Šiais metais Stambule (Turkijoje) vyko Pasaulio imtynių čempionatas. Jame mūsų šaliai atstovavo graikų-romėnų ir laisvųjų imtynių sportininkai bei viena moterų imtynių atstovė. Šis pasaulio čempionatas buvo labai svarbus, kadangi tai buvo pirmoji atranka į Londono olimpines žaidynes. Stambule sportininkai iškovoję 1-5 (viso šeši atletai) vietas kiekvienoje svorio kategorijoje gavo kelialapius į Londono Olimpiadą. Kadangi esu graikų-romėnų imtynių treneris, tai panagrinėsiu ir pateiksiu savo požiūrį į graikų-romėnų imtynių rinktinės narių startus, nes apie laisvųjų ir moterų imtynių rezultatus komentuoti neturiu kompetencijos. Savo nuomonę pateiksiu pagal varžybų dienas.

          Pirmąją dieną ant kilimo kovojo Edgaras Venckaitis ir Aldas Lukošaitis.

         Svorio kategorijoje iki 66 kilogramų Edgaras  pirmoje imtyje susitiko su Didžiosios Britanijos sportininku Miroslovu Dykunu, kuris jau 4 metus atstovauja šiai šaliai. Buvusio ukrainiečio didžiausias pasiekimas – 2007 metais Europos laisvųjų imtynių čempionate iškovota 8 vieta.

           Pirmajame kėlinyje stovėsenoje sportininkai taškų nepelnė, o parteryje Edgaras praleido 2 taškus nuo labai reto varžovo veiksmo, kurio metu buvo šiek tiek prismaugtas, bet po to atsilošė 1 tašką, tačiau laikas ištirpo ir kėlinys buvo pralaimėtas.

           Antrame kėlinyje Venckaitis  buvo ryžtingesnis, tačiau stovėsenoje darydamas veiksmą pats papuolė į varžovo kontrataką ir praleido 1 tašką, tačiau toliau atakavo ir atliko 3 taškais įvertintą metimą per petį bei antrą kėlinį laimėjo rezultatu 3:1.

           Trečiajame kėlinyje Lietuvos sportininkas toliau spaudė varžovą ir stovėsenoje uždirbo 1 tašką, kuris atnešė pergalę.

            Antroje imtyje  Edgaras susitiko su Turkmėnijos atstovu Yazgeldy Kadyrovu. Turkmėno geriausias sportinis pasiekimas – 11 vieta Azijos čempionate 2011 metais. Šioje dvikovoje Venckaitis ėmėsi pakankamai solidžiai. Jis jau per 24 sekundes stovėsenoje padarė pervedimą, kuris įvertintas 1 tašku. Dar 1 tašką iškovojo dėl puikios reakcijos, kai varžovas buvo atlikęs praėjimą jam į liemenį. Antrajame kėlinyje parteryje Venckaitis varžovui gan ryžtingai atliko pervertimą ritinimu ir gavo 1 tašką ir pelnyti laimėjo kovą.

               Trečiojoje imtyje lietuvis susitiko su Pietų Korėjos sportininku  Kim  Hyeon-Woo, kuris 2010 metais iškovojo Azijos čempionate 1 vietą, o Stambule iškovojo „bronzą“.

            Pirmajame kėlinyje stovėsenoje kova buvo apylygė, o parteryje varžovas sugebėjo iškelti Edgarą, prinešti prie kilimo krašto ir atlikti 1 taško vertės metimą. Nors čia Edgaras sugebėjo pridengti savo varžovą, tačiau tai buvo už kilimo. Antrajame kėlinyje stovėsenoje buvo lygi kova, tačiau parteryje mūsų šalies sportininkui būtinai reikėjo atlikti veiksmą. Jis pasirinko atvirkščią paėmimą, tačiau varžovas išsisuko, perėjo į stovėseną ir sėkmingai apsigynė. Edgaras Venckaitis tarp 52 varžovų iškovojo 14 vietą.

