Savaitgalį vykęs Lietuvos moterų imtynių čempionatas per daug  netikėtumų nepateikė. Pagrindinėms šalies rinktinės narėms vykusios varžybos įtakos  neturėjo. Kitaip tariant, tai buvo vienas pasiruošimo Europos ir pasaulio čempionatams etapų. Visus planus koreguosime ir galutinius taškus sudėliosime po pasirengimo treniruočių stovyklose ir tarptautinių turnyrų.

Čempionate kovojo 27 merginos. Aišku, kad tokia dalyvių gausa rodo, kad ši niša dar neužpildyta. Tačiau Lietuvos imtynių federacijos prezidentas Darius Čepauskas nuramino mane. Finansininkas, puikiai operuojantis skaičiais, paragino mane nekabinti nosies. Jo argumentai tvirti: „Kaimyninėje Lenkijoje trisdešimt aštuoni milijonai gyventojai, o šios šalies atvirame čempionate grumiasi beveik trys šimtai dalyvių, tai natūralu,  kad Lietuvoje  su trimis milijonais tik trisdešimt atlečių“.

Kaip žinia, lietuvaitės 2011metų pabaigoje parsivežė aukso ir bronzos medalius iš Lenkijos čempionato. Taigi, apie sportininkių lygį reiktų spręsti ne pagal Lietuvos pirmenybių rezultatus, o pagal solidžius tarptautinius turnyrus.

Džiugu, kad šiemet po ilgos pertraukos vėl išvydome sostinės atstovę. Norėčiau pagirti ir kauniečius – jie išugdė čempionę. Kartais pamalonina Alytaus ir Pagėgių treneriai. Geografija lyg plečiasi,  tik reikėtų deleguoti, bent po keletą sportininkių daugiau iš tų miestų, kur vyksta moterų imtynių pratybos.

Matydamas, kad trūksta konkurencijos pasiūliau LIF prezidentui ir viceprezidentui 2013 m. moterų imtynių stiliaus čempionatą vykdyti atvirą, pakviesti 4-5 komandas iš užsienio. Užsienio sportininkių dalyvavimas visokeriopai pagyvintų čempionatą ir suteiktų konkurencingumo. Šiai dienai svorio kategorijos iki 63kilogramų čempione tapusi septyniolikmetė Danutė Domikaitytė po varžybų pareiškė, kad nepajuto to tikrojo pergalės skonio. Tai kokia motyvacija kovoti ant kilimo čempionate daugiau patyrusioms treniruočių partnerėms G.Blekaitytė ir I.Bubelytė (abi be vargo tapo nugalėtojomis svorio kategorijose iki 72kg ir 59 kg).

Kreipiuosi į trenerius, kurie dirba Lietuvos mietuose ir miesteliuose: pritraukite bent po keletą merginų į savo grupes, užpildykite  šiai dienai dar vis žiojėjančią skylę Lietuvos moterų imtynių padangėje.

Savo įžvalgas baigiu palinkėjimais, kuriuos išreiškiu filosofo Steve J.Conway žodžiais: „Manau, kad per visą savo gyvenimą reikšmingiausius  pasaulyje darbus nudirbame tarp keturių savo namų sienų. Nesvarbu, kokią  padėtį užimi, vertingiausias visų mamų bei tėčių indėlis būtų, jeigu jie įdiegtų savo vaikų sielose paslaugumo dvasią, kad vaikai augtų jausdami pareigą tobulėti“.

Nepamirškime – būtent treneris  savo auklėtiniams įskiepija ateities gyvenimo siekius.

Lietuvos moterų imtynių rinktinės treneris Aivaras Kaselis


A.Ševelkovo nuotr.

2012 m. Lietuvos moterų imtynių čempionato nugalėtojos ir prizininkės

 50 kg

1. VAIDA PUIDAITĖ Kaunas-Vilkaviškis  A.Paplauskas, J.Jurkynas
2. DEIMANTĖ BUTAVIČIŪTĖ Šiauliai A.Kaselis
3. GIEDRĖ BALČIŪNAITĖ Šiauliai-Anykščiai V.Žibutis, A.Kaselis, A.Krikščiūnas
3. JUSTINA ALDUSEVIČIŪTĖ Anykščiai A.Krikščiūnas

55 kg

1. KRISTINA DOMIKAITYTĖ Šiauliai-Anykščiai A.Kaselis, A.Krikščiūnas
2. DANUTĖ MIZEREVIČIŪTĖ Kaunas A.Paplauskas
3. JUSTINA ZITIKAITĖ Alytus Š.Miliauskas
3. ALIGIJA VENSLOVIENĖ Anykščiai A.Krikščiūnas

59 kg

1. INDRĖ BUBELYTĖ Šiauliai-Anykščiai A.Kaselis, A.Krikščiūnas
2. MINTARĖ CIBULSKAITĖ Alytus Š.Miliauskas
3. VIRGINIJA POLUEKTOVAITĖ Šiaulių r. V.Budraitis
3.      

63 kg

1. DANUTĖ DOMiKAITYTĖ Šiauliai-Anykščiai A.Kaselis, A.Krikščiūnas
2. VAIVA BELOVAITĖ Anykščiai A.Krikščiūnas
3. VIKTORIJA BELOVAITĖ Anykščiai A.Krikščiūnas
3.      

 72 kg

1. GIEDRĖ BLEKAITYTĖ Šiauliai A.Kaselis, A.Stočkus
2. RŪTA KATKEVIČIŪTĖ Vilkaviškis J.Jurkynas
3. TATJANA FIODOROVA Vilnius V.Fiodorovas