Baigėsi 2016 metai ir dar kartą norisi prisiminti apie nuveiktus darbus, pasidžiaugti sportininkų pasiektomis pergalėmis ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautinėje arenoje.

Šie metai Anykščių imtynėms ypatingi, nes jau šešiasdešimt metų Anykščiuose kultivuojamos imtynės. Tad visi organizuoti renginiai ir visos pergalės buvo skirtos Anykščių imtynių šešiasdešimtmečiui pažymėti. Ypatingi jie dar ir tuo, kad buvo olimpiniai metai ir net dvi Anykščių krašto  imtynininkės pirmą kartą  Lietuvos imtynių istorijoje dalyvavo  atrankos varžybose kovojant dėl kelialapių į Rio de Žaneiro olimpiadą. Apie viską trumpai.

Tradiciniai sporto renginiai

Septintasis Vytauto Šidlausko komandinis imtynių turnyras šiais metais pirmą kartą vyko ne tik tarp graikų-romėnų imtynių sportininkų, bet ir moterų imtynių sportininkių. Dalyvavo po keturias komandas, nugalėtojų taures iškovojo abi Anykščių komandos, kuriose kovojo ir jaunieji Anykščių imtynininkai, ir patyrę imtynių kilimo meistrai. „Klasikų“ turnyre pečius surėmė Vilniaus, Šiaulių, Anykščių ir jungtinės Kupiškio-Liepojos komandų atletai. Anykštėnai, kurių gretose pirmu smuiku griežė Europos jaunimo čempionato prizininkas Ramūnas Dagys, nepaliko vilčių svečiams ir užėmė pirmą vietą. Sidabro medalius iškovojo sostinės imtynininkai, trečią vietą užėmė Kupiškio-Liepojos jungtinė komanda. Anykščių komandos vyriausiam dalyviui – iš Troškūnų kilusiam Giedriui Valeikai 35-eri. Su juo petys į petį grūmėsi ir komandos garbę gynė septynmetis Mangirdas Braziūnas. Tokio paties amžiaus buvo visas savo kovas laimėjęs vilnietis Jokūbas Krištolaitis. Varžybų tikslas, kad vaikai pasisemtų patirties iš vyresnių ir mokytųsi būti komandos nariais. Vyresniems rūpintis savo jaunaisiais draugais taip pat yra naudinga patirtis.

 „Visuomet sveikinu iniciatyvas, rengiant įvairius sporto renginius. Visų pirma, šis turnyras neabejotinai reikalingas savo sportinį kelią pradedantiems mažiesiems imtynininkams. Šiuo atžvilgiu pasisekė anykštėnams. Na kas gi nenorėtų kovoti vienoje komandoje kartu su Ramūnu Dagiu, kuris yra pripažintas imtynių meistras?  – mintimis dalinosi Lietuvos imtynių federacijos viceprezidentas Giedrius Dambrauskas.

Dvidešimt penkis metus Troškūnuose organizuojamas tarptautinis imtynių turnyras, skirtas pirmajam treneriui Ričardui Deksniui atminti sulaukė gausaus būrio imtynininkų net 174 sportininkų. Ant kilimo kovojo Lietuvos ir Latvijos atletai. Varžybos vyko graikų – romėnų ir moterų imtynių stiliuose.

Devynioliktą kartą buvo surengtas tarptautinis Vlado Žmogino vardo graikų–romėnų imtynių turnyras. Šiais metais kartu vyko ir atviras Lietuvos veteranų čempionatas. Jaunieji sportininkai turėjo galimybę ne tik pasivaržyti, bet ir stebėti praeityje buvusiu kilimo meistrų dvikovas. Turnyro metu buvo pasidžiaugta ir padėkota Anykščių imtynių rėmėjams: latviams Ievai ir Aivarui Grikiaims, UAB „Fegda“, viešbučiui „Air Inn Vilnius“,  Vladui Kuručiui, UAB „Cesta“, UAB „Anykščių kvarcas“,  UAB „Anykščių  energetinė statyba“,  UAB „Kurklių karjeras“, UAB „Ukmergės pieninė“, Norfos labdaros ir paramos fondas, UAB „Biovitanas“, UAB „Seltra“,  UAB „Vikona“, ūkininkui Audriui Juškai, pramogų „Cosmos paukščių takui“, Rimantui ir Vytautui Šimkams, Vasilijui Jakovlevui bei Anykščių rajono savivaldybei.

Anykščiuose šiais metais taip pat įvyko Lietuvos graikų-romėnų imtynių vaikų čempionatas, Lietuvos moterų imtynių jaunučių-vaikų pirmenybės, bei tarptautinis moterų imtynių turnyras bei atviros Anykščių graikų-romėnų imtynių pirmenybės.

Vasaros metu buvo organizuota tarptautinė stovykla, kurioje Anykščių ir Poznanės (Lenkija) imtynininkai  turėjo galimybę bendrauti, sportuoti ir pramogauti.

