Lietuvos imtynininkai – priremti prie sienos. Per atrankos turnyrą Kinijoje likę be išsvajotų kelialapių į olimpiadą šį savaitgalį Suomijoje jie turės paskutinę galimybę kautis dėl bilietų į Londoną. Mindaugui Ežerskiui liko paskutinis šansas prasibrauti į olimpiadą.

2012-ųjų Europos graikų-romėnų imtynių vicečempionui nepavyko iškovoti bilieto į Londoną per olimpinės atrankos turnyrą Kinijoje.

34-erių imtynininko svajonė karjerą baigti Londono žaidynėse dabar priklauso nuo jo rezultatų per paskutinį olimpinės atrankos turnyrą Suomijoje.

Gegužės 4–6 dienomis Helsinkio priemiestyje Vantoje vyksiančiose varžybose M.Ežerskis privalo patekti į svorio kategorijos iki 96 kg finalą, kad iškovotų bilietą į olimpiadą.

„Mindaugas per savo karjerą jau matė ir šilto, ir šalto. Jis – tikras imtynių profesorius: svarstys, analizuos, kas nepavyko Kinijoje, ir kovos iki galo”, – optimizmo neprarado Lietuvos imtynių rinktinės treneris Ruslanas Vartanovas.

Turi vienintelį kelialapį

Kol kas tik vienas šalies imtynininkas yra tikras, kad važiuos į olimpiadą.

Per pirmąjį atrankos turnyrą Sofijoje bilietą į Londoną iškovojo graikų-romėnų imtynių atstovas Edgaras Venckaitis (iki 66 kg).

Iš antrojo atrankos turnyro savaitgalį Kinijoje kartu su M.Ežerskiu tuščiomis grįžo ir Pekino olimpiados prizininkas Mindaugas Mizgaitis (iki 120 kg), ir 2012-ųjų Europos čempionato prizininkas Aleksandras Kazakevičius (74 kg).

Teisėjai neįskaitė veiksmo

Tajuane vykusiose varžybose paaiškėjo net 50 laimingųjų, kurie tapo olimpiados dalyviais, – po tris prizines vietas savo svorio kategorijose užėmę graikų-romėnų bei laisvųjų imtynių atletai ir į finalą atskirose moterų varžybų svorio kategorijose patekusios imtynininkės.

Ir M.Ežerskis, ir A.Kazakevičius liko vos per žingsnį nuo tikslo – abu šių metų Europos graikų-romėnų čempionato prizininkai šį kartą Kinijoje užėmė penktąją vietą.

Svorio kategorijos iki 96 kg varžybose (27 dalyviai) M.Ežerskis iš pradžių įveikė turnyro šeimininką Ningchao Zhai (1:0, 1:0) ir norvegą Marių Hamletą Nielseną (0:3, 1:0, 4:0), tačiau pusfinalyje nusileido italui Daigoro Timoncini (0:1, 0:2).

„Mindaugas atliko ridenimą, tačiau teisėjai šio veiksmo neįvertino taškais.

Dėl to subyrėjo mūsų kovos taktinis planas, o iniciatyva atiteko italui, – apie lemtingą imtį pasakojo treneris R.Vartanovas, iki šiol pasipiktinęs arbitrų sprendimu. – Mindaugas yra tikrai geros formos, turi jėgos, nes antroje imtyje tiesiog „suvalgė” pajėgų norvegą.”

Po netikėto pralaimėjimo italui patekęs į paguodos turnyrą M.Ežerskis privalėjo laimėti dar dvi kovas.

Bet jau per pirmąją imtį jis nusileido 2009-ųjų pasaulio čempionui Vengrijos imtynininkui Balaszui Kissui.

Olimpietis liko dešimtas

A.Kazakevičiui svorio kategorijoje iki 74 kg neužteko net pergalių prieš tituluotus varžovus.

Iš pradžių Lietuvos imtynininkas nugalėjo 2007-ųjų pasaulio čempioną ir 2008-ųjų olimpiados prizininką bulgarą Javorą Janakijevą (1:0, 0:1, 2:0), o ketvirtfinalyje palaužė Pekino olimpiados vicečempioną kiną Yongxiang Chang’ą (0:2, 2:0, 1:0).

Įveikęs galingus varžovus, tačiau išeikvojęs daug jėgų A.Kazakevičius lemiamoje pusfinalio imtyje nežymiai nusileido baltarusiui Aliaksandrui Kikiniovui (0:1, 1:1, 1:2), o paguodos šansą pakovoti dėl olimpinio bilieto palaidojo dvikovoje su Lenkijos imtynininku Edgaru Babajanu (0:4, 0:1).

Tik dešimtas Kinijoje liko M.Mizgaitis.

Svorio kategorijoje iki 120 kg (20 dalyvių) Pekino olimpiados prizininkas įveikė japoną Hirokazu Shinjo (1:0, 2:0), tačiau po to pralaimėjo gruzinui Guramui Ferselidzei (0:2, 0:1).

Vieną kovą svorio kategorijos iki 84 kg varžybose laimėjo ir Laimutis Adomaitis. Lietuvis iš pradžių nugalėjo Ming Hsuaną Liną iš Taivano (6:0, 1:0), bet aštuntfinalyje patyręs traumą nusileido japonui Masayukiui Amano (2:0, 0:2, 0:3).

Į Suomiją – ryžtingai

Lietuvos imtynininkai po nesėkmių Kinijoje jau neturi laiko nei žvalgytis atgal, nei gydytis traumų.

Jau šią savaitę M.Ežerskis, M.Mizgaitis ir A.Kazakevičius iškeliaus į Suomiją, kur bandys pasinaudoti paskutiniu olimpiniu šansu.

Rinktinės treneriai kol kas nerimauja tik dėl L.Adomaičio galimybių jau savaitgalį dalyvauti atrankos turnyre. Tik po nuodugnių medicinos tyrimų paaiškės, ar svorio kategorijoje iki 84 kg besiimantis atletas galės kautis.

„Tikiu, kad ir M.Ežerskis, ir kiti mūsiškiai pasinaudos paskutiniu šansu”, – vylėsi R.Vartanovas.

BNS ir lrytas.lt informacija