Zagrebe tęsiasi Europos imtynių čempionatas. Trečiadienį startavo moterų imtynių turnyras. Po burtų traukimo ceremonijos paaiškėjo, kad mūsų merginoms teks kovoti su Albanijos, Azerbaidžano, Prancūzijos ir Moldovos imtynininkėmis. 
 
Gabija Dilytė (50 kg) varžėsi su pasaulio jaunimo čempionato prizininke rumune Maria Leorda.
Laura Stanelytė (55 kg) grūmėsi su Europos jaunimo čempione ir dukart Europos U23 čempionatų prizininke Elnura Mammadova iš Azerbaidžano.
 
Tituluočiausia mūsų imtynininkė Danutė Domikaitytė (68 kg) kovojo su tarptautinėje arenoje kol kas nepasižymėjusia Albina Drazhi iš Albanijos, o Kamilės Gaučaitės (76 kg) varžovė – dukart Europos čempionato trečios vietos laimėtoja olimpietė Cynthia Vanessa Vescan iš Prancūzijos.
 
Gabijos Dilytės (50 kg) kombinacija „šoninis-koja” suveikė. Ir dar tas keturbalis kryžiukas parteryje. Šio Gabijos atliekamo reikalo čempionatuose nesu matęs. Gal pražiopsojau. Bet kuriuo atveju bent du pliusai – už malonią staigmeną ir už galutinį rezultatą 10:2.
Deja, ketvirtfinalis nepaėjo. Europos ir pasaulio čempionatų prizininkė Anna Lukasiak įrodė pranašumą pirmame kėlinuke. Tikėkimės, kad 35-erių Lenkijos imtynių veteranė įveiks pusfinalio barjerą ir atvers duris dvidešimtmetei Gabijai galynėtis mažajame finale dėl bronzos. O lenkės barjeras rimtas – į finalą sieks patekti viena tituluočiausių Europos imtynininkių, penkiskart Europos čempionė, pasaulio čempionė, dviejų olimpinių žaidynių prizininkė, lenkės bendraamžė Marija Stadnik iš Azerbaidžano.
 
Be galo apmaudu dėl Danutės Domikaitytės (68 kg) paleistos pergalės. Taip, ji pirmą minutę atidavė Albanijos atletei ridenimą, tačiau nuo tos akimirkos visiškas dominavimas. Antra grumtynių dalis turėjo panašėti į formalumą. Esant rezultatui 6:3, manau, specialistai jau strategavo ketvirtfinalio kovą su amžinai neparankia varžove Adela Hanzlickova iš Čekijos. Ir čia „bumpt!“. Atakos mintis buvo puiki, tačiau nubloškimui akivaizdžiai pritruko dinamikos ir greičio. Albanė išnaudojo vienintelį jai suteiktą šansą, prilaikė koją, pasipatogino padėtį ir nepaleido dovanos. Toliau įvyko tai, kas buvo žinoma – čekė sunešiojo albanę 10:0 ir užtrenkė Danutei duris į mažąjį finalą.
 
Kamilė Gaučaitė (76 kg) prieš prancūzę Cynthia Vanessa Vescan. Raikiau dvikovą įvairiais pjūviais. Na neradau kažkokių ypatingų prancūzės galių. Visos šešios minutės dėliojosi iš atomo dydžio klaidelių. Bėda ta, kad 31-erių dukart Europos prizininkė iš Prancūzijos tas klaideles tvarkingai dabojo ir dėliojo it lego kaladėles bei palaipsniui daigino pranašumą. Patirtis? Manau taip. Aštuoneriais metais jaunesnės lietuvės kūnas akivaizdžiai sutvirtėjo, dosniai pasipildė atakų arsenalas, bet išpildymas kartais atsilieka nuo norų. Ir čia nieko stebėtino. Laikas brandina meistriškumą. Svarbu nenustot dirbti ir tikėti.
 
Visai įmanoma, kad Kamilė dar kovos ant Zagrebo arenos imtynių kilimo. Prancūzė ketvirtfinalyje eliminavo tituluotą estę Mae Epp. Liko paskutinė kliūtis – Martina Kuenz iš Austrijos. Spėju, kad Vescan pusfinalį paims. Žiūrim.
 
Laura Stanelytė (55 kg). Dar pernai talentingos panelės kovas buvo sunku analizuoti. Į varžybas ji vykdavo, kaip mėgstama sakyti, semtis patirties. Zagrebe Laura kovojo. Laura neperšoko savęs, tačiau jos judesiai įgavo prasmę ir to neįmanoma nepastebėti. Akimis dar kartą peržiūrėjau Lauros varžovių sąrašėlį. Visas svorio vienuoliktukas iš valstybių su galingesnėmis moterų imtynių tradicijomis. „Pasiklydusių“ sportininkių nėra. Lauros kova su azerbaidžaniete Elnura Mammadova įtaigiai parodė, kad lietuvė vis labiau pritampa prie elitinio sąrašo. Teisinga būtų panelei suteikti laiko kreditą ir mažiau kvaršinti galvą. Laimėjimai ateis. Jei dirbs. Sėkmės.
 
WW – 50 kg 1/4 fin. Anna LUKASIAK (POL) – Gabija DILYTĖ 5:0 (mentės)
WW – 50 kg kvalif. Gabija DILYTĖ – Maria LEORDA (MDA) 10:2
WW – 55 kg kvalif. Laura STANELYTĖ – Elnura MAMMADOVA (AZE) 3:13
WW – 68 kg kvalif. Albina DRAZHI (ALB) – Danutė DOMIKAITYTĖ 5:0 (mentės)
WW – 76 kg kvalif. Kamilė GAUČAITĖ – Cynthia Vanessa VESCAN (FRA) 1:8
 

Ketvirtadienį Kroatijos sostinėje kovos paskutinė moterų imtynių stiliaus atletė Vestina Danisevičiūtė. Lietuvės varžovė svoryje iki 53 kilogramų – 2019 metų Europos imtynių vicečempionė Lilija Horišna iš Ukrainos.

Artur Manukyan