Asmeniniai sportininkų pasiekimai

Vilniuje vykusiame kasmetiniame Lietuvos čempionate čempionų vardus iškovojo Anykščių imtynininkai: Ramūnas Dagys, sesės Kristina ir Danutė Domikaitytės, sidabro medalius savo svorio kategorijose laimėjo Domas Krikščiūnas, Indrė Bubelytė ir Auksė Rutkauskaitė, bronzos – Viktorija Buinauskaitė, Rimgailė Čeponytė ir Rugilė Abraškevičiūtė. Visai šalia nugalėtojų pakylos buvo Giedrius Valeika ir Gytis Galinis – jie čempionate iškovojo penktąsias vietas.

Lietuvos jaunimo čempionate Klaipėdoje Domas Krikščiūnas, Kristina Domikaitytė ir Greta Čeponytė iškovojo nugalėtojų vardus savo svorio kategorijose, sidabro medalį laimėjo Rimgailė Čeponytė, o bronzos Evaldas Žibutis, Anelė Kavaliauskaitė, Auksė Rutkauskaitė.

Lietuvos jaunių čempionų vardus iškovojo Deimantas Žvikas, Vidmantė Kavaliauskaitė ir Auksė Rutkauskaitė, sidabro medalius laimėjo Monika Daukaitė ir Greta Čeponytė, o bronzos medaliais pasipuošė Anelė Kavaliauskaitė, Rimgailė Čeponytė, Viktorija Buinauskaitė ir Evaldas Žibutis.

Lietuvos jaunučių čempionais tapo Gabija Dilytė, Viktorija Buinauskaitė ir Valius Kavaliauskas, antrą vietą laimėjo Vidmantė Kavaliauskaitė, o trečiąsias sesės Lijana ir Evelina Uselytės, Vytautė Tamašauskaitė, Vestina Navikaitė, Anelė Kavaliauskaitė, Gabrielė Dilytė ir Giedrius Binkys. Giedrius Binkys ir Malvidas Esmontas iškovojo bronzos medalius Lietuvos jaunučių sporto žaidynėse. Moksleivių pirmenybių nugalėtojo vardą iškovojo Evaldas Žibutis, antrą vietą laimėjo Gintaras Žvikas, o trečią Lukas Laibakojis ir Valius Kavaliauskas.

Vaikų čempionatas vyko Anykščiuose, tačiau varžybų šeimininkams sėkmė ne nusišypsojo – anykštėnai aukso medalio neiškovojo, o aukščiausią, antrą vietą, laimėjo Valius Kavaliauskas. Bronzos medalius iškovojo Kipras Gvozdas, Simas Bagačius ir Ignas Medinis.

Nemažai medalių Anykščių imtynininkai parsivežė iš tarptautinių imtynių turnyrų, kurie vyko kaimyninėse Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje ir Baltarusijoje. Malonius prisiminimus paliko „Tallinn Open“ varžybos. Estijoje vykusiame didžiausiame Europoje imtynių turnyre beveik 2000 jaunųjų atletų ir atlečių iš 25 valstybių varžėsi ant 16 imtynių kilimų. Turnyre Greta Čeponytė įveikė visas varžoves ir džiaugėsi čempionės vardu. Kitiems sportininkams sekėsi mažiau, bet laimėta po keletas kovų ir didelis  noras sugrįžti į šį turnyrą šiais metais. Estai siekia rekordo ir nori, kad turnyre dalyvautu virš 2000 dalyvių. Manome, kad mes šiais metais jiems padėsime siekti šio rekordo. Tokiame renginyje dalyvauti verta.

Pernai Anykščių jaunieji imtynininkai turėjo galimybę pamatyti geriausius Europos imtynių meistrus Rygoje vykusiame Europos imtynių čempionate. Latvijos sostinės arenoje užkūrėme tokią „pirtį“, kad net „braliukų“ spauda atkreipė dėmesį. Čempionate dalyvavo dvi Anykščių krašto imtynininkės Indrė Bubelytė ir Danutė Domikaitytė. Indrė čempionate iškovojo penktą vietą, o Danutė septintą.

Nuo Lietuvos iki Amerikos

Pirmą kartą moterų imtynių istorijoje Anykščių imtynininkės kovojo Jungtinėse Amerikos Valstijose. Anapus Atlanto vykusiame pasaulio čempionate Danutė Domikaitytė  kovojo ne tik dėl medalio, bet ir dėl kelialapio į Rio de Žaneiro olimpiadą. Nors varžybose Las Vegase ir nepasisekė, bet kartu su Indre Bubelyte dalyvaudamos kituose atrankos turnyruose įrodė, kad jos yra vienos geriausių imtynininkių Lietuvoje. Galiausiai, paskutiniame atrankos į OŽ turnyre Danutei pritrūko vos 20 sekundžių, kad iškovotų  pirmąjį olimpinį kelialapį Lietuvos moterų imtynių istorijoje. Iki pilnos laimės trūko visai nedaug.

