Mantui Knystautui nepavyko iškovoti medalio Zagrebe (Kroatija) vykstančiame Europos imtynių čempionate. Šeštadienį graikų-romėnų imtynių svorio kategorijos iki 130 kilogramų mažajame finale lietuvis patyrė traumą ir pralaimėjo norvegui Oskarui Marvikui.
 
Kaip ir buvo manyta, norvegas nuo pirmų sekundžių mėgino spausti Mantą, kuris atmušinėjo varžovo išpuolius. Po minutės teisėjai įvertino sportininkų aktyvumą ir skyrė vieną tašką O.Marvikui. Tradiciškai atletai renkasi ataką parteryje, tačiau jau ne pirmą kartą akistatoje su Mantu norvegas rinkosi varginimo taktikos stovimoje padėtyje. Zagrebe toks Marviko sumanymas pasiteisino – jis dukart privertė Mantą užžengti už kilimo ribos ir atitrūko 3:0.
 
Visgi, Mantas nenuleido rankų ir kėlinuko pabaigoje spustelėjo kiek daugiau pridususį varžovą. Besigelbėdamas nuo užėjimo už nugaros, Marvikas ėmėsi neleistino veiksmo – prilaikė Manto koją – ir buvo nedelsiant nubaustas. Teisėjai Mantui skyrė du taškus, o norvegui įspėjimą.
 
Nors antra dvikovos dalis prasidėjo neigiamu rezultatu 2:3, tačiau šie skaičiai buvo strategiškai palankūs. Pagal nutylėjimą buvo aišku, kad esant lygiai kovai Mantas taškų kraitė pasipildys vienu balu ir galimybe atakuoti parteryje. Svarbu, daugiau nežarstyti taškų ir nepaleisti iniciatyvos.
 
Mantas tvarkingai vykdė trenerio nurodymus – užvaldė kilimo vidurį, tampė norvegą, prigriebė varžovo sprandą iš viršaus. 15 – ktą antro kėlinuko sekundę Marvikas jau gavo teisėjo žodinį įspėjimą už pasyvumą.
 
Lietuvio planas žlugo po eilinio mėginimo prigriebti Marviko galvą. Po šuoliuko sekė žingsnis atgal. Dešinė koja kryptelėjo ir pateko po poros centnerių presu. Tokio svorio neatlaikė čiurnos raiščiai ir šleivikaulis.
 
Tą patį vakarą Manto Knystauto koja buvo operuota.
 
Artur Manukyan
 
 
GR – 130 kg 3-5 v. Mantas KNYSTAUTAS – Oscar MARVIK (NOR) 2:7