Šiandien Las Vegaso „Orleans hotel“ arenoje kausis didžiausi pasaulio vyrai. Ant imtynių kilimo kovos ir garsiai durimis trinktelėti mėgins Mindaugas Mizgaitis „Esu vienas vyriausių imtynininkų, todėl šis pasaulio čempionatas man bus paskutinis“, – prieš varžybas vykusioje spaudos konferencijoje sakė sunkiasvoris iš Lietuvos.

Per dvylika kelionių į pasaulio čempionatus 35-metų Mindaugui Mizgaičiui pavyko nusigauti iki pjedestalo prieigų – 2003 metais Creteile (Prancūzija) užėmė ketvirtą vietą ir iškovojo teisę startuoti Atėnų olimpinėse žaidynėse. Las Vegase lietuvis mėgins pamaloninti gerbėjus geru pasirodymu, bet viskas priklausys, pasak trenerio M.Ežerskio, nuo jo paties. „Jis praėjo visą pasiruošimo čempionatui ciklą. Treniruotėse atrodė puikiai. Noriu matyti jį ant kilimo tokį, koks jis yra pratybose – rizikuojantį, judantį, metantį“, – kalbėjo treneris.

Pagrindiniu svorio kategorijos iki 130 kilogramų favoritu yra laikomas kubietis Mijainas Lopezas. Monstras iš Kubos savo kolekcijoje yra sukaupęs penkis pasaulio čempionatų ir du olimpinių žaidynių aukščiausios prabos medalius. Per dešimtmetį Lopezas tik du kartus nuėjo nuo kilimo nukabinęs nosį – 2011 metais Turkijoje ir sportinės karjeros pradžioje 2006 metų pasaulio čempionate Kinijoje, kuomet finalinę kovą pralaimėjo Chasanui Barojevui iš Rusijos.

Iššūkį Lopezui pasiryžęs mesti turkas Riza Kayalpas. Būent Kayalpas yra tas antrasis, kuris savo gimtinėje vykusiame pasaulio čempionate įveikė Lopezą.

Be pergalės namie Kayaalpas dar yra iškovojęs keturis medalius pasaulio čempionatuose ir pasidabinęs olimpine bronza Londone

Vienas pagrindinių pretendentu į medalius Las Vegase yra laikomas 2013 m. pasaulio čempionas Heiki Nabi iš Estijos. Šiuo metu jis reitingų lentelėje puikuojasi ketvirtoje vietoje. „Nabis yra apdovanotas neįtikėtina jėga. Mano karjeroje tai buvo vienas galingiausių varžovu“, – prisimena Mindaugas Ežerskis.

Praeitų metų pasaulio čempionato bronzos medalio laimėtojas Beylalas Machovas iš Rusijos trokšta ne tik pagerinti savo metų senumo pasiekimą, bet ir iškovoti Amerikoje du medalius. Machovas yra triskart pasaulio čempionas, sidabro medalio laimėtojas ir olimpinis prizininkas. Tiesa, šiuos titulus jis iškovojo galynėdamasis laisvųjų imtynių turnyruose. Jis viešai dėkoja Rusijos sporto vadovus už pasitikėjimą ir tvirtina, kad bus pajėgus varžytis tiek su laisvūnais, tiek su klasikais.

Trečioje pozicijoje reitinguotas švedas Johanas Eurenas žino pergalių skonį – jis stovėjo ant olimpinės prizininkų pakylos Londone ir prieš du metus yra iškovojęs bronzos medalį Budapešte vykusiame pasaulio čempionate.

Azija taip pat turi savo ginklą. Juo įvardinamas triskart pasaulio čempionatų prizininkas Nurmachanas Tinalijevas iš Kazachstano. Specialistai atkreipia dėmesį į pasaulio jaunimo čempioną Balintą Lamą iš Vengrijos. Dvimetrinis vengras šiemet puikiai grūmėsi įvairiuose turnyruose ir yra išsikovojęs daugiau patyrusių varžovų pagarbą. Nors Jungtinėms Amerikos Valstijos atstovaus tik 18 reitingą turintis Robby Smithas, tačiau tikimasi, kad drūtam amerikiečiui padės namų sienos ir savų žiūrovų palaikymas.

UWW reitingų lentelė (130 kg, graikų-romėnų imtynės)

1. Mijain Lopez (Cuba)
2. Riza Kayaalp (Turkey)
3. Johan Euren (Sweden)
4. Heiki Nabi (Estonia)
5. Nurmakhan Tinaliev (Kazakhstan)
6. Beylal Makhov (Russia)
7. Qiang Meng (China)
8. Balint Lam (Hungary)
9. Sergey Semenov (Russia)
10. Sabah Shariati (Azerbaijan)
11. Christian John (Germany)
12. Bashir Asgari Babajanzadeh (Iran)
13. Ali Nail Arslan (Turkey)
14. Miloslav Metodiev (Bulgaria)
15. Behnam Mehdizadeh (Iran)
16. Iosif Chugoshvili (Belarus)
17. Yong-Min Kim (Korea)
18. Robert Smith (United States of America)
19. Kiril Grishchenko (Belarus)
20. Vitali Shchur (Russia)