Graikų-romėnų imtynių kovomis Varšuvoje finišuoja Europos imtynių čempionatas. Sekmadienį dar vyks finalai keliose svorio kategorijose, tačiau be mūsų imtynininkų.  Aukščiausią, penktą,  vietą Lenkijoje užėmė sunkiasvoris Romas Fridrikas (130 kg). Savo varžovus pavyko įveikti Edgarui Venckaičiui ir Mantui Kazimierui Sinkevičiui.

Mūsų GR imtynių atletų užimtos vietos:

Romas Fridrikas – 5 v. (13 dal.)

Edgaras Venckaitis – 8 v.  (18 dal.)

Mantas Kazimieras Sinkevičius – 12 v. (26 dal.)

Martynas Nemsevičius – 13 v. (19 dal.)

Klasikų kovų rezultatai:

GR – 130 kg 3/5 v. Romas FRIDRIKAS – Zurabi GEDECHAURI (RUS) 2:3

GR – 130 kg 1/2 finalo Romas FRIDRIKAS – Jakobi KADŽAJA (GEO) 0:9

GR – 130 kg 1/4 finalo Konsta Johannes MAEENPAEAE (FIN) – Romas FRIDRIKAS 1:4

 

GR – 67 kg 1/4 finalo Edgaras VENCKAITIS – Slavik GALSTYAN (ARM) 0:9

GR – 67 kg 1/8 finalo Edgaras VENCKAITIS – Ivo Krasimirov ILIEV (BUL) pergalė mentėmis

GR – 77 kg 1/8 finalo Mantas Kazimieras SINKEVIČIUS – Riccardo Vito ABBRESCIA (ITA) 0:8

GR – 77 kg kval. Mantas Kazimieras SINKEVIČIUS – Aleksandar ERSKI (SRB) pergalė mentėmis

 

GR – 87 kg 1/8 finalo Martynas NEMSEVIČIUS – Denis Maksymilian KUDLA (GER) 1:4

———————————–

Romui Fridrikui iki bronzos pritrūko dviejų taškų

Ketvirtfinalyje Romas susikirto su suomiu Konsta Johannesu Maeenpaeae. Taupant laiką, suomį vadinsiu suomiu, nes jo pavardė tarimui ir rašymui tiek pat sunki, kiek buvo sunkios Romui Fridrikui 6 minutės ant imtynių kilimo.

Prieš čempionatą Mantas Knystautas pranašavo, kad skandinavas dirbs be veiksmų, panaudodamas turkišką presingo-stūmimo stilių.  Taip ir buvo. Teisėjams tai padarė įspūdį ir visaginietį pastatė į parterį. Netrukus sekė Romo ataka, kuri atstatė balansą (1:1). Pasirodė pirmi pavojaus signalai – kėlinuko pabaigoje Romas nežymiai, bet žingsniavo atgal.

30-ies sekundžių pertrauka atgaivino R.Fridriką, kuris kantriai atmušinėjo suomio išpuolius ir, galiausiai, pridengė panėrimą. Suomio jėgos seko greičiau nei lietuvio, jis vėlėsi į kovą, tačiau Romas kietai pramušinėjo rankas iš apačios ir neleido užvaldyti iniciatyvos. Buvo gražu žiūrėti!

Po šios pergalės paaiškėjo, kad pusfinalyje Romas Europos čempionate grumsis su Europos žaidynių čempionu ir pasaulio čempionato prizininku Jakobi Kadžaja iš Gruzijos.

Deja, imtyje dėl išėjimo į finalą, Romas neapsigynė nuo gruzino atakų parteryje ir nusileido rezultatu 0:9.

Mažajame finale visaginietis susikovė su praeitų metų Europos čempionato penktos vietos laimėtoju Rusijos atstovu Zurabiu Gedechauriu. 

Šioje lemiamoje imtyje Romo veiksmuose pamatėme nemažai teigiamų pokyčių. Išskyrus pergalės. Kaip ir buvo baimintasi, pagrindiniai įvykiai sprendėsi pirmame kėlinyje. „Manyčiau, kad Romui svarbu nenutolti nuo panašios, kaip su suomiu kovos plano. Jokiais būdais nesifechtuoti ar stumdytis, o drąsiai eiti į paėmimus”, – prieš kovą svarstė treneris Olegas Antoščenkovas.

Panašų vaizdą iš dalies ir pamatėme ant kilimo. Bėda ta, kad pirmomis minutėmis masyvesnis varžovas taranui panaudojo papildomus savo kilogramus. Tai nebuvo tas žudantis pranašumas atakoje, bet pakankamas, kad teisėjai aktyvumą įvertintų ne visaginiečio naudai. Matėme, kad Romas pusfinalyje neatlaikė gruzino ridenimų parteryje, todėl šiokių tokių nuogąstavimu vis dėlto buvo.

Rusijos čempionato prizininkas šiaip ne taip suraitė vieną ridenimą ir išsikvėpė. Tai buvo R.Fridriko gynybos laimėjimas. Tuo metu salėje nuskambėjo trenerio Ruslano Vartanovo raginimas įjungti didesnius apsisukimus. „Jis stovės ir nieko nedarys. Dirbk!”, – rėkte rėkė treneris.

