Po keleto dešimtmečių pertraukos Kupiškis ir vėl gali turėti savo stipruolių Lietuvos imtynininkų gretose. Ilgą laiką ši sporto šaka buvo primiršta mūsų krašte. Atgaivinti ją čia ryžosi anykštėnas Arvydas Krikščiūnas. Nuo šios savaitės jis pradėjo dirbti Kupiškio rajono kūno kultūros ir sporto centre, kur treniruos vaikus.
Pats pasiekimų imtynių srityje turintis vyras nulipdė ne vieną šalies ir tarptautinių varžybų nugalėtoją, tarp jų ir trenerio sūnūs. Todėl savo aistrą sportui A. Krikščiūnas nori perduoti ir kupiškėnams.

Kraitis – būrys čempionų

„Esu visiškas imtynių fanatikas – man šis sportas įaugęs į kraują. Todėl turiu tikslą išplėsti imtynių tinklą Lietuvoje. Dvejose paskutinėse olimpinėse žaidynėse lietuvių imtynininkai iškovojo medalius, tad noras populiarinti šią sporto šaką dar labiau išaugo“, – pokalbį apie savo misiją Kupiškyje pradėjo graikų-romėnų imtynių treneris A. Krikščiūnas.
Keturiasdešimt devynerių anykštėnas imtynininkus treniruoja jau nuo 1988 metų. Per tą laiką ne tik parengė būrį Lietuvą garsinančių sportininkų, bet ir savo gimtąjį Troškūnų miestelį pavertė šios sporto šakos gerbėjų kraštu.

„Dirbu Troškūnų Kazio Inčiūros vidurinėje mokykloje kūno kultūros mokytoju. Vienu metu mūsų miestelyje buvo net du imtynių treneriai. Šiemet baigęs studijas į Troškūnus sugrįžo auklėtinis Algirdas Pupkis, kuris irgi yra šio sporto gerbėjas. Taigi, Troškūnuose imtynės – populiariausia sporto šaka. Čia buvo surengtos Lietuvos komandinio imtynių čempionato finalinės varžybos, organizuojami tradiciniai respublikiniai turnyrai“, – pasakojo pašnekovas.

Daugelį metų A. Krikščiūnas sportininkