Anykščiuose vyko Lietuvos vaikų graikų-romėnų imtynių  pirmenybės. Varžybose dominavo Kauno miesto atletai (treneriai Saulius Liaugminas, Gintaras Bukauskas, Algimantas Raupelis). Prieš mėnesį kauniečiai šalies jaunučių pirmenybėse neturėjo aukso, bet dabar net keturi sportininkai tapo čempionais.

Elvijas Jonaitis (29kg) – fiziškai stiprus, gerai paruoštas techniškai ir mėgstantis atvirą kovą. Jis praeitais metais buvo antras, o šiemet pelnytai tapo pirmu. Arminas Lygnugaris (41kg) praeitose varžybose pralaimėjo Dmitrijui Parechelašviliui (Visaginas, treneris Vitalijus Nagovicinas), bet Anykščiuose jį įveikė ketvirtfinalyje. Toliau, kaip sviestu patepta – visi varžovai buvo paguldyti ant menčių. Kauniečių lyderis, be abejo, Titas Kerševičius (54 kg). Šiandien, manau, kaunietis yra ryškiausias šio amžiaus sportininkas Lietuvoje. Nerijus Cikota (58 kg) pasiekimais pagarsėjo jau pernai. Fiziškais stiprus ir gero sudėjimo jaunuolis nerado rimtesnių varžovų, kurie iš jo galėtų atimti titulą.

Panevėžietis Mantas Indriševičius (treneriai Vladimiras Audickas, Artūras Grincevičius) nusprendė nemesti svorio iki 29 kilogramų ir lengvai įveikė visus priešininkus sunkesnėje kategorijoje – iki 32 kilogramų. Jis, kaip ir Nerijus Cikota, antrus metus paeiliui laimi  vaikų pirmenybes. Visaginietis Germanas Svirskis (38kg, treneris Vitalijus Nagovicinas) dar prieš mėnesį tapo Lietuvos jaunučių pirmenybių nugalėtoju, todėl ir čia buvo įpareigotas grumtis dėl aukso. Gausiausioje svorio kategorijoje (16 dalyvių) G.Svirskis tris varžovus paguldė, finale taškais įveikė joniškietį Vidą Rimdžių (treneris Rytis Keršys). Visaginiečiai dar turėjo dar vieną kovotoją – Miratą Akbulatovą (50kg). Vitalijaus Nagovicino auklėtinis visus varžovus paguldė ant menčių jau pirmuose keliniuose.

Šiaulių rajono treneris Alvydas Tilenis aktyviai ieško pamainos sunkiasvoriui Marijui Grygeliui. Gerus šansas tapti lyderiu labiausiai prestižiniame svoryje turi Tilenio auklėtinis Enrikas Vainys. Jis iškovojo aukso medalį svorio kategorijoje iki 80 kilogramų. Antrą aukso medalį kuršėniškiams iškovojo Gytis Kulevičius (44kg).

Vilnietis Arnoldas Baranovas (47kg, treneris Vladimiras Audickas) graikų-romėnų imtynių pratybas pradėjo lankyti rudenį. Į imtynes Arnoldas atklydo iš bušido sekcijos. Mažai patirties turintis (tik vieną kartą buvo išvykęs už Vilniaus ribų), bet nestokojantis emocijų ir trokštantis pergalių, Arnoldas drąsiai ėjo ristynių ir, paguldęs visus varžovus ant menčių, iškovojo pirmą vietą.

Gražu žiūrėti į Vidmanto Žibučio auklėtinio Edgaro Gendvilo kovas. Nors varžovai ir jų treneriai žino, kad Edgaras atlieka metimą per dubenį, bet vis tiek nuolatos  pražiopso greitą judesėlį. Svorio kategorijoje iki 35 kilogramų, kurioje kovojo Edgaras, varžėsi 16 atletų ir niekas neatsilaikė nuo jo firminio metimo – keturi varžovai įveikti, o auksas išvažiavo į Šiaulius.

Dar vienas Saulės miesto imtynininkas užlipo ant aukščiausios nugalėtojų pakylos. Modestas Vaitkevičius paguldė tris varžovus ir tapo stipriausiu svorio kategorijoje iki 62 kilogramų.

Du aukso medaliai iškeliavo į Joniškį. Ryčio Keršio auklėtinis Einantas Vilimas (26kg) audringoje kovoje įveikė stiprų anykštėną Luka Matelionį (treneris Artūras Sudeikis), o svorio kategorijoje iki 66 kilogramų nugalėtoju tapo Šarūnas Gulbinas. Joniškio atletas gerai pasirodė žiemą Visagino taurės varžybose, tačiau šalies vaikų pirmenybėse išmušė jo valanda – gražiai sudėtas, fiziškai stiprus ir įvaldęs metimus stovėsenoje jis pelnytai tapo nugalėtoju.

Klaipėdos atletams auksą pelnė Deividas Jokšas (73kg). Deividas praeitais metais buvo antras, bet šiais metais įrodė, kad jaunuolis tobulėja. Artūro Ševelkovo auklėtinis lengvai įveikė tris varžovus. Malonu, kad po ilgesnės pertraukos į varžybas atvyko „pradingėliai“ – Kazlų Rūdos savivaldybės ir Ignalinos rajono sportininkai. Kazlų Rūdos atletų (treneris Arūnas Sereika) sugrįžimas ant imtynių kilimo buvo sėkmingas – jie laimėjo tris medalius. Gerai pasirodė Darius Datenis (41kg), Daumantas Senkus (58kg) ir Lukas Morkevičius (58kg).

Po truputį įsibėgėja Ignalinos imtynininkai. Trenerio Arvydo Šiaučiūno auklėtinis Rytis Vitėnas laimėjo bronzą svorio kategorijoje iki 62 kilogramų.

Lietuvos pirmenybėse dalyvavo 128 sportininkai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio miestų,  Marijampolės, Visagino, Kazlų Rūdos savivaldybių, Joniškio, Tauragės, Šiaulių ir Anykščių rajonų.

 Vladimiras Audickas


Artūro Ševelkovo nuotraukos