J.Matuzevičiui Europos žaidynių imtynių turnyre vos žingsnio trūko iki mūšio dėl bronzos. O V.Laurinaičiui teko sustoti jau aštuntfinalyje

Europos žaidynėse pirmieji iš 70-ties čia dalyvausiančių lietuvių jėgas išbandė du imtynininkai. Nors jų startas buvo pergalingas, vėliau sėkmė nusisuko nuo jaunųjų Lietuvos atletų.  Graikų-romėnų imtynių varžybas 22 metų Viliui Laurinaičiui (svorio kategorija iki 98 kg) teko pradėti nuo atrankos kovos. 2012-ųjų pasaulio jaunimo čempionas iš Lietuvos, vangokai pradėjęs akistatą su 20-mečiu norvegu Felixu Baldaufu, leido varžovui įgyti minimalų pranašumą, tačiau antrame kėlinuke įsibėgėjo ir įtikinamai įrodė pranašumą. Viliaus metimas per dubenį antroje dvikovos pusėje ilgai puikavosi tarp geriausių dienos epizodų oficialiame Europos žaidynių interneto portale. Šis metimas palaužė norvegą, po kurio vikingas nuleido rankas.  Joniškietis toliau tęsė atakų škvalą ir, likus kiek daugiau nei 20 sekundžių iki akistatos pabaigos pirmavo rezultatu 9:3 ir, galiausiai, paguldė praėjusių metų Europos jaunimo čempioną ant menčių.  Tačiau aštuntfinalyje V.Laurinaitis neatsilaikė prieš audringai poros tūkstančių žiūrovų palaikomą Azerbaidžano atstovą 19 metų Orchaną Nurijevą, pernai tapusį pasaulio jaunimo čempionu, bei pralaimėjo rezultatu 1:9. Lietuviui šiame etape varžybos ir baigėsi, nes O.Nurijevas neįveikė ketvirtfinalio barjero, o V.Laurinaitis kovą dėl bronzos būtų tęsęs tik tuo atveju, jei Azerbaidžano imtynininkas būtų patekęs į finalą.

LTOK nuotraukos

Julius Matuzevičius (iki 80 kg) iškart pateko į aštuntfinalį. Heidaro Alijevo arenoje vykstančiame Europos žaidynių imtynių turnyre teisėjas 23 metų lietuvio ranką į viršų pakėlė po labai atkaklios kovos su metais jaunesniu graiku Nikolaos Varkos. Sportininkai laimėjo po kėlinuką, nuskambėjus finalinei sirenai rezultatas švieslentėje rodė lygiąsias – 1:1, tačiau pagal papildomus kriterijus (pagal iškovotą paskutinį tašką) nugalėjo ir į kitą etapą pateko lietuvis.

Ketvirtfinalyje J.Matuzevičius kovojo su rusu Jevgenijumi Salejevu. 26 metų Rusijos imtynininkas iškovojo pergalę 9:1. Pusfinalyje Baltarusijos atstovą Viktorą Sasunovskį palaužęs J.Salejevas atvėrė lietuviui kelią į turnyrą dėl bronzos. Tam pirmiausiai reikėjo įveikti ukrainietį 26 metų Oleksandrą Šyšmaną. Jei tai būtų pavykę, būtų laukęs lemiamas mūšis su V.Sasunovskiu dėl bronzos medalio. Tačiau dvikovoje 2014 metų Europos čempionato prizininku iki pergalės pritrūko vos taško. Atkaklioje dvikovoje Juliui pritrūko vieno rezultatyvaus techninio veiksmo ir pergalę rezultatu 9:8 šventė O.Šyšmanas. „Kovoje su ukrainiečiu sėkmė nusišypsojo varžovui. Juliui iki pergalės trūko vos vieno taško. Gaila, kad šįkart kelis taškus ne varžovas iškovojo, o mūsiškis padovanojo juos pats. Šis Ukrainos sportininkas mums puikiai pažįstamas, ne kartą esame kartu stovyklavę”, – po varžybų krimtosi Lietuvos imtynininkų treneris Ruslanas Vartanovas.  Pasak trenerio, pirmos kovos parodė, jog jo auklėtiniai gali sėkmingai varžytis ant Europos žaidynių kilimo, jiems netrūko kovingumo, be to, burtai lėmė ne akivaizdžiai stipresnius, o lygiaverčius varžovus. „Tačiau galiausiai ir vienam, ir kitam šio to pritrūko. Gal net ne fizinių, o techninių dalykų. Todėl šios dienos imtynininkų pasirodymą vertinu ne visai patenkinamai”, – kalbėjo R.Vartanovas. Buvusio imtynininko nuomone, V.Laurinaičiui aštuntfinalyje koją galėjo pakišti ir psichologija: „Jam teko varžytis su šeimininkų atstovu, gal tai kažkiek slėgė, nes Vilius yra sėkmingai kovojęs ir su daug stipresniais varžovais. Tikėjomės, kad azerbaidžanietis pateks į finalą ir taip ištemps Vilių į paguodos turnyrą, tačiau ir jam nepavyko.” J.Matuzevičiaus nesėkmę ketvirtfinalyje, R.Vartanovo teigimu, lėmė Rusijos sportininko sėkmingai panaudoti jo „firminiai” veiksmai.    „Su Viliumi ir Juliumi darysime išvadas, ieškosime, kur buvo taktikos spragos. Bandysime taisyti klaidas ir tinkamai pasirengti pasaulio čempionatui, kuriame jie kovos dėl kelialapių į Rio de Žaneiro olimpiadą”, – kalbėjo imtynininkų treneris. Sekmadienį Heidaro Alijevo arenoje ant imtynių kilimo žengs abu Lietuvos komandos lyderiai Aleksandras Kazakevičius ir Edgaras Venckaitis. Taip pat – Europos ir pasaulio jaunimo vicečempionas Mantas Knystautas

„Rytoj į kovą stos stipriausia mūsų grandis. Manome, kad lyderių meistriškumas ir patirtis atsispindės ant kilimo.  Mantas Knystautas, nors ir jaunesnis, bet yra vienas stipriausių savo amžiaus grupėje. Mantas čia turi neblogų šansų pasivaržyti”. – teigė R.Vartanovas.

www.sportas.info ir www.imtynes.lt  informacija