Lietuvos imtynių federacija nuo šių metų nustatys geriausius  sportininkus sumuojant per metus varžybose pasiektus rezultatus. Vienas šio projekto autorių, šalies nusipelnęs treneris Vladimiras Audickas teigė, kad imtynininkų reitingavimas padės ir patiems atletams, ir specialistams, ir mėgėjams gauti daugiau informacijos apie sportininkus, trenerius ir, apkritai, apie imtynių centrų darbą Lietuvoje.

„Tai nėra naujadaras. Pagal nustatytus kriterijus imtynininkai reitinguojami Latvijoje, Lenkijoje, Vengrijoje ir eilėje kitų valstybių. Reitingai puikiai atspindi sportuojančių skaičių visose amžiaus grupėje. Taigi, pakankamai tiksliai žinosim imtynių pratybas lankančių ir varžybose dalyvaujančių vaikų, jaunučių, jaunių, jaunimo ir suaugusių skaičių miestuose ir rajonuose. Dažnai kyla ginčai, kuris imtynininkas daugiau vertas „pirmojo“ numerio statuso, sudarant rinktinės sąrašus. Manau, reitingai padės gan objektyviai spręsti šiuos ginčus. Be to, esama pozicija reitingų lentelėje skatins sportininkus tobulėti – juk nesinori būti, pavyzdžiui, 200-je reitingo vietoje, o norėtųsi kuo greičiau patekti bent į šimtuką. Tai ypač aktualu vaikų ir jaunučių amžiaus grupėse“, – šypsosi V.Audickas.

Lietuvos graikų-romėnų imtynių rinktinės treneris Ruslanas Vartanovas neatmeta galimybės, kad ateityje, naudojant reitingų lentelės duomenis, Lietuvos imtynių čempionatų metu pajėgiausius sportininkus galima būti išskirti į skirtingus pogrupius. Tuomet finale susitiktų išties stipriausi atletai. Pasak R.Vartanovo, į finalinę varžybų dalį susirinkę žiūrovai pamatytų elitinių imtynininkų dvikovas, kurios puoštų bet kurias varžybas ir reklamuotų imtynių sportą. „Pavyzdžių nereikia ieškoti toli – jau eilė metų šalies imtynių lyderiai svorio kategorijoje iki 74 kilogramų Valdemaras Venckaitis ir Aleksandras Kazakevičius susitinka preliminariose imtyse ir vienas jų lieka už finalo borto. Tokia pati situacija ir kituose svoriuose – Laimutis Adomaitis prieš Vladislavą Lukaševičių (84 kg), Edgaras Venckaitis prieš Eivydą Sekų (66 kg), Aldas Lukošaitis prieš Vilių Laurinaitį (96 kg)“, – pasakoja R.Vartanovas.

 Reitingų lentele pdf

„Reitingų lentele galima naudotis metų pabaigoje, nustatant geriausią šalies imtynininką. Federacija svarsto galimybę įsteigti prizus ir ateityje apdovanoti geriausius metų sportininkus. Skatinimas siekti aukštesnio rezultato ir, tuo pačiu, aukštesnės reitingo vietos turėtų pasitarnauti imtynių populiarinimui“, – svarsto LIF generalinis sekretorius Paulius Daumantas.

 Valdas Malinauskas

www.imtynes.lt