Romas uoliai vykdė komandą – iš paskutiniųjų pramušinėjo rankas, kaitaliojo atakų ritmą ir tempą. Iniciatyva buvo tiek akivaizdi, kad teisėjai Romo veiksmus įvertino vienu tašku ir leido atakuoti varžovą parteryje. Suteiktu bonusu Romas nepasinaudojo. Kodėl? Reikėtų klausti jo paties.

Visgi R.Fridrikas nenuleido rankų ir varė toliau. Varžovas duso. Bet bėda, kad ir Romo jėgos seko. Paskutinėmis sekundėmis Romui užteko sveikatos paskutinei atakai, Rusijos atletas atsidūrė už kilimo, tačiau persverti rezultato jau nepavyko. 2:3.

Dvi skirtingos M.K.Sinkevičiaus kovos

Mantas Kazimieras Sinkevičius (77 kg) pasiėmė tai, ką ir privalėjo pasiimti. Teisinga kovos taktika ir įžūlus, bet rezultatyvus kauniečio metimas per petį dvikovos prologe nulėmė tolimesnę akistatos eigą. Serbas taškėsi, buvo daug purslų, bet naudos minimum. Laimei, kilimo teisėjas nekreipė dėmesio į varžovo trenerio standartiškai serbiškas mimikas ir leido ramiai užbaigti kovą. Pelnytas M.K.Sinkevičiaus laimėjimas (4:0).

Aštuntfinalyje Riccardo Vito Abbrescia kauniečiui pasakė stop. Mantas Kazimieras praleido pervedimą, o ridenimus italas prasuko kaip iš natų. 0:8.

Dvi M.K.Sinkevičiaus dvikovos skyrėsi kaip dienai ir naktis. Imtyje su italu kauniečio veiksmuose atsirado vangumas ir nepamatuotas atsargumas. Tai buvo tas atvejis, kuomet kaunietis nepersistengė, o italas pasiėmė pergalę.

Europos čempionatą Mantas Kazimieras baigė 12-oje pozicijoje (26 dal.).

Edgaras Venckaitis ant menčių paguldė bulgarą bet ketvirtfinalyje neprilygo armėnui

 Pirmoje imtyje tauragiškis nuo pat pirmų sekundžių ieškojo sau patogios pozicijos stovėsenoje, prispaudė bulgarą prie kilimo rašto, todėl kiek nustebino teisėjo įspėjimas ir taškas skirtas varžovui. Parterio apačioje Edgaras kartais nuveikia stebuklus. Kaip ir šį kartą, kuomet sugebėjo pridengti Ilievą.

Antrame kėlinuke Edgaras įkyriai siūlė savo paslaugas abipusiame sukibime. Bulgaras sutiko ir tai buvo jo dienos klaida. Edgarui iš antro kartą pavyko žemu inerciniu dubeniu nublokšti varžovą ant kilimo. Bulgaras kiek pasikankino ant tilto, bet pralaimėjimo mentėmis neišvengė.

Ketvirtfinalyje Edgaras neprilygo beveik dešimčia metų jaunesniam varžovui iš Armėnijos. Slavikas Galstianas, 2019 metų pasaulio čempionato prizininkas, išnaudojo kelias tauragiškio klaidas ir kovą 0:9 laimėjo dar pirmame kėlinuke.

Armėnas taip ir neatgaivino Edgaro viltį pakovoti dėl Europos bronzos. Kontroversiškoje pusfinalio dvikovoje S.Galstyanas įveikė Mateuszą Lucjaną Bernateką iš Lenkijos. Teisėjai ilgokai peržiūrinėjo vieną epizodą, kuriame armėnas, jų vertinimu, pažeidė taisykles. Formaliai armėnas gal ir buvo neteisus, bet, kai kurių ekspertų nuomone, didesnė įtaką turėjo namų sienų faktorius.

Edgaras užėmė 8 vietą (18 dal.).

Tituluotas vokietis M.Nemsevičių palaužė tik antrame kėlinuke

Neaišku, kokia pavara dirbo Denisas Kudla, tačiau jo veido išraiška prieš ir po kovos liko nepakitusi.

Pirmoje susitikimo fazėje vokietis nesidrovėdamas atidavė iniciatyvą ir tenkinosi antrojo numerio pozicija. Už aktyvumą Martynui teisėjai padovanojo tašką. Visgi tituluotas vokietis paspaudė Martyną prie kilimo krašto ir numušimu užfiksavo pirmo kėlinuko rezultatą 1:2.

Antroje imties dalyje Martynas patyrė dar didesnį spaudimą ir lietuvio gynyba subraškėjo. 1:4.

Tikėjomis, kad, patekęs į finalą, Kudla atvers Martynui kelią į paguodą. Bet nutiko kitaip – kortas sumaišė gruzinas. Serbai nusprendė prieš Tokiją pasistiprint ir sukirto rankomis su Zurabiu Datunašviliu. Dukart Europos čempionas iš Gruzijos tapo serbu ir uoliai dirba Serbijos labui. Būtent Z.Datunašvilis eliminavo D.Kudlą iš kovos dėl aukso ir tuo pačiu užkirto kelią M.Nemsevičiui į paguodos turnyrą svoryje iki 87 kilogramų.

Martynas Nemsevičius liko 13-oje vietoje (19 dal.).

Valdas Malinauskas