADOS (HUN) 8:5

WW – 68 kg 1/4 Finalo Elis MANOLOVA (AZE) – (LTU) Danutė DOMIKAITYTĖ 4:1

WW – 76 kg 1/8 Finalo Kamilė GAUČAITĖ – Martina KUENZ (AUT) 0:11

Valdas Malinauskas