Lietuvos sportas neteko svarbaus imtynėms žmogaus. Tyliai, kukliai į Anapilį iškeliavo Donatas Simaitis. Sausį jam būtų sukakę 78-eri.

„Jis imtynių pradininkas Tauragėje. Pusė Tauragės pas jį lankėsi“, – nedaugžodžiavo treneris Jonas Sabutis.

Žinomas visuomeninis ir sporto veikėjas į miestą atvyko 1966 metais ir čia dešimtmetį treniravo miesto imtynininkus bei pats aktyviai sportavo.  

D.Simaitis nevengdavo su draugais pasidalinti prisiminimais.

„Kilimą nupirko „Skaitliukų“ gamykla. Iki tol imtynininkai treniruodavosi ant gimnastikos čiužinio ir patirdavo daug traumų“, – apie pirmus žingsnius Tauragėje pasakodavo velionis.

Trenerio patirtį Donatas perdavė auklėtiniams Kęstučiui Šegždai ir Algimantui Žukauskui.

Bene didžiausią postūmį imtynių populiarinimui davė nuolatos Donato Simaičio globojami olimpiečiai broliai Valdemaras ir Edgaras Venckaičiai bei Svajūnas Adomaitis.

D.Simaitį 70-ojo jubiliejaus proga šnekino žurnalistas  Tomas Raulinavičius.

Imtynes.lt siūlo paskaityti pokalbio ištrauką. 

„Šiemet 70 metų jubiliejų šventęs Tauragės imtynių sporto pradininkas Donatas Simaitis neseniai Kūno kultūros ir sporto departamento buvo apdovanotas už šios sporto šakos plėtrą. „Tauragės žinioms“ D. Simatis prisipažino, jog Tauragė Lietuvos ir pasaulio imtynių sporto istorijoje įsirėžė ne tik dėl jo, bet ir trenerio Jono Sabučio nuopelnų.

9 metai Sibiro tremtyje Donato Simaičio nesugniuždė. Priešingai, reikėjo kovoti už būvį. Drūtam vyrukui iš Tauragės fizinės jėgos likimas nepagailėjo. Svetimame krašte kumščiuotis su lietuviu norėjo ne daug kas.

Grįžus iš po tremties, kaip sako pats D. Simaitis, jis išbandė „štangą“, greta sunkiosios atletikos propagavo boksą ir sambo imtynes. Tuokart, perspektyvus atletas dėl kelio traumų nusprendė treniruotes tęsti ant imtynių kilimo. Čia jam sekėsi puikiai, ne kartą dalyvavo Tarybų Sąjungos imtynių čempionatuose.

1966 m. D. Simaitis iš Vilniaus persikraustė į Tauragę. Pirmosios vidurinės mokyklos rūsyje prasidėjo Tauragės imtynių sporto istorija.

– Aš treniruodavausi, o vaikai pro langus žiūrėdavo ir nesuprasdavo, ką aš darau, – pirmųjų treniruočių prisiminimus „Tauragės žinioms“ atskleidė D. Simaitis.

Suburta imtynininkų komanda, darbas treniruotėse netrukus davė pirmuosius vaisius. Tauragės sportininkai skynė prizines vietas Lietuvos pirmenybėse. Per 10 metų imtynės tapo neatsiejama Tauragės sporto dalimi.

– Kartais mane vadina Tauragės imtynių tėvu, kurio pėdomis sekė treneriai Kęstutis Šegžda ir Jonas Sabutis. Jono indėlis Tauragės imtynių sportui neįkainojamas. Vargu, ar kuris Tauragės treneris gali didžiuotis išaugintai olimpiečiais, Europos ir Pasaulio čempionatų prizininkais, – pasakojo Donatas Simaitis.“

Lietuvos imtynių federacija užjaučia velionio gimines, artimuosius ir draugus.

Donatas Simaitis pašarvotas Tauragės laidojimo namuose „Rimtija“ (Prezidento g. 26 A).

Karstas išnešamas rugsėjo 18 dieną 15.30 val.