Nors apmaudi klaida sužlugdė olimpinę viltį, tačiau Danutė atkakli sportininkė ir ji siekia savo užsibrėžto tikslo nenuleisdama rankų. Tai, kad ji juda teisinga linkme, įrodo pergalės prestižiniame tarptautiniame turnyre Lenkijoje gruodžio mėnesį, kur Danutė nugalėjo pagrindines savo konkurentes ir tapo turnyro nugalėtoja.

Taline vykusiame Šiaurės šalių čempionate Auksė Rutkauskaitė iškovojo sidabro medalį, Deimantas Žvikas Lietuvos jaunių rinktinės sudėtyje dalyvavo Baltijos jūros šalių žaidynėse Vokietijoje.

Geriausios ir perspektyviausios Anykščių krašto imtynininkės sesės Gabija ir Gabrielė Dilytės bei Auksė Rutkauskaitė savo sportinį meistriškumą tobulina Šiaulių sporto gimnazijoje. Įtemptas treniruočių grafikas, partnerių įvairovė, padorus finansavimas sudaro daugiau galimybių dalyvauti įvairiose sportinėse stovyklose bei suteikia nemažai progų atsiskleisti bei rodyti gerą rezultatą. Jos tapo ne vieno tarptautinio turnyro nugalėtojomis ir prizininkėmis. Auksė Rutkauskaitė Lietuvos jaunių rinktinės sudėtyje dalyvavo Europos ir pasaulio čempionatuose. Tbilisyje vykusiame pasaulio jaunių čempionate Auksė iškovojo dvi pergales ir patyrė tiek pat pralaimėjimų bei užėmė penktą vietą.

Rugsėjį trenerių kolektyvą papildė Andrius Vaičiūnas. Buvęs Lietuvos čempionatų prizininkas imtynių paslapčių jaunuosius sportininkus moko Utenoje. Miglė Stankūaitė pradedančiuosius imtynininkus ugdo Kavarske, o Indrė Bubelytė, baigusi magistratūros studijas, prieš metų pabaigą iš Šiaulių persikėlė į Panevėžį, nes laimėjo savivaldybės skelbta sporto skyriaus vyriausiosios specialistės konkursą. Akivaizdu, kad Anykščių imtynių specialistų poreikis plečiasi ir neapsiriboja tik gimtuoju kraštu.

Kartu su Anykščių KKSC direktoriumi Žilvinu Ovsiuku padėkojome ir pagerbėme geriausius Anykščių imtynininkus, kurie garsino Anykščių kraštą per paskutinius dešimt metų ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Imtynių klubo „Ąžuolas“ bei Anykščių KKSC padėkos diplomais buvo apdovanoti įvairių amžiaus grupių šalies čempionatų prizininkai: Vidmantė, Anelė ir Valius Kavaliauskai, Gintaras Žvikas, Artūras Pauliukevičius, Nerijus Venslovas, Brendonas Kuodis, Dominykas Orlovas, Gytis Sobolevskis, Greta Karosaitė, Vestina Navikaitė, Aivaras Stanislavas,  Gabija Dilytė, Deividas Ramoška ir Deimantė Kabošiūtė. Prizais už pergales Lietuvos suaugusiųjų ir jaunimo čempionatuose apdovanoti: Linas Šilinis, Andrius Vaičiūnas, Giedrius Valeika, Tomas Balčiūnas, Evaldas Žibutis, Deimantas Žvikas, Justina Aldusevičiūtė – Labakojienė, Aligija Venslovienė, Rugilė Abraškevičiūtė, Greta ir Rimgailė Čeponytės, Viktorija Buinauskaitė, Donatas Grybas beiTomas Sobolevskis. Patiems geriausiems Anykščių krašto imtynininkams, pasaulio ir Europos čempionatų dalyviams bei medalių laimėtojams Domui Krikščiūnui, Auksei Rutkauskaitei, Indrei Bubelytei, Ramūnui Dagiui ir Danutei Domikaitytei prizus įsteigė imtynių klubas „Ąžuolas“.

Džiaugiamės sportininkų pasiekimais ir laukiame naujų pergalių ant imtynių kilimo 2017 metais. Sportininkams vėl teks įrodinėti savo pranašumą. Pirmosios varžybos jau greitai, tai Lietuvos suaugusiųjų čempionatas, kuris vyks sausio 27 dieną Panevėžio „CIDO“ arenoje.

Anykščiuose imtynių varžybų seriją prasidės Vytauto Šidlausko vardo komandų turnyru, kuris vyks vasario 4 dieną „Nykščio namų“ sporto salėje.

Linkiu visiems gražiu pergalių garsinant Anykščių kraštą.

Treneris   Arvydas Krikščiūnas