Rugsėjo 6-10 dienomis Buenos Airėse (Argentinoje) vyks 125-oji Tarptautinio olimpinio komiteto sesija. Rugsėjo 8 dieną TOK nariai balsuos už paskutinės, 28 sporto šakos įtraukimą į 2020 metų olimpinę programą. Sesijoje imtynėms konkurenciją sudarys beisbolas/softbolas ir skvošas.

Apie imtynių perspektyvas agentūrai „Visas sportas“ kalbėjo įtakingos analitinės agentūros „Around the Rings” („Aplink olimpinius žiedus“) įkūrėjas ir vyriausias redaktorius  Edas Hulas.

– Kokiai vienai iš trijų sporto šakų, rekomenduotų TOK vykdomuoju komitetu, yra, Jūsų nuomone, didžiausios viltys patekti į 2020 metų olimpinę programą?

– Liko trys mėnesiai. TOK dar turi laiko. Kandidatai taip pat turi tris mėnesius, kad parodyti save, organizuoti įvairias kampanijas, pateikti savo sporto šaką TOK nariams ir tikėtis jų palankumo. Ir vis dėlto, aš laikau, kad imtynės yra aiškus favoritas. Imtynės turi galingą pasaulinės auditorijos palaikymą. Audra, kuri sukilo vasario mėnesį, kuomet buvo paskelbtas neigiamas verdiktas ir išjudino sporto bendruomenę daro didelį spaudimą TOK nariams. Tokio palaikymo neturi beisbolas/softbolas, nekalbant apie skvošą. Žinia, Rusijoje imtynes palaikė prezidentas V.Putinas. Galingos palaikymo bangos nusirito JAV, Japonijoje, Irane ir daugelyje kitų valstybių.

Žinoma, tai įtikins TOK, kad jie negalės gyventi be imtynių (šypsosi).

– Ar Jums neatrodo, kad TOK nepaskaičiavo – jiems buvo nepriimtini buvusio FILA vadovo Raphaelio Martinetti valdymo metodai ir, norėdami atsikratyti juo, link bedugnės pastūmėjo visą imtynių sportą?

Manau, kad tai nėra vieno asmens problema. Tai visos federacijos gyvenimo stiliaus problema. Man regis, visa tarptautinės imtynių federacijos FILA struktūra kėlė nepasitenkinimą. TOK juk nepasakė: atsikratykite R.Martinečiu. Tai pati federacija nusprendė pakeisti prezidentą.

– Bet visiems aišku – jei iškyla tokios problemos organizacijos viduje, problemos šaltiniu yra vadovas.

Be abejo, jei aukojama visa sporto šaka, tai reiškia, kad su savo darbu nesusitvarkė, visų pirma, prezidentas. Mes žinome, kai vienas asmuo ilgai vadovauja organizacijai, jis tampa tingus, nepastebi daug svarbių dalykų, nelinkęs ką nors keisti. Ir FILAi trūko kantrybė – jie atstatydino Martinetti. Toliau įvykiai vystėsi žaibiškai: federacija išrinko naują prezidentą, pakeitė pačios organizacijos struktūrą, pakeitė taisykles. Normaliai, tokie procesai užima daug laiko. Bet imtynininkai suprato: reikia kažką keisti, įsileisti į valdymo struktūrą naujovių nebijančių žmonių. Jie suvokė pavojų ir pasekmes: įvyks tragedija, jei toks sportas, kaip imtynės dings iš olimpinių žaidynių programos. Žaidynėse nebuvo plaukimo, fechtavimo, daugelio kitų sporto šakų, bet imtynės buvo visada. Tai originalus sportas ir jį bus be galo sunku eliminuoti. Kita vertus, tiesa, kad imtynės nesurenka didelių televizijos žiūrovų auditorijų. Pasaulyje daug imtynininkų, tačiau šis sportas nesudomina ir prie ekranų nesurenka paprastų žmonių, kaip tai daro plaukimas, lengvoji atletika ar net beisbolas.

– Bet daugelyje valstybių – Japonijoje, Turkijoje, Irane – imtynės yra pagrindinė sporto šaka!

– Taip, bet japonai, turkai ir iraniečiai nesudaro pagrindinės TV žiūrovų auditorijos. Jie ne amerikiečiai ir net ne britai!

– Reik suprasti, kad tai pinigų klausimas?

– Na taip (šypsosi). Juk pagrindinė imtynių problema Tarptautiniam olimpiniam komitetui, kad ekranuose sportas nepatrauklus, nesurenka žiūrovų armijos, o tai reiškia, kad neatneša pelno. Imtynininkams reikia stumti savo sportą, skirti daugiau dėmesio populiarinimui, ieškoti įdomesnių pateikimo formų, į veiklą įtraukti asmenybių – tuomet atkeliaus ir transliacijos, ir reklama ir, žinoma, visa kita! Tuomet pačiai FILA bus lengviau rasti rėmėjų ir finansinio palaikymo. Aš manau, kad iš imtynių reikia padaryti kokybišką produktą, kuris būtų patraukus visuomenės informavimo priemonėms. Tai būtų lemtų Tarptautinio olimpinio komiteto sesijos, vyksiančios rugpjūčio mėnesį, palankumą.