Nuo šių metų sausio pradžios kiekvieną mėnesį yra pateikiama imtynininkų reitingų lentelė. Vienas  tokio projekto sumanytojų Vladimiras Audickas neabejoja, kad reitingavimas turėtų padėti išryškintį vaizdą, kiek šalyje startuoja sportininkų visose varžybose, kiek vyksta renginių, kokiuose turnyruose imtynininkai startuoja bei kokie imtynių centrai ir jų treneriai ieško varžybų savo auklėtiniams. Pagal sumanymą, kiekvienos varžybos turi savo „svorį“ ir taškų kainą. Tai kiek primena teniso struktūrą, kur, pavyzdžiui, „Futures“ varžybų kaina iki 15 tūkstančių JAV dolerių, „Challenger tour“ prizinis fondas svyruoja nuo 35 iki150 tūkstančių JAV dolerių, o „ATP Tour“ bonusai skaičiuojami milijonais JAV dolerių. Atitinkamai ir taškai, gauti už pergalę ATP turnyre yra žymiai didesni už „Futures“ ar „Challenger“ laimėtą dvikovą. Lietuviškasis reitingavimo modelis imtynėse yra supaprastintas – suvedami visų amžiaus grupių atletų taškai. Be abejo, jaunimo pirmenybių nugalėtojo titulą iškovojęs atletas papildys savo kraitę didesniu  taškų skaičiumi, nei, tarkim, jaunių pirmenybių nugalėtojas. Tokie pat kriterijai taikomi ir turnyrams – FILA varžybos atseikės daugiau taškų, nei varžybos, neįrašytos į FILA kalendorių.

Mindaugas Ežerskis – 2012 metų reitingo lyderis

Trijų mėnesių reitingavimas rodo, kad per šį laikotarpi startavo 402 dalyviai, kurie grūmėsi 27 renginiuose. Varžybose kovojo visų šalies didmiesčių: Joniškio, Tauragės, Anykščių, Šiaulių rajonų, bei Marijampolės, Visagino, Kazlų Rūdos savivaldybių – iš viso 12 centrų atstovai. Tiesa, galutiniai skaičiai bus koreguojami, nes dar bus suvesti Troškūnuose vykusio Ričardo Deksnio turnyro ir Kauno miesto vaikų pirmenybių rezultatai.

Reitingų lentelėje pasigendame Trakų rajono sportininkų. Tačiau ir jie greitai turėtų pasirodyti ant kilimo, nes treneris A.Šeščila nerizikavo pirmus metus lankančių sportinininkų mesti į varžybinių kovų sūkurį. Malonu, kad lentelėje matome ir „laisvūnų“ pavardžių. Jų dalyvavimas varžybose padeda sukurti aštresnę konkurenciją renginiuose.

Reitingavimo analizė pagal amžiaus grupes

Vaikai (1999 m. g. ir jaunesni)

Lietuvos jaunučių ir vaikų pirmenybės vyks balandžio ir gegužės mėnesiais, todė sportininkai kol kas dar neturi pagrindinių taškų. Tik po šių renginių išryškės šio amžiaus lyderiai. Kol kas pirmauja Dmitrijus Parachelašvilis (80 tšk). Bet ir be būsimų varžybų treneriai neabejoje, kad jis šiuo metu yra ryškiausias šio amžiaus sportininkas. Antroje pozicijoje Germanas Svirskis (abu visaginiečiai, treneris Vitalijus Nagovicinas) ir vilnietis Arnoldas Baranovas (treneris Vladimiras Audickas). Jie sukaupė po 57 taškus.

Jaunučiai (1997-1999 m. g.)

Šioje amžiaus grupėje lyderių pozicijas užima broliai Darius (170 tšk) ir Donatas (160 tšk) Gudmonai. Spotininkai triūsa Joniškio rajone, vadovaujami trenerio Ryčio Keršio.  Manau ir čia reitingas taip pat neklysta – vaikinai visose varžybose atkakliai kovoja, rodo drąsa, susikaupimą,  gerą fizinį parengtumą. Darius šiemet yra iškovojęs šalies jaunių pirmenybių nugalėtojo titulą. Trečiu kol kas lieka Martynas Šidlovskis 145 tšk. (Visagino s., treneris Vitalijus Nagovicinas). Martynui ant kulnų lipa net aštuoni sportininkai, pavyzdžiui, 11 vietoje Mantvydas Kuprotas (Kaunas, treneris Saulius Liaugminas) turi 105 taškus. Neabejoju, po 3-4 renginių vaizdas šioje amžiaus grupėje ženkliai pasikeis.

