Sarajeve (Bosnija ir Hercegovina) vykstančiame Europos jaunių imtynių čempionate Kamilė Gaučaitė iškovojo bronzos medalį!

Moterų imtynių turnyro mažajame finale svorio kategorijoje iki 70 kilogramų Kamilės ir rusės Valerijos Trifonovos akistata baigėsi lygiosiomis 4:4, tačiau papildomi kriterijai buvo palankesni Šiaulių sporto gimnazijos vienuoliktokei.  Kamilė dvikovos metu atliko du dviejų taškų vertės techninius balus, o tuo tarpu jos oponentės sąskaitoje – vienas dvitaškis ir du vieno taško veiksmai. Remiantis UWW taisyklėmis pirmenybė teikiama atletei arba atletui, kuris atlieka daugiau kokybiškesnių arba didesnės vertės veiksmų.

Imtyje su Rusijos sportininke Kamilė išvengė ketvirtfinalio klaidų. Abi varžovės panašaus sudėjimo, kovoja jos taip pat be ypatingos fantazijos. Kaip ir ukrainietė, žemaūgė rusė vis gviešėsi pagriebti Kamilės koją, tačiau K.Gaučaitė tokiam scenarijui jau buvo paruošta. Dvi „kontros“ suteikė 4 taškų pranašumą, kurį Kamilė racionaliai išmėtė dvikovos metu. Ant kilimo buvo kaip šachmatų partijoje – ji aukojo figūras, tai yra taškus, mainais į ceitnotą. Šį kartą apskaičiuoti pavyko, bet gal ateityje vertėtų pasigailėti sirgalių.

Priminsiu, kad burtų valia Kamilė Gaučaitė pateko į ketvirtfinalį. Pirmame kėlinuke Kamilė diktavo sąlygas ukrainietei Romanai Vovčak. Antra dvikovos dalis taip pat nieko blogo nežadėjo. Tačiau ukrainietė sulaukė šansą parodyti savo galimybes parteryje – varžovė išnaudojo fizinę jėgą ir privertė Kamilę kapituliuoti.

Vėliau ukrainietė ant menčių paguldė rusę Valeriją Trifonovą, pateko į finalą ir suteikė galimybę Kamilei kovoti dėl bronzos su nugalėta Rusijos imtynininke. Savo šanso Kamilė napaleido.

Pagal iškovotus medalius pasaulio ir Europos čempionatuose Kamilė mina ant kulnų tituluočiausiai šalies imtynininkei Danutei Domikaitytei. Šiandien Kamilė iškovojo antrą svarų titulą. Jos pirmasis trofėjus – pasaulio čempionato bronzos medalis laimėtas 2015 metais Tbilisyje. Danutės kolekcijoje trys reikšmingi apdovanojimai.

Kamilė ir Danutė yra treniruočių partnerės. Prieš pora metų paklausta, ar artimiausiu metu galėtų kaip lygi su lygia kovoti su Danute, Kamilė atsakė, kad jos komandos draugė yra ir techniškai, ir fiziškai pajėgesnė. „Danutė yra tituluota atletė, todėl mano pagrindinis tikslas – pasisemti kuo daugiau patirties. Taip, kartais pavyksta per treniruotes išvargti taškelį kitą, bet lyginti mus dar labai anksti“, – tąsyk kuklinosi pasaulio jaunių čempionato prizininkė.

Panašu, kad Kamilė sėkmingai sėmėsi žinių iš savo komandos draugės ir visai tikėtina, kad pergalių seriją pratęs jau kitoje amžiaus grupėje – nuo kitų metų trenerių Aivaro Kaselio, Andriaus Stočkaus ir Arūno Paplausko auklėtinė varžysis jaunimo iki 20 metų čempionatuose.

„Kamilė yra asmenybė su sudėtingu psichologiniu profiliu. Ji save sugeba nuteikti lemiamiems mūšiams, tačiau visai netikėtai gali pralaimėti kvalifikaciją eilinei imtynininkei. Jei pavyks ją išmokyti rimtai startuoti nuo pirmų sekundžių, tikrai bus malonių akimirkų jos sportiniame gyvenime. Pasikartosiu, taip suimt save į rankas lemiamu momentu geba ne kiekvienas sportininkas“, – telefonu pagautas medžioklėje svarstė treneris. Paklausta kodėl nestebi Kamilės kovų internetu, A.Stočkus pasakė, kad brangina savo nervų ląsteles. „Būdamas Lietuvoje jai niekuo nepadėsiu, o kovos vaizdo įrašą pasileisiu po pasivaikščiojimo miške. Be to, pakankamai gerai pažįstu savo auklėtinę, todėl apie Kamilės pralaimėjimą net nebuvau susimąstęs“, – sakė A.Stočkus.