            Komentaras. E.Venckaičio funkcinis parengimas yra geras. Jis labai jautrus ir dinamiškas, moka nusiteikti atsakingoms varžyboms. Jo svoris svyruoja 70-71 kilogramų ribose ir todėl jis išvengia papildomų psichinių dirgiklių, susijusių su svorio „mėtymu“. Jis praėjo beveik visą pasirengimo periodą be rimtų traumų. Aišku, jo fizinės jėgos rodikliai galėtų būti geresni, tačiau ne čia glūdi problema. O pagrindiniu pralaimėjimu sąlyginai silpniems varžovams laikau Venckaičio  neprognozuojamą charakterį bei nebūdingas aukšto sportininko meistriškumo atletams vaikiškas klaida. Jis turėtų išlaikyti numatytą kovos vedimo planą, labiau analizuoti savo ir varžovų imčių videomedžiagą. Jo svorio kategorijoje per Pasaulio čempionatą į Olimpines žaidynes papuolė tiktai 2 europiečiai.

            Svorio kategorijoje iki 96 kilogramų grūmėsi Aldas Lukošaitis. Jis pirmoje kovoje susitiko su Kubos sportininku Estrada Falkonu Yunioru. Kubietis 2008 metais Olimpinėse žaidynėse užėmė 10 vietą, o pasaulio čempionatuose 7 (2010) ir 11 (2011) vietas.

          Pirmajame kėlinyje stovėsenoje taškų nebuvo, bet kubietis truputį geriau atrodė. Parteryje Aldas nepadarė veiksmo ir jo varžovas gavo 1 tašką.

          Antrajame kėlinyje Aldas neatlaikė kubiečio atakų ir stovėsenoje praleido 1 tašką ir palaidojo kėlinuką, o kartu ir kovą.

Komentaras. Kokios pralaimėjimo priežastys? Mano,  kaip šio sportininko trenerio, nuomone yra kelios priežastys. Aldas pasižymi greičio savybėmis, dideliu jautrumu, sugeba nusiteikti atsakingoms kovoms. Jis beveik niekados nemetęs svorio daugiau, kaip 2 kilogramus, todėl jam nėra padidintas psichinės būklės jautrumas. Tačiau turėjo mažo svorio problemą. Kai sveri 3-4 kilogramais mažiau už varžovus svėrimo metu (paprastai svorio kategorijos iki 96 kilogramų sportininkų darbinis svoris virš šimto kilogramų),  tai reikia atkreipti dėmesį į svorio didinimą. Pasiruošimo į pasaulio čempionatą metu pavyko pagerinti svorio ir jėgos rodiklius, tačiau paskutinėje stovykloje atletas susirgo „roto“ virusu.

Aš, kaip šio sportininko treneris, turėjau užimti aktyvesnę poziciją, nes rinktinės treneriams atrodė, kad kuo daugiau treniruosis, tuo bus geriau. Bet toks požiūris ne visada pasiteisina. Aldo svoryje kelialapius į olimpines žaidynes iškovojo 5 europiečiai.

        Antrąją varžybų dieną ant kilimo išėjo Laimutis Adomaitis (84 kg)  ir Mindaugas Mizgaitis (120 kg).

        Laimutis per pirmąją imtį susitiko su  2010 metų Europos jaunimo čempionu Viktoru Loerinczu iš Vengrijos. Pirmajame kėlinyje stovėsenoje buvo aktyvesnis vengras , tačiau parteryje Laimutis apsigynė ir uždirbo 1 tašką. Antrajame kėlinyje stovėsenoje vėl buvo aktyvesnis Vengrijos atstovas, tačiau parteryje Adomaitis labai sėkmingai atliko pervertimą ritinimu ir uždirbo 2 taškus, bei iškovojo pergalę.

        Antrojoje imtyje Laimutis susitiko su estu Eriku Apsu. Estas Europos čempionatuose yra užkopęs iki 7 (2008) ir 5 (2009) vietų.

        Pirmajame kėlinyje stovėsenoje kova buvo apylygė, tačiau parteryje Adomaitis privalėjo atlikti veiksmą. Deja, pastangos buvo bergždžios – pralaimėtas taškas, o padėtį daugiau komplikavo mūsų trenerių apeliaciją į teisėjų sprendimus. Vyko epizodo peržiūrą, kurios metu teisėjai nieko neįžvelgė ir nubaudė Adomaitį, skirdami estui papildomą vieną balą.

         Antrajame kėlinyje stovėsenoje sportininkų  aktyvumas buvo panašus, tiktai parteryje Estijos atstovas turėjo atlikti veiksmą. Laimutis nepraleido veiksmų parteryje ir laimėjo kėlinuką 1:0.

