Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete (LTOK) antradienį pagerbti Lietuvos kilnaus sportinio elgesio apdovanojimų laureatai.

28-ą kartą LTOK surengtuose apdovanojimuose pagerbti šešių nominacijų herojai.

2022 m. Fair Play projektu“ pripažinta Šiaulių sporto gimnazijos direktoriaus, imtynių trenerio Andriaus Stočkaus pagalbos Ukrainos sportininkams iniciatyva.

A. Stočkus vedamas nesavanaudiškų paskatų nesudvejojęs ryžosi sutekti prieglobstį būriui Ukrainos sportininkų bei tapo dviejų nuo karo pabėgusių Ukrainos sportininkių globėju. Šiaulių sporto gimnazijos direktorius prisiima visą atsakomybę už merginų gerbūvį Lietuvoje, nuolatos rūpinasi jomis kaip tikras tėtis – perka drabužius kasdienai ir sportui, rūpinasi jų sveikata, kartu vyksta į užsienyje vykstančias sporto varžybas, o globėjo lydimos merginos praėjusiais metais išovojo prizines vietas Europos ir pasaulio imtynių čempionatuose. A. Stočkus sutelkė Šiaulių sporto gimnazijos bendruomenę į savanorių būrį, kurio pagalba įrengė patalpas sportininkams iš Kijivo olimpinio rezervo priimti ir apgyvendinti, surinko ir nupirko būtiniausius daiktus, suorganizavo ir pasitiko atvykusiuosius sportininkus ir jų šeimų narius. Šiuo metu gimnazijos patalpose gyvena 19 sportininkų.

„Mes nuolatos glaudžiai dirbame su Ukrainos imtynininkais, todėl vos prasidėjus karui aš visiems pažįstamiems parašiau, ar nereikia kokios nors pagalbos. Atsirado dvi mergaitės, kurioms labai reikėjo bent trumpam pabėgti nuo šios tragedijos, todėl aš nedvejodamas tapau jų globėju, o jų tėvai liko fronte. Tiesą pasakius, net nelabai įsivaizduoju, kaip būtų galima pasielgti kitaip.

Sužinoję, kad galime suteikti prieglobstį atvykstantiems sportininkams, per keturias dienas sugebėjome savo pastangomis susiremontuoti patalpas, mokykloje gyvenančiais vaikais rūpinasi daugybė specialistų, todėl apdovanojimas ne man, o visai bendruomenei, kuriai esu labai dėkingas. Aš nevertinu to kaip žygdarbio, manau, kad yra vertesnių žmonių gauti apdovanojimus, mieliau jį skirsiu kiekvienam mūsų mokyklos specialistui, nes jie yra žmonės, kurie daro svarbiausius darbus”, – atsiimdamas apdovanojimą sakė A. Stočkus.

LTOK tekstas ir nuotrauka