Šiandien paskutinė dvi savaites trukusios imtynių treniruočių stovyklos Vengrijoje diena.  Nuo vasario mėnesio aštuoni šalies rinktinės nariai plušėjo 70 kilometrų nuo Budapešto nutolusiame Tata olimpiniame treniruočių centre. Vengrijoje nebuvo olimpiečio Aleksandro Kazakevičiaus, kuris, likus savaitei iki išvykos, patyrė kojos traumą.


Apie pasiruošimą Vengrijoje papasakojo rinktinės treneris Mindaugas Ežerskis.

–           Sąlygos geros, maistas taip pat. Treniruotes žudančios, bet mūsiškiai nepasidavė (juokiasi). Kol kas visi dar gyvi. Stovyklai įpusėjus, kažkoks virusas vaikštinėjo. Daug kas susirgo. Pas mus Mantas Knystautas ir Mindaugas Mizgaitis sunegalavo. Matyt, vienas nuo kito dalinosi, bet jau lyg išsikapstė.

Stovyklos Tatoje organizatoriai sugebėdavo privilioti nemažai atletų. Ar šiemet nepritruko treniruočių partnerių?

–          Atvyko labai daug komandų – taigi stovykla patenkino mūsų lūkesčius. Dalyvavo 120 imtynininkų iš 18 valstybių. Senokai  tokiame spiečiuje teko būti. Pratybų tempas ir intensyvumas nevaikiški. Atletai vakarais vos kojas pavelka. Tokia tikslo kaina. Reikia kentėti. Rio ne už kalnų, o atranka jau visai šalia, liko vos pusmetis iki pasaulio čempionato Las Vegase. Daug ką pasako sunkiasvorių treniruočių vaizdo medžiaga – tereikia pažiūrėti pirmas treniruočių akimirkas ir 15 paskutinių sekundžių (šypsosi).

Ką kitų valstybių treneriai delegavo? Rezervines sudėtis ar garsesnes pavardes?

–          Kad mažai negarsių atletų buvo, nes visos komandos atvežė pirmus numerius. Kiekviename svoryje buvo daug Europos ir pasaulio čempionatų medalininkų. Visi šnekėjo, kad naikins parterį, todėl vakarais treneriai prie arbatos puodelio strateguoja ir prognozuoja ateitį. Vertinimai įvairūs. Kas silpnesni parteryje (USA) – sako, kad UWW teisingu keliu eina, kas stipriau jaučiasi pirmame aukšte (KAZ, POL, HUN), liūdnai linguoja galvomis ir teigia, kad nieko gero ir iš viso bus betvarkė su teisėjavimu. Šeštadienį startuoja Vengrijos Grand Prix. Ten bus taikomos visos naujovės, taip pat ir atsisakyta kovų parteryje – taigi ir pažiūrėsim.

Ar bus taikomos naujovės Europos U23 čempionate, kuris vyks Lenkijoje kovo pabaigoje?

–           Ir U23 bus be parterio, tai mane nelabai džiugina, nes mūsiškiai parteryje tvirtai jaučiasi. Todėl treniruočių eigoje teko keisti pasiruošimo planus.

Kokios sudėties Lietuvos rinktinė dalyvaus Vengrijos Grand Prix turnyre?

–          Planavome, kad kovos keturi atletai, tačiau A.Kazakevičiaus trauma pakoregavo delegacijos sudėtį. Szombathelyje dėl nugalėtojo titulo svorio                  kategorijose grumsis broliai Edgaras (66 kg) ir Valdemaras (75 kg) Venckaičiai bei sunkiasvoris Mindaugas Mizgaitis (130 kg). Beje, ant    imtynių  kilimo matysime dar vieną Lietuvos atstovą – varžyboms teisėjauti pakviestas tarptautinės kategorijos teisėjas Vilius Adomaitis.

Na, o namo po varginančių „atostogų“ grįžta Laimutis Adomaitis, Romas Fridrikas, Julius Matuzevičus, Vilius Laurinaitis, Mantas Knystautas, treneris  Ruslanas Vartanovas bei kineziterapeutas Marius Matulionis.

Valdas Malinauskas www.imtynes.lt