         Trečiajame kėlinyje aktyvesnis buvo Erikas Apsas. Estas žinojo, kad neatlikus veiksmų stovėsenoje, jis turėjo pasirinkimo teisę parteryje. Todėl jo užduotis buvo kuo daugiau nuvarginti Laimutį. Parteryje Adomaitis nesugebėjo atlikti veiksmo ir pergalę iškovojo jo varžovas. Esto taktika pasiteisino. Noriu pažymėti, kad Apsas dažnai dalyvaudavo bendrose stovyklose su mūsų šalies sportininkais ir su Estijos rinktinės treneriu, kuris yra  paruošęs du Pasaulio čempionus, neblogai išstudijavo mūsų atletą.

            Komentaras. Ką galiu pasakyti apie Adomaitį? Laimutis pasižymi ištvermės savybėmis, jam labai sunku atlikti veiksmus, jam nereikia mesti daug svorio prieš varžybas, puikiai reaguoja stresinėse situacijose. Tačiau jam šiek tiek trūksta greičio savybių ir jis prieš imtis turėtų daryti intensyvesnę pramankštą, nes jo nervų sistemoje dominuoja slopinimo procesai, o reikėtų „išjudinti“ jaudinimo procesus. Laimutis atidavė visas jėgas Pasaulio čempionato pasirengimui, netgi į stovyklas nesivežiodavo savo kompiuterio, su kuriuo anksčiau niekada nesiskirdavo. Jo svorio kategorijoje visi šeši europiečiai iškovojo olimpinius kelialapius.

            Svorio kategorijoje iki 120 kilogramų ant kilimo išėjo Mindaugas Mizgaitis. Jis pirmoje imtyje susitiko su Pietų Korėjos sportininku Kim Hyun-Gyu (2011 metų Azijos čempionate 9 vieta). Galiu pasakyti, kad pirmajame kėlinyje stovėsenoje Mindaugas jokio pavojaus nejautė, parteryje sėkmingai, be jokio vargo „atstovėjo“ ir uždirbo 1 tašką.

           Antrajame kėlinyje vaizdas buvo panašus, tiktai parteryje jam reikėjo atlikti veiksmą. Savo pranašumą Mizgaitis įtvirtino ritinimu, kuris buvo įvertintas dviem balais ir laimėjo dvikovą.

     Antrojoje kovoje susitiko su Lukašu Baneku iš Lenkijos. Banekas aukščiausias pasiekimas – 2010 metais Europos čempionate iškovota 8 vieta.

      Pirmajame kėlinyje stovėsenoje kova vyko labai ramiai, nes Mindaugas nusprendė taškus iškovoti parteryje. Tačiau nors ir sunkiai, tačiau lenkas sugebėjo apsiginti ir iškovojo1 tašką.

      Antrajame kėlinyje stovėsenoje Mindaugas buvo aktyvesnis, nes jam reikėjo atlaikyti ataką parteryje, ką ir sėkmingai padarė ir gavo 1 balą.

      Trečiajame kėlinyje aktyvesnis buvo Lenkijos sportininkas, nes jam nebuvo pasirinkimo – jis žinojo, kad parteryje Mindaugą nesugebės pajudinti, todėl ieškojo taškų stovėsenoje. Kadangi trečiajame kėlinyje nieks neatliko veiksmų, o rezultatas per du pirmus kėlinius buvo lygus, teko traukti burtus. Mindaugui reikėjo atlikti veiksmą parteryje, tačiau lenkas sėkmingai apsigynė ir iškovojo pergalę.

       Komentaras. Po svėrimo visi Lietuvos imtynių delegacijos atstovai vieningai kalbėjo, kad geresnių burtų negalima įsivaizduoti.  Mano nuomone, lenkai sėkmingai įvertino visas Mindaugo silpnąsias vietas. Varžovai Mizgaičio galimybes išnagrinėjo bendrose tarptautinėse treniruočių stovyklose ir padarė teisingas išvadas. Antra didelė jo problema dėl svorio. Stovyklose jis dalyvauja, kai jo svoris virš 130 kilogramų. todėl jis ten visus varžovus varto it plunksneles. Dėl šios priežasties kai kurie sparingo partneriai neina su juo kovoti. O varžybose svorio kategorija 120 kilogramų ir viskas pasikeičia, kai per trumpą laiką reikia numesti tiek kilogramų.  Ir aš manau, kad jam reikėtų visuomet prilaikyti darbinį svorį, kuris būtų ne didesnis, kaip 124 kilogramai. Trečia, jis, kaip olimpinis prizininkas turi sau priimtą treniruočių metodiką, kuri ne visada pasiteisina. Jo svorio kategorijoje olimpinius kelialapius iškovojo 3 europiečiai.

