Katovicuose tęsiasi Europos imtynių jaunių čempionatas. Moterų imtynių turnyre svorio kategorijoje iki 60 kilogramų Danutė Domikaitytė iškovojo įspūdingas tris pergales ir Europos imtynių jaunių čempionate iškovojo bronzos medalį!

Burtai pirmoje imtyje Danutę suvedė su rumune Crista Incze. Nervų kare pranašesnė buvo Šiaulių Vijolių vidurinės mokyklos sportinės klasės mokinė. Ji užtikrintai trečiame kėlinuke surinko keturis “sausus” taškus ir iškopė į ketvirtfinalį, kuriame tejo grumtis su praeitų metų Europos jaunių čempione Elin Nilsson iš Švedijos.  Po dvikovos, kurią rezultatu 0:3/0:2 laimėjo Skandinavijos atletė, rinktinės treneris Aivaras Kaselis sakė, kad Danutė šansų turėjo, tačiau ją varžė švedės titulai. Jųdviejų kova vyko apylygiai – abi pasirinko žvalgybinę taktiką. Įpusėjus pirmam kėlinukui Danutė mėgino perimti iniciatyvą, tačiau labiau patyrusi švedė sureagavo ir pridengė mūsiškę kontraatakoje. Antras kėlinukas išryškini varžovės taktinį pranašumą – Elin Nilsson stovėsenoje du kartus paėmė po tašką ir pasyvioje gynyboje sulaukė finalinės sirenos. Kita švedės pergalė prieš lenkę atvėrė jai kelią į finalą, o Danutei uždegė žalią šviesą į paguodos turnyrą.

Trenerių Aivaro Kaselio, Arvvydo Krikščiūno ir Andriaus Stočkaus auklėtinė savo šansą išnaudojo su kaupu. Pradžiai Danutė aiškia persvarą rezultatu 2:0/8:0 eliminavo Italijos imtynininkę Giulią Caggiano.

Mūšyje dėl “bronzos” su čempionato šeimininke Sandra Kazmierowska žiūrovai, treneriai ir kiti imtynių specialistai pamatė tikrą Danutės charakterį. Po pralaimėto pirmo kėlinuko, antrame ji išlygino rezulatą. Trečiame kėlinuke savo sąlygas ant imtynių kilimo diktavo Danutė Domikaitytė. Ji, metodiškai atakuodama, rinko po vieną balą ir, galop, pričiupusi desperatiškai lemiamai atakai puolusią lenkę, prispaudė varžovės mentes prie kilimo! Iškovota pergalė, o kartu ir pirmasis Europos jaunių čempionato medalis!

“Gražesnio scenarijaus ir nesugalvočiau. Daug metų laukiau šios pergalės. Kas ką besakytų, mes atvertėm naują imtynių istorijos puslapį. Kaskart vis pritrūkdavo vieno vienintelio taškelio, vieno judesiuko, kažkokios sekundės… Tačiau merginos rankų nenuleido, kovojo ir, viena iš jų, pateisino mano lūkesčius. Mano svajonės išsipildė. Tiek metų ariau su panomis. Neturiu žodžių išsakyti savo džiaugsmui. Šiuo metu komandoje puiki atmosfera. Nėra jokių intrigų ir pavydo. Visos siekia tik geriausių rezultatų. Norint siekti aukštesnių tikslų, būtina išlaikyti šią komandą. Didelis ačiū komandos psichologui Andriui Stočkui. Bet koks moterų sportas be psichologo yra pasmerktas. Kas yra susidūręs su dailiąja lytimi sporte, mane supras. Po šios Danutės pergalės jaučiuosi pakylėtas. Dabar manęs iš imtynių salės nieks neišvarys“, – po finalinės kovos emocingai kalbėjo rinktinės treneris Aivaras Kaselis.

„Tai ne mano, tai komandos pergalė. Be savo draugių aš tokio rezultato nepasiekčiau. Tik jos kiekvieną dieną plūšėdavo su manimi ant imynių kilimo, stovėjo su manimi poroje. Tai mūsų visų pergalė“, – džiaugėsi savo vardą į Lietuvos imtynių istoriją bronzinėmis raidėmis įrašiusi Danutė Domikaitytė.

A.Ševelkovo nuotraukos

Danutės sesuo Kristina Domikaitytė kovojo svoryje iki 56 kilogramų. Pirmoje imtyje teko galynėtis su prancūze Sonia Baudin. Kristina agresyviai pradėjo dvikovą ir, įpusėjus kėlinukui, įgyjo apčiuopiamą persvarą – prancūzę numetė per petį ir iškovojo tris taškus. Tačiau šios solidžios persvaros neišsaugojo. Treneris A.Kaselis iki šiol nesupranta, kodėl jo auklėtinė įsivėlė į aktyvią kovą. „Kristina pralaimėjo taktiškai. Turėjo plius tris taškus ir apie 40 sekundžių. Tokioje situacijoje negalima veltis į artimą kovą, nes varžovės neturi ko prarasti ir ieško kontakto veiksmui atlikti. Taip ir atsitiko – Kristina norėjo užtvitinti pergalę, o užsirovė ant kotraatakos“, – nusivylimo neslėpė treneris Aivaras Kaselis. – Kita vertus, Europos čempionatas tikrai stiprus. Vakar sutikau Čekijos rinktinės trenerį Pavelą Kučerą. Jis vaikštinėjo vienas. Klausiu, kur sportininkės? Jis sako, kad čia per aukštas lygis ir atvažiavo tik pažiūrėti“.

Po pirmos moterų imtynių turnyro dienos džiūgesio trenerių veiduose nebuvo. „Sėdžiu kambaryje ,kad neperduočiau Danutei blogo fono, komanda išėjo pasivaikščiot į miestą. Mes čia ne blogesni už kitus, bet čia Europos čempionatas ir visos nori laimėt, visos ruošėsi. Beje, po pirmos dienos praėjusų metų čempionės nepateko į finalus“, – analizavo A.Kaselis.

Europos imtynių čempionato moterų imtynių turnyre dalyvavo 134 atletės.

Valdas Malinauskas