Remigijui Šukevičiui sukako 45 metai

Olimpiečiams – emigrantų dalia

Jau esu rašęs, kad po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo olimpinėse žaidynėse startavo devyni mūsų šalies imtynininkai: Remigijus Šukevičius, Ruslanas Vartanovas, Ričardas Pauliukonis, Mindaugas Ežerskis, Mindaugas Mizgaitis, Svajūnas Adomaitis, Valdemaras Venckaitis, Aleksandras Kazakevičius ir Edgaras Venckaitis.

Trys imtynininkai-olimpiečiai, nematę perspektyvos savo gimtinėje, išvyko į svečias šalis.

Nepraėjęs 2008 metų Pekino atrankos, Svajūnas Adomaitis porą metų padvejojo ir nusprendė atsisveikinti su imtynėmis bei griebėsi naujų amatų Europoje.

Tuo tarpu Remigijus Šukevičius ir Ričardas Pauliukonis pakėlė sparnus į JAV.

Šiandien – ypatingas dėmesys dviejų olimpinių žaidynių dalyviui ir Europos čempionato penktos vietos laimėtojui Remigijui Šukevičiui, kuriam sukako 45 metai.

Pasaulio čempionatas Graikijoje atvėrė kelią naujiems iššūkiams?  

Atėnai – paskutinė stotelė Remigijaus Šukevičiaus oficialioje sportinėje biografijoje. Tuomet, 1999 metais, kauniečio pergalę prieš Izraelio atstovą Aleksanderį Chudišą aptemdė du paeiliui sekę pralaimėjimai azerbaidžaniečiui Vilajetui Agajevui ir Estathiosui Theodosiadžiui iš Graikijos. Gal tolesniam atleto apsisprendimui kabinti „borcovkes“ didžiausią įtaką turėjo kova su Elados atstovu, kuomet teisėjai lygioje dvikovoje pergalę skyrė čempionato šeimininkui ir palaidojo kauniečio viltis patekti į kitą etapą? O gal tai buvo pragmatiškas sprendimas – beveik 30-ties sulaukęs atletas nematė perspektyvos ir nedegė noru galynėtis su jaunesne, kraujo ištroškusia karta – megažvaigžde Armėnu Nazarianu iš Armėnijos (po Atlantos olimpinių žaidynių Nazarianą perviliojo bulgarai ir nuo 1997 metų iki karjeros pabaigos jis atstovavo Bulgarijos rinktinei), olimpiniais čempionais Jurijumi Melničenko iš Kazachstano ir vengru Istvanu Majorosu, olimpiniu prizininku Zetiangu Shengu iš Kinijos, pasaulio čempionu iš Uzbekijos Dilšodu Aripovu ir kitais.  Į tai galėtų atsakyti tik pats atletas. Būtinai paklausiu, kai sutiksiu.

M.Ežerskis: jėgos ir technikos Remigijui pavydėti gali bet kuris imtynininkas

Šiandien savo 45-erių metų sukaktį švenčiantis Remigijus yra apsistojęs Čikagos apylinkėse ir toliau savo gyvenimą sieja su į širdį įaugusiomis imtynėmis.

Su buvusiu komandos draugu, Barselonos bei Atlantos olimpinių žaidynių dalyviu iki šiol bendraujantis šalies rinktinės treneris Mindaugas Ežerskis pasakoja, kad tokio galingo imtynininko reikėtų paieškoti ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje.

„Remigijus svėrė apie 60 kilogramų ir „žaisdavo“ su dvigubai sunkesne už save štanga – būtent 120 kilogramų jis stumdavo nuo krūtinės. Technika ir nežmoniška fizinė jėga buvo pagrindiniai Remigijaus koziriai. Kalbant apie techniką, tai ne paslaptis, kad jis prasilenkęs mesdavo iš bet kokios padėties. Visi varžovai tą žinojo, bet vis vien nuolat užkibdavo. Mesdavo jis tiesiai tiesiai. Tiesiog, rodė metimo per save etaloną“, – pasakojo M.Ežerskis.

Mindaugas Ežerskis nuolatos bendrauja su buvusiu komandos draugu, susitinka su juo, kai vyksta į varžybas JAV. „Jis jaučia didžiulius sentimentus Lietuvai, man atrodo, kad Remigijus labai pasiilgęs savo gimtinės, bet Amerikoje jis susikūrė galimybę grįžti prie imtynių. Ten jis vadovauja savo imtynių klubui, yra patenkintas esama padėtimi, nemanau, kad  dabar Lietuvoje jis gautų geresnes sąlygas, todėl linkiu Remigijui ir toliau dirbti mūsų sporto šakos labui. Bet kokiu atveju, remigijusbuvo ir liko didelis Lietuvos patriotas“.

S.Liaugminas: Remigijus buvo jėgos ir technikos lydinys

R.Šukevičiaus trenerio Danielio Kogano užduotis ir nuolatinis galvos skausmas – surasti auklėtiniui treniruočių partnerių. Užsieniečiai neatvažiuodavo, nes finansiškai neįkandami, o savų ne per daugiausia. Pagrindiniai olimpiečio sparingai šalyje buvo Saulius Liaugminas ir Remigijus Gustas.  „Koganas Remigijumi pasitikėjo, pagal esamas sąlygas lipdė iš jo aukštos klasės atletą. Mes ardavome su juo iki nukritimo. Buvo ne tik stiprus ir techniškas, bet ir protingas atletas. Net sunku pasakyti, kur jo bėdos. Jis tikras jėgos ir technikos lydinys. Gal ištvermė pakišdavo koją? – svarstė treniruotėse su R.Šukevičiumi ne vieną valandą dirbęs S.Liaugminas. – Po Barselonos Šukevičius puikiai kovojo 1994 metų Europos čempionate, kuomet buvo penktas ir už savo nugaros paliko Azerbaidžano, Vengrijos, Gruzijos, Lenkijos, Vokietijos, Bulgarijos ir Rusijos atstovus. Bet 1996 metais Atlantoje vėl kažko pritrūko ir jis liko su viena greita pergale (1:27) prieš tunisietį Nabilą Salhį. Bet kokiu atveju, Remigijus buvo itin aukšto lygio imtynininkas, manau, jo žinios pasitarnaus, ugdant jaunuosius atletus“.

Lietuvos imtynių federacija sveikina gimtadienio proga Remigijų Šukevičių.