        Paskutinę dieną ant kilimo svorio kategorijoje iki 74 kilogramų grūmėsi Aleksandras Kazakevičius. Jo varžovas buvo Bisekas Andrew (Pasaulio jaunimo čempionato 12 (2005) ir 14 (2006) vietos) iš JAV.

        Pirmojo kėlinio stovėsenoje pradžioje Aleksandras buvo ryškiai aktyvesnis. Vienu metu vilnietis praleido progą pelnyti taškus stovėsenoje. Po 30 sekundžių kova išsilygino. Parteryje Aleksandrui reikėjo atlikti veiksmą. Vienas bandymas buvo arti sėkmės, tačiau atlikti veiksmo nepavyko. Per paskutinė kėlinuko ataką varžovas Aleksandrą „pridengė“ ir kėlinuką laimėjo 2:0.

        Antrajame kėlinyje Lietuvos sportininkas stovėsenoje atliko veiksmą  ir gavo 1 taško įvertinimą ir laimėjo kėlinuką.

        Trečiajame kėlinyje stovėsenoje kova išsilygino ir, kadangi amerikietis per du kėlinius uždirbo daugiau taškų, tai jis parteryje turėjo pasirinkimo teisę. Todėl Aleksandrui parteryje per 30 sekundžių reikėjo atlikti veiksmą. Jis ištraukė varžovą iš parterio ir atliko metimą, tačiau užsimetė varžovą ant savęs, o amerikietis dar spėjo atlikti pervertimą ritinimu ir iškovoti pergalę.

         Komentaras. Aleksandras dalyvavo beveik visame treniruočių procese ir parengiamuoju laikotarpiu atrodė labai puikai. Tačiau pati didžiausia problema yra jo svoris. Kiek atsimenu, per visą Aleksandro sportinę karjerą apie 10 kilogramų svorio metimas prieš varžybas jam būdavo įprastas reiškinys. Ir tas pats vyksta jau 7 metai. Ir aišku, tai turi didelės įtakos padidintam psichinės būklės jautrumui. Nors paskutinį kartą prieš Pasaulio čempionatą dalyvavo V.Pytliasinskio tarptautiniame turnyre Lenkijoje ir atrodė labai gerai, tačiau ten svorio kategorija buvo 76 kilogramai. Ir numesti svorį nuo 84 kilogramų iki 76 kilogramų yra žymiai paprasčiau negu iki 74 kilogramų per Pasaulio čempionatą. Tai tas papildomas 2 kilogramų svorio metimas turėjo daug įtakos. O taip vaikinas turi puikius fizinius duomenis, tiktai jam nereikėtų viršyti 79 kilogramų, nes organizmas neatlaikys tokio svorio iššūkio. Šioje svorio kategorijoje olimpinius kelialapius iškovojo 5 europiečiai.

          Baigiant galima pabrėžti, kad paskutinėse stovyklose neturėjome medikų. Priešpaskutinėje stovykloje Lenkijoje Spalos Olimpinėje bazėje medicina buvo aukšto lygio ir tokio poreikio lyg ir nebuvo. Tačiau Aluštoje (Ukraina) mediko pagalba būtų labai pravertusi.  Ukrainos rinktinės gydytoja mums labai padėjo, nors pati turėjo dirbti su maždaug 60 savo šalies sportininkų.

         Aš manau, kad pasaulio čempionatui tiktai Edgaras Venckaitis optimaliai pasiekė savo sportinę formą. O Aleksandras Kazakevičius, Laimutis Adomaitis ir Aldas Lukošaitis buvo perdaug užkrauti. Pasiekti sportininko optimalią formą svarbiausioms varžyboms yra menas ir iššūkis treneriui ir sportininkui.  Dėl traumų Mindaugas Mizgaitis ruošdamasis pasaulio čempionatui patyrė kiek mažiau vargo. Bet vis dėlto aš tikiuosi, kad Mizgaitis  suras jėgų iškovoti olimpinį kelialapį.

Lietuvos nusipelnęs treneris  Vidas Paleckis