Daugiau nei 400 imtynininkų iš 84 šalių pateikė paraiškas į šį savaitgalį Sofijoje vyksiantį pasaulio olimpinių žaidynių atrankos turnyrą, tikėdamiesi iškovoti savo valstybei vietas Tokijo olimpinėse žaidynėse. Kiekvienoje iš 18 kategorijų liko po du laisvus bilietus, kuriuos laimės pusfinalio nugalėtojai. Turnyras Bulgarijos sostinėje startuos gegužės 6 dieną ir truks iki sekmadienio – gegužės 9 dienos.

Iki penkerių metų pailgėjusiame cikle atsirado naujų imtynių žvaigždžių, tačiau septyni olimpiniai medalininkai dar neturi kelialapių ir varžysis Sofijoje.

Tarp septynių olimpinių medalininkų du atletus sėkmė lydėjo dvejose žaidynėse – korėjietį klasiką Hyeonwoo Kimą ir moterų imtynių atstovę Jackeline Renterią Castillo iš Kolumbijos. Kim iškovojo olimpinius medalius Londono ir Rio žaidynėse, o Renteria Castillo – Pekino ir Londono žaidynėse.

Korėjos imtynių veteranui Kimui teks paplušėti iš peties. Į laisvas dvi vietas svoryje iki 77 kilogramų šnairuoja pasaulio bronzos medalininkai Fatihas Cengizas iš Turkijos ir Bulgarijos atstovas Aikas Mnacakanianas, dukart U23 pasaulio čempionas moldavas Danielis Cataraga ir naujai nukaldintas Europos čempionas Šmagi Bolkvadzė iš Gruzijos.

Dukart olimpinė bronzos medalio laimėtoja Jackeline Renteria Castillo mėgins prisijungti prie kanadietės Tonya Verbeek, kuri yra vienintelė panamerikietė, laimėjusi tris olimpinius medalius. Kolumbietė registruota svoryje iki 62 kilogramų.  

Rio olimpinis čempionas klasikas Davitas Čakvetadzė iš Rusijos ir Rio bronzos medalininkai norvegas Stigas Andre Berge bei Rasulas Čunajevas iš Azerbaidžano varžysis paskutinę turnyro dieną – sekmadienį.

D.Čakvetadzė (87 kg) pakeis paskutinėse varžybose Rusijai nesėkmingai atstovavusį Miladą Alirzajevą, kuris iškovojo Europos bronzą, tačiau Europos olimpinėje kvalifikacijoje nusmuko į penktą vietą.

Pagrindiniu D.Chakvetadzės konkurentu įvardinamas kiek daugiau nei prieš savaitę Europos čempiono titulą iškovojęs Serbijai atstovaujantis gruzinas Zurabis Datunašvilis. Specialistai taip pat atkreipia dėmesį į dukart pasaulio čempioną Metehanas Basarą iš Turkijos.

Rio olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojas S.A.Berge (60 kg) penktą kartą ruošiasi šturmuoti olimpą. Sėkmės atveju, norvegui tai būtų ketvirtosios olimpinės žaidynės.

Tačiau tai sunkiausia jo kelionė. 38-erių Berge pralaimėjimas Sailike Walihanui iš Kinijos kvalifikaciniame pasaulio čempionate Nur-Sultane ​​ veteraną nubloškė į trečią dešimtuką. Europos kvalifikacija taip pat nebuvo guodžianti – po pralaimėjimo vengrui Erikui Torbai norvegas liko 14-as.

Be minėtų nesėkmių, yra dar kelios rimtos kliūtys, kurias teks apvalyti pakeliui į finalą Sofijoje – neabejotinai panašių ambicijų turės pasaulio čempionas gruzinas Nugzari Curcumija bei Europos čempionai Edmondas Nazarianas iš Bulgarijos ir moldavas Viktoras Ciobanu. Beje, legendinio Armėnijos imtynininko Armeno Nazariano (šiuo metu Bulgarijos nacionalinės rinktinės treneris) sūnus Edmondas yra lygiai dvigubai jaunesnis už norvegą!

Rasulas Čunajevas (67 kg) arenoje pasirodys pirmą kartą po to, kuomet 2019 metų pasaulio čempionate Nur-Sultane krito nuo dukart pasaulio čempiono korėjiečio Hansu Ryu. Kiti imtynininkai, kuriuos azerbaidžanietis privalės aplenkti, taip pat yra rimti. Tai keturis kartus pasaulio medalininkas kazachas Almatas Kebispajevas, pasaulio bronzos medalio laimėtojas iš Lenkijos Gevorgas Sahakianas ir Europos čempionas norvegas Mortenas Thoresenas.

Olimpiniai medalininkai turkas Soneris Demirtas ir Albertas Saritovas iš Rumunijos Sofijoje kovos laisvųjų imtynių turnyre. 

Norėdamas užsitikrinti vietą olimpinėse žaidynėse, Soneris Demirtas (74 kg) turės nutraukti Tajmurazo Salkazanovo iš Slovakijos karštą pergalių seriją.

Tik ką Varšuvoje šviežiai iškeptas „slovakas“ tapo ketvirtuoju savo naujos tautos visų laikų Europos imtynių čempionu. Beje, nei vienas iš šių čempionų nėra gimęs Slovakijoje. Trys atletai į Slovakiją atkeliavo iš Rusijos, o vienas iš kaimyninės Vengrijos. T.Salkazanovo pastarųjų metų kraitėje – pergalės prieš dukart pasaulio čempioną Franką Chamizo, pasaulio vicečempioną gruziną Avtandilą Kentčadzę ir U23 pasaulio čempioną Razambeką Žamalovą iš Rusijos.

Kiti triukšmauti mėgstantys vaikinai – vos pernai Rusijos rinktinės spalvas gynęs ir į serbų stovyklą perėjęs pasaulio čempionas Hetikas Cabolovas, Afrikos čempionas Ogbonna Johnas iš Nigerijos ir Europos čempionas Mahamedchabibas Kadzimahamedovas iš Baltarusijos.

Savo pergalingą žygį tęsti norėtų dar vienas sportinis emigrantas iš Kaukazo. Nuo 2016 metų Rumunijai atstovaujantis Albertas Saritovas pernai tapo Europos vicečempionu. Tokia sėkmė jį tenkintų ir Sofijos turnyre. Tiesa, pasak žinovų, jam galimai tektų įveikti gerą sportinę formą rodančius vokietį Eriką Thielę ir pasaulio bronzos medalininką Abraomą Coneydo iš Italijos.

Kelialapių į Tokiją sieksiantys olimpiniai medalininkai:

Laisvosios imtynės

74 kg – Soneris DEMIRTAS (TUR): Rio bronzos medalio laimėtojas

97 kg – Albertas SARITOVAS (ROU): Rio olimpinių žaidynių bronzos medalininkas

Graikų-romėnų imtynės

60 kg – Stigas Andre BERGE (NOR): Rio olimpinių žaidynių bronzos medalininkas

67 kg – Rasulas ČUNAJEVAS (AZE): Rio olimpinių žaidynių bronzos medalininkas

77 kg – Hyeonwoo KIM (KOR): Londono aukso ir Rio bronzos medalio laimėtojas

87 kg – Davitas ČAKVETADZĖ (RUS) – Rio olimpinių žaidynių aukso medalininkas

Moterų imtynės

62 kg – Jackeline RENTERIA CASTILLO (COL): Pekino ir Londono olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtoja