Kinijoje baigėsi trečiasis atrankos į Londono olimpines žaidynes imtynių etapas. Turnyre paaiškėjo net 50 laimingųjų, tapę olimpinių žaidynių dalyviais – tai po tris prizines vietas savo svorių kategorijose užėmę laisvųjų bei graikų-romėnų imtynių atstovai ir į finalą moterų varžybų atskirose svorio kategorijose patekusios atletės.

Deja, Europos čempionato prizininkai Aleksandras Kazakevičius (74 kg) ir Mindaugas Ežerskis (96 kg, 27 dalyviai) liko per žingsnį nuo kelialapio į olimpiadą – jie užėmė penktąsias vietas graikų-romėnų imtynių stiliaus turnyre Taiyuanyje.

Pirmoje kovoje M.Ežerskis 1:0, 1:0 įveikė kiną Ningchao Zhai’ų ir rezultatu 0:3, 1:0, 4:0 palaužė norvego Mariaus Hamleto Nielseno pasipriešinimą, tačiau pusfinalio imtyje dėl kelialapio į Londoną 0:1, 0:2 nusileido antrą vietą turnyre užėmusiam italui Daigoro Timonciniui. Patekęs į paguodos turnyrą, Mindaugas privalėjo laimėti dvi imtis. Tačiau jau pirmoje kovoje lietuviui teko pripažinti vengro Balaszo Kisso pranašumą. Savo ruožtu vengras įveikė gruziną Soso Džabidzę ir iškovojo trečią kelialapį šiame svoryje.

Šios svorio kategorijos nugalėtoju tapo Azerbaidžano atstovas Šalva Kvadobadzė.

Tik dešimtas svorio kategorijoje iki 120 kg (20 dalyvių) liko Mindaugas Mizgaitis, pirmoje kovoje 1:0, 2:0 nugalėjęs japoną Hirokazu Shinjo, tačiau aštuntfinalyje 0:2, 0:1 nusileidęs gruzinui Guramui Ferselidzei.

Aštuoniolikta tarp 19-os moterų imtynių svorio kategorijos iki 55 kg dalyvių liko Deimantė Butavičiūtė, jau pirmąją kovą 0:1, 0:2 pralaimėjusi vietnamietei Thi Dieu Ninh Nguyen.

Svorio kategorijoje iki 74 kg Aleksandras Kazakevičius pirmoje dvikovoje 1:0, 0:1, 2:0 nugalėjo pasaulio čempioną ir olimpinių žaidynių prizininką bulgarą Javorą Janakijevą, o ketvirtfinalyje 0:2, 2:0, 1:0 palaužė Pekino olimpinių žaidynių vicečempiono kino Yongxiango Chango pasipriešinimą, tačiau pusfinalio imtyje dėl kelialapio į Londoną 0:1, 1:1, 1:2 nusileido antrą vietą turnyre užėmusiam baltarusiui Aleksandrui Kikiniovui. Šansą iškovoti bilietą į Londoną Aleksandras palaidoje imtyje su  Lenkijos atstovu Edgaru Babayanu. Lenkas dvikovą laimėjo rezultatu 0:4,0:1. Vėliau jau nieko nelėmusią kovą dėl trečiosios vietos pralaimėjo.

Šios svorio kategorijos nugalėtoju tapo Azerbaidžanietis Eminas Ahmadovas, o trečią vietą bei paskutinį kelialapį į olimpiadą svoryje iki 74 kg iškovojo vengras Peteris Bacsis.

Svorio kategorijos iki 84 kg varžybose Laimutis Adomaitis pirmoje kovoje 6:0, 1:0 nugalėjo Mingą-Hsuaną Liną iš Taivano, tačiau aštuntfinalyje 2:0, 0:2, 0:3 nusileido japonui Masayukiui Amano ir pasitraukė iš varžybų.

Kinijoje mūsų šalies delegacijai nepavyko iškovoti kelialapių  Londoną. Dabar telieka paskutinė stotelė – lemiamas atrankos turnyras Helsinkio priemestyje Vantaa. Mūsiškiams teks spręsti itin sudėtingas užduotis, nes paskutiniai du bilietai svoryje į Londoną bus įteikti tik turnyro finalininkams.

BNS ir www.imtynes.lt  informacija