Svorio kategorijoje iki 74 kg olimpinę bronzą pelnęs graikų-romėnų imtynininkas Aleksandras Kazakevičius įsitikino galįs įveikti ir sunkesnius varžovus.

26 metų imtynininkas pradeda tikėti, jog kitąmet varžysis dešimčia kilogramų sunkesnių atletų svorio kategorijoje (iki 84 kg).

Priaugti lengviau, nei numesti

Kai dauguma Londono olimpiadoje dalyvavusių Lietuvos sportininkų bandė atgauti po žaidynių prarastas jėgas sanatorijose, bronzos medalį ten iškovojęs A.Kazakevičius stengėsi palaikyti sportinę formą, nes rugsėjo 1-ąją jau turėjo būti Vokietijoje.

„Po olimpinių žaidynių nebuvo kada ilsėtis – iškart teko griebtis darbo”, – prisipažino imtynininkas, jau septintus metus atstovaujantis vienam Bundesligos klubų. Tad deramai nepailsėjęs sportininkas paliko Lietuvą ir vyko padėti savo komandai.

Ir pagelbėjo. Vokietijoje ant kilimo jam teko žengti keturiolika sykių, iš jų tik dvi kovas pralaimėjo. „Paskutinis varžovas buvo praėjusių metų pasaulio čempionato prizininkas. Jį nugalėjau”, – džiaugsmo neslėpė sportininkas, prisimindamas kovas Vokietijoje.

Šios pergalės A.Kazakevičiui svarbios dar ir tuo, jog varžėsi sunkesnėje kategorijoje (iki 84 kg) nei per olimpines žaidynes (iki 74 kg). „Tai buvo tarsi žvalgyba – norėjau įsitikinti, ar galiu kovoti su sunkesniais atletais. Pasirodo, sekasi neblogai”, – šypsojosi Vilniuje gimęs ir čia karjeros aukštumų pasiekęs imtynininkas.

Jis neslėpė, jog teko „priauginti” kilogramų, tačiau labai stengtis ir nereikėjo – pasak Aleksandro, jie savaime atsirado: „Mes, imtynininkai, dažnai metame svorį, todėl po tokių dietų kilogramai sugrįžta su kaupu.”
Iki šiol A.Kazakevičiui atsikratyti kelių kilogramų buvo įprastas dalykas. Tiesa, jis pripažino, jog tai alina sveikatą, todėl sportininkas jau pradėjo rimtai svarstyti galimybę nuo kito sezono kovoti sunkesnių atletų kategorijoje.

Amžinos problemos

Vokietijoje atlaikęs 14 kovų imtynininkas sekmadienį grįžo namo. Tačiau ilsėtis nėra kada. Antradienį A.Kazakevičius dalyvavo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) posėdyje, šį sekmadienį kovos ant kilimo savo žiūrovų akivaizdoje, o kitą savaitę vėl skris į Vokietiją, kur su klubu baigs šių metų sezoną.

LTOK išplėstiniame vykdomojo komiteto posėdyje A.Kazakevičius pritarė sporto federacijų vadovų pasakytoms mintims.

„Mums, imtynininkams, Lietuvoje trūksta didelio meistriškumo treniruočių partnerių, – aktualiausias problemas vardijo vilnietis. – Dėl to ir tenka važiuoti į užsienį. Bet tada išlenda kita problema – kaip atgauti jėgas po kovų. Būtų gerai, jei drauge vyktų masažuotojas.”

Principinė akistata

Londone bronzą iškovojęs ir akimirksniu išgarsėjęs A.Kazakevičius tikino, jog besivaržantį Lietuvoje iki šiol jį nedaug kas matė. Todėl savo gerbėjus Aleksandras kviečia į tradicinį tarptautinį pasaulio čempiono Rimanto Bagdono imtynių turnyrą Vilniuje. Imtynių mėgėjai turės progą stebėti A.Kazakevičiaus ir pasaulio bei Europos čempionatų prizininko Valdemaro Venckaičio akistatą.

„Reikia mūsų sporto šakos gerbėjams pasirodyti iš arčiau. Tegul mato, kad yra toks Kazakevičius, – teigė olimpietis. – Tikiuosi, kova bus įspūdinga, o žiūrovai išvys gražių efektingų mano veiksmų.”

Visuose Lietuvos čempionatuose A.Kazakevičiaus ir V.Venckaičio kovos būdavo labiausiai laukiamos. „Mudviejų konkurencija, manau, ir atvedė mus iki svarbių pergalių Europoje ir pasaulyje”, – partneriui už pasiektus rezultatus neakivaizdžiai dėkojo A.Kazakevičius.

Kitą savaitę jis vėl vyks į Vokietiją ir ten baigs sezoną. „Tada bus galima bent kiek atsipūsti, – kalbėjo nekantriai poilsio laukiantis vilnietis. – Bet netrukus vėl reikės kibti į darbus, nes kitąmet kovo viduryje Gruzijoje vyks Europos čempionatas.”

Šiemet pavasarį Belgrade (Serbija) vykusiame Europos čempionate A.Kazakevičius iškovojo pirmą savo karjeroje svarbų medalį – bronzą.

RIMANTAS BAGDONAS APIE A.KAZAKEVIČIŲ IR IMTYNES

Svorio kategorijoje iki 74 kg turime du itin gabius sportininkus – V.Venckaitį ir A.Kazakevičių. Lietuvos imtynių federacija visada manė, kad Valdemaras geresnis, nes jis būdavo keliais kilogramais sunkesnis. Bet Sania – taip mes vadiname Aleksandrą – labai kovingas. Jis, atvirkščiai nei V.Venckaitis, nelaukia, kol varžovas padarys klaidą. Kiekvienas turi savo taktiką. Man labiau imponuoja A.Kazakevičius, jis ant kilimo kovoja aštriau.

Nuo tų laikų, kai pats kovojau, imtynės labai pasikeitė. Prisiminkite, kokie kompiuteriai buvo prieš keliolika metų ir kokie dabar. Pasaulyje viskas greitai progresuoja, keičiasi. Imtynės irgi. Anksčiau žmonės eidavo žiūrėti galingų vyrų, jų kovas vadindavo cirko imtynėmis. Bet mano laikais buvo galima atlikti tokių veiksmų, kurių dabartiniai treneriai nemoka. Neseniai Vilniuje vyko pasaulio trenerių seminaras. Dalyvavau ir įsitikinau, kad treneriai nežino veiksmų, kuriais mes naudodavomės ant kilimo.

Dabar imtynių laikas sutrumpėjęs, per vieną minutę kovotojai privalo atlikti kokį nors veiksmą. Lengviausia – nustumti varžovą nuo kilimo ir gauti tašką. O bandydamas atlikti metimą ar suktuką, pats rizikuoji prarasti tašką. Be abejo, dabartinės imtynės greitesnės, staigesnės. Reikia greitai mąstyti, kaip uždirbti tašką. Tačiau šioje sporto šakoje daugiau pranašumų turi Azijos šalių imtynininkai. Jų kojos ir rankos trumpesnės, jiems patogiau kelti varžovą. Mano laikais buvo atvirkščiai – kuo sportininkas aukštesnis, ilgesnių rankų, tuo jam lengviau būdavo apglėbti varžovą ir jį permesti.

Saulius Ramoška  www.lzinios.lt