Mantas Knystautas – 28 metai; UWW reitingas – 4

Iakobi Kajaia – 29 metai; UWW reitingas – 1
 
Labiausiai prestižinėje imtynininkų svorio kategorijoje iki 130 kilogramų mūsų šalies atletas Mantas Knystautas rungsis su gruzinu Iacobi Kajaia.
 
Iki šiol statistika palankesnė varžovui, kuris medalius kalė beveik visose stambiose varžybose. 29-erių Kajaia yra olimpinių žaidynių vicečempionas, Europos žaidynių nugalėtojas, dukart pasaulio čempionatų bronzos medalių laimėtojas, o Europos čempionatuose surinkęs visą medalių kolekciją nuo aukso iki bronzos.
 
Metais jaunesnis Mantas visus pagrindinius titulus surinko jaunių ir jaunimo amžiaus grupėse. Sėkmingais 2017-ais metais klaipėdietis iškovojo Europos U23 sidabrą ir pasaulio U23 bronzą. Deja, sklandų perėjimą į suaugusių sportą suvaržė gan šiurpi peties trauma. Atstatymui prireikė ne vienos operacijos. Po pirmos chirurginės invazijos Mantas pasaulio čempionate viena ranka nugalėjo Argentinos atletą. Tačiau nepakeliami skausmai nepaliko vilties Nur-Sultane kautis dėl kelialapio į Tokiją. Prireikė dar vienos operacijos. Tokio pobūdžio traumų specialistas iš Vokietijos Klausas Johanas pastatė lietuvį ant kojų. Toliau – nuobodus ir ilgai trunkantis reablitacijos periodas. Dar vėliau – pirmos kovos ir traumos pasikartojimo baimė.
 
„Kaskart ant kilimo apie tai galvoju. Nuolatos reikia ruoštis psichologiškai. Negaliu beatodairiškai rizikuoti”, – puikiai suprantatis dar vienos traumos galimas pasekmes svarstė galiūnas.
 
Spaudžiamas tokių minčių naštos, Mantas palaipsniui didino apsukas. Jo tobula pergalė paskutinėje atrankoje į OŽ prieš lenką Krajewskį įkvėpė vilties, kad Japonijoje pavyks pakartoti 2008 metų Mindaugo Mizgaičio scenarijų ir užkopti ant nugalėtojų pakylos. Deja, jau pirmoje imtyje burtai Mantą suvedė su dar „veikiančiu”, bet jau legendiniu turku Riza Kayaalpu. Burtai nepasigailėjo – Mantui kapanotis su viena pussveike ranka buvo per sudėtinga. Tuo tarpu šio vakaro varžovas Tokijuje vieną po kito galabijo suomį Eliją Kuosmaneną, ROCui (?) atstovavusį Sergejų Semionovą ir ekskubietį, ginusį Čilės spalvas Yasmanį Acostą Fernandezą. Finalą Kajaia beviltiškai mentėmis pralaimėjo pasaulinei imtynių legendai, keturiskart olimpiniam čempionui kubiečiui Mijainui Lopezui Nunezui. Bet čia jau kita istorija.
 
Kokie šansai šiam vakarui. Pasak trenerio Olego Anroščenkovo, Mantas daugiau motyvuotas. Jis dar nėra aplošęs gruzino, todėl degs noru įveikti pergalėmis persisotinusį Kajaia.
 
„Mano nuomonę suformavo paskutinė treniruočių stovykla Druskininkuose. Mantas seniai nebuvo tokios geros formos. Skirtingai nuo gruzino, jis nejaučia jokio psichologinio spaudimo, nes, pripažinkime, šiame čempionate jis jau nemažai nuveikė. Svarbiau sukovoti atsipūtus ir be traumų. Visi supranta padėtį, o po metų bus atranka. Visgi aš tikiu Mantu ir statyčiau už jį. Ne daug, bet visgi jis mano šio vakaro favoritas“, – berdamas argumentus prognozavo treneris.
 
Nusipelnęs treneris Vladimiras Audickas paantrino savo kolegai dėl motyvacijos ir pridūrė, kad netolimoje praeityje Europos ir pasaulio jaunimo čempionatuose iškovoti trys medaliai paeiliui parodo mūsų atleto potencialą.
 
„Jei ne trauma, jis taip pat galėjo šlifuoti įvairių čempionatų pjedestalą. Mantas tikrai neblogiau paruoštas už gruziną, o į priekį turėtų vesti noras paimti pirmą svarų apdovanojimą tarp suaugusių“, – mūsų atletu tiki žymus šalies imtynių specialistas.
 
Nuo Nepriklausomybės laikų mūsų šaliai medalius iškovojo tik klasikai. Iki šiol aukščiausiai buvo pakilęs Mindaugas Ežerskis. Mindaugas 2007 metais Bakus vykusiame čempionate svoryje iki 96 kilogramų paskutinėmis sekundėmis nusileido gruzinui Ramazui Nozadzei ir iškovojo pasaulio sidabrą. Dar tris bronzos medalius iškovojo Kristupas Šleiva (72 kg; 2021; Oslo) ir broliai Edgaras (66 kg; 2014; Taškentas) bei Valdemaras (74 kg; 2007; Baku) Venckaičiai.
 
Valdas Malinauskas