Panevėžyje šurmulingai finišavo tarptautinis graikų-romėnų ir moterų imtynių turnyras. Beveik 120 jaunųjų atletų ir atlečių iš Latvijos, Izraelio, Ukrainos ir Lietuvos grūmėsi jaunių U-17 ir jaunučių amžiaus kategorijose. Keturių šalių sportininkų akistatose net septynis titulus iš 12-os pasiglemžė Lietuvos imtynininkai.

Metas proveržiui

Panevėžio imtynių turnyras užgimė prieš kelis dešimtmečius, kuomet Aukštaitijos sostinės imtynininkus ruošė treneris Albinas Batūra. Nuo pirmų dienų varžybos formaliai turėjo tarptautinio turnyro statusą, kurį palaikė nuolatinai miesto svečiai iš Latvijos. Estafetę perėmęs treneris Marius Baranauskas surado galimybę proveržiui bei užsimojo išplaukti į platesnius vandenis, tad, į šių metų turnyrą pakvietė dešimties valstybių imtynių delegacijas.

„Išaugom iš lokalių varžybų marškinėlių, norime didesnės auditorijos ir žinomumo, todėl ir sumanėm pasikviesti pajėgius imtynininkus iš užsienio. Buvau sau davęs žodį, jei eksperimentas pavyktų, kitais metais nedvejodamas rengsiu varžybas, kurios bus įtrauktos į Tarptautinės imtynių federacijos UWW kalendorių. Juolab, kad pasaulyje yra tik vienas oficialus U15 amžiaus grupės turnyras. Šią nišą su malonumu užpildysime, – pasakojo treneris ir vienas organizatorių M.Baranauskas. –  Nepaisant to, kad dėl visiems žinomų ribojimų į Panevėžį neatvyko komandos iš Norvegijos, Gruzijos, Estijos, Lenkijos ir kitų valstybių, pirmas blynas tikrai neprisvilo. Renovuotame lengvosios atletikos manieže savo aukštą lygį rodė stiprios Izraelio ir Ukrainos komandos, kurios keliose imtyse kaip reikalas pataršė mūsų jaunuolius. Iš esmės, mano vienas iš tikslų ir buvo, duoti mūsiškiams pajusti tikrų imtynių atmosferos.“

Panevėžys imtynėms uždegė žalią šviesą

Į imtynininkų ketinimus rimtai žiūri ir miesto sporto valdžia. Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Sporto skyriaus vedėjas Justinas Jasiukaitis yra ne kartą stebėjęs imtynininkų varžybas, puikiai išmano imtynių virtuvę, todėl nemato kliūčių solidaus imtynių renginio atsiradimui Panevėžyje.

„Džiaugiamės, kad maniežas tampa patrauklia universalia arena, kurioje varžybas gali vykdyti įvairių sporto šakų atletai. Po renovacijos maniežą pirmieji išmėgino triatlonininkai, dabar imtynininkų eilė. Kalbant apie šį turnyrą, matau, kad tai yra puiki generalinė repeticija prieš Lietuvos čempionatą, kuris vyks netrukus – vos po trijų savaičių. Jau dabar matome, kad sausio 8-9 dienomis galėsime išnaudoti nemenkas renovuoto maniežo galimybes. Turime laiko informacinio ekrano paruošimui, suplanuosime tribūnų išdėstymą, atskirsime zonas teisėjams, dalyviams ir žiūrovams, iškilmingiau apipavidalinsime apdovanojimų vietą. Tikimės, kad čempionatas įvyks sklandžiai, o gautą patirtį panaudosime būsimam UWW lygio turnyrui, – mintimis dalijosi J.Jasiukaitis.

Penki balai

Geriausiu turnyro imtynininku pripažintas sunkiasvoris Klaudijus Čypas.

„Jaunuolis efektingai švystelėjo savo varžovą, o techninis veiksmas gavo aukščiausią penkių taškų įvertinimą. Viso turnyro metu tik du atletai atliko penkiataškį veiksmą – Klaudijus ir ukrainietis. Tačiau sunkiasvoris yra sunkiasvoris, pamėgink kad nori jam neduoti prizo, – apie sprendimą apdovanoti panevėžietį vertingu prizu šmaikščiai pasakojo tarptautinės kategorijos teisėjas Vidmantas Žibutis.  

Valdas Malinauskas

   

Graikų-romėnų imtynės U-13 (17 komandų, 87 dalyviai)

Sv.kat. Dal.

skaičius

Vardas/pavardė Valstybė/miestas
32 kg 8 Kiril Klopov Klaipėda
38 kg 16 Vladislav Velycho UKR
41 kg 6 Denys Morhun UKR
44 kg 15 Yonatan Leontyev ISR
48 kg 8 Yonatan Leontyev ISR
62 kg 17 Evgenij Bohdan UKR
68 kg 8 Benediktas Bubelevičius Šiaulių raj.
75 kg 8 Tajus Vaičaitis Marijampolė

 

Graikų-romėnų imtynės U-17 (14 komandų, 27 dalyviai)

Sv.kat. Dal.

skaičius

Vardas/pavardė Valstybė/miestas
65 kg 13 Kipras Puikis Anykščiai
80 kg 9 Kipras Gvozdas Anykščiai
110 kg 5 Klaudijus Čypas Panevėžys

 

Moterų imtynės U-17 (4 komandos, 5 dalyvės)

Sv.kat. Dal.

skaičius

Vardas/pavardė Valstybė/miestas
65 kg 5 Neda Vildžiūtė Kaunas