Po Budapešte vykusio pasaulio čempionato tarptautinės imtynių federacijos (UWW) vadovas Nenadas Lalovičius pareiškia, jog renginys Vengrijos sostinėje buvo geriausias imtynių bendruomenės sukurtas produktas šio antikinio sporto istorijoje. Imtynių bosas negražbyliavo. Pagrindinėje Vengrijos sostinėje patiesti keturi imtynių kilimai „įvynioti“ į šviesos ir muzikos efektus iš tikrųjų atrodė solidžiai ir grakščiai. Teigiamas emocijas papildė galingas pranešėjo tembras bei idealiai sutvarkyta sportininkų, žiūrovų, teisėjų bei svečių judėjimo tvarka (apsauga kaukaziečių ar kitų blatniakų „klausyk, brolau, aš tik ten trumpam, a girdž“, buvo visiškai kurčia). Jokio balagano ar erzulio, kiekvienas savo narelyje, lyg bitės koryje.

Prieš penkis metus Tarptautinio olimpinio komiteto bizūnas suveikė – pasaulinio lygio imtynių varžybų kokybė pagerėjo neatpažįstamai, o vengrai, panaudoję savo organizacinius gebėjimus, čempionatų kartelę pakėlė itin aukštai, todėl įdomu, ką pasaulio U23 imtynių čempionato, kuris startuoja šiandien, dalyviams pasiūlys rumunai.

Pirmieji ant Bukarešto Polyvalent halėje patiestų trijų imtynių kilimų žengs „klasikai“, kuriuos  trečiadienį pakeis moterų imtynių atstovės. Pasaulio čempionatas pasibaigs laisvūnų dvikovomis.

Sėkmingai kovojantiems atletams varžybos tęsis dvi dienas. Vadovaujantis atsinaujinusiomis varžybų taisyklėmis sportininkams teks svertis kiekvieną dieną prieš varžybas.

Mūsų šalies delegacijoje dešimt imtynininkų ir imtynininkių – penki klasikai, trys merginos ir du laisvūnai.

Statistiškai žiūrint, mūsų komanda sudaro pakankamai rimtos ekipos įspūdį. Visi klasikai ir dvi panelės yra iškovojusios bent po medalį jaunių, jaunimo ar U23 pasaulio ar Europos čempionatuose. Kitas klausimas, kaip pavyks adaptuotis suaugusių aplinkoje. Iš į Bukareštą išvykusių atletų U23 čempionatuose medaliais dabinosi Danutė Domikaitytė, Justas Petravičius bei Martynas Nemsevičius. Visi jie yra iškovoję bronzos apdovanojimus, tiesa, Danutė jį laimėjo pernai vykusiame pasaulio U23 čempionate, o vaikinai tokios pat prabos medalius yra iškovoję Europos U23 čempionatuose.

Pastaraisiais metais kovingumu stebina Kornelija Zaicevaitė. Koją Kornelijai gali pakišti nebent jos amžius – Kornelija bus bene jauniausia čempionato dalyvė.

Dar vienas realus pretendentas į aukštas vietas – Andrius Mažeika. Klaipėdietis yra talentingiausias savo kartos mūsų šalies laisvūnas, kuris čempionatuose nuolatos šmirinėja tarp prizinės pakylos ir dešimtos vietos. Šiemet pavasarį vykusiame Europos čempionate Andrius pakilo į sau rekordinę septintą poziciją. Per visą šalies imtynių istoriją geresniu rezultatu – penktąja vieta – gali pasigirti tik olimpietis Ričardas Pauliukonis ir Mindaugas Rumbutis.

Valdas Malinauskas

Mūsų šalies imtynininkų ir imtynininkių kovų tvarkaraštis:

Laisvosios imtynės

74 kg MAŽEIKA Andrius (lapkričio 17)

97 kg KRASAUSKAS Lukas (lapkričio 16)

Treneris KASIMOVAS Sergejus

Graikų-romėnų imtynės

60 kg PETRAVIČIUS Justas (lapkričio 13)

67 kg ŠLEIVA Kristupas (lapkričio 13)

77 kg GALKINAS Paulius (lapkričio 12)

87 kg NEMSEVIČIUS Martynas (lapkričio 12)

97 kg FRIDRIKAS Romas (lapkričio 13)

Treneriai EŽERSKIS Mindaugas ir VARTANOVAS Ruslanas

Moterų imtynės

59 kg ZAICEVAITĖ Kornelija (lapkričio 14)

65 kg DOMIKAITYTĖ Danutė (lapkričio 15)

72 kg GAUČAITĖ Kamilė (lapkričio 15)

Treneris KASELIS Aivaras