Jauniai (1995-1996 m. g.)

Tvirtos reitingo lyderio pozicijos Romo Fridriko (treneris Vitalijus Nagovicinas) rankose. Visaginietis surinko 794 taškus ir bendrame reitinge yra 10 vietoje. Romą lenkia tik 3 jaunimo amžiaus grupės sportininkai.Talentingas sportinininkas yra Lietuvos imtynių suaugusių ir njaunimo čempionatų prizininkas, o kadetų pirmenybes laimėjo viena ranka. Šiais metai Anykščiuose savo svoryje imtynių čempionu tapęs Justas Petravičius (Vilnius-Tauragės rajonas, treneriai Olegas Antoščenkovas, Jonas Sabutis) reitingo lentelėje su 624 taškais užima antrą vietą. Trečioje vietoje Paulius Galkinas (Klaipėda, treneris Artūras Ševelkovas) – 505 taškai. Kristupas Šleiva (Vilnius, Panevėžys, treneriai Olegas Antoščenkovas, Vladimiras Audickas) negalėjo startuoti pagrindiniuose šalies čempionatuose, todėl neteko galimybės gauti planuotų taškų. Dėl šios priežasties vienas imtynių lyderiu savo amžiaus grupėje reitinguotas 11 vietoje (240 taškų). Bet, manau, po 2- 3 mėnesių Kristupas bus tarp lyderių.

Jaunimas (1992-1994 m. g.)

Jaunimo grupėje, ženkliai atitrūkęs nuo persekiotojų, pirmauja Ramūnas Dagys (1425 taškai, Vilnius – Anykščių rajonas, treneriai Olegas Antoščenkovas, Arvydas Krikščiūnas). Toks rezultatas netebina. Ramūnas šiuo metu yra puikioje formoje – iškovojo Lietuvos čempiono titulą, gerai kovojo Belgrade vykusiame Europos čempionate. Antroje vietoje Vilius Laurinaitis (Vilnius-Joniškio rajonas, treneris Ruslanas Vartanovas, Vladimiras Audickas) – 1070 taškai. Trečias Julius Matuzevičius  (Vilnius – Joniškio rajonas, treneriai Ruslanas Vartanovas, Vladimiras Audickas) -800 taškų. Visų šių sportinininkų pozicijas ženkliai pakoreguos vasarą vyksiantys pasaulio ir Europos jaunimo čempionatai.

Suaugusieji

Prieš sudarant metinį reitingą, federacija pasiūlė olimpiečiams įskaičiuoti taškus, kurie buvo iškovoti Pekine 2008 metais. Suvedus visus balus paaiškėjo, kad lyderis yra Mindaugas Ežerskis. Jį pirmą vietą pakylėjo Europos čempionato sidabro medalis – 3520. Antru numeriu eina Aleksandras Kazakevičius – 2825 taškai. Mindaugas Mizgaitis su 2300 taškais trečioje vietoje.

Trijų mėnesių reitingas į lyderius išvedė stipriausius sportininkus skirtingose amžiaus grupėse. Žinoma, viščiukai skaičiuojami rudenį. Ypač šiais, olimpiniais metais.

Apskritai, ši lentelė yra informacinio pobūdžio. Reitingai nieko neįpareigoja. Lentelę lyginčiau su veidrodžiu, nes reitingai yra ne kas kita, o dalyvavimo varžybose aktyvumo ir pasiektų rezultatų atspindys. Žinau, kad sportinininkai ir treneriai yra ambicingi žmonės, todėl norės savo pavardes matyti kuo aukštesnėje eilutėje. Na, o sėkmingą kopimą aukštyn garantuos tik dalyvavimas varžybose. Nėra taip, kad laimėjęs šalies čempionatą, atletas ir treneris galės metus laiko mėgautis nuskintais laurais. Savo pajėgumą reikės įrodynėti nuolatos, kas mėnesį.

Žinoma, imtynininkų reitingavimas gal būt nėra tobulas, todėl į visus argumentuotus pasiūlymus atsižvelgsime.

Metų pabaigoje pajėgiausi pagal reitingą savo amžiaus atletai bus apdovanoti.

Vladimiras Audickas
Valdas Malinauskas
www.imtynes.lt