Lietuvos imtynių federacija kartu su Lietuvos kuraš federacija bei tarptautine imtynių federacija (FILA) pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje visuomenei pristatė lietuviškąsias imtynes, liaudyje geriau žinomas ristynių pavadinimu. Šventojoje, Rasos šventės metu, visi susirinkę galėjo stebėti parodomąją ristikų kovą, kurioje dalyvavo tituluoti sportininkai vilkintys tautinius kostiumus. Po parodomosios kovos savo jėgas išbandė ir varduvininkai Jonai.

Imtynių entuziastai kartu su mokslininkais beveik metus ieškojo informacijos apie vieną iš nedaugelio senovės lietuvių sporto šakų. Ristynės buvo populiarios XIX a. viduryje, XX a. pradžioje visoje Lietuvoje, kaimo vietovėse. Ristynių varžybos vykdavo ne tik įvairių švenčių, susibūrimų metu. Lietuviai ristynių pagalba spręsdavo įvairius ginčus, nesutarimus. Vaikų tarpe ristynės buvo vienas mėgiamiausių žaidimų.

Simboliška, kad vienas iš svarbiausių Lietuvos sporto paveldo objektų buvo pristatytas per vieną iš gražiausių, tradicinių vasaros švenčių – Jonines. Lietuvos imtynių federacija kartu su partneriais siekia atkurti ir puoselėti senąsias ristynių tradicijas, kurios ilgą laiką buvo pamirštos.

www.imtynes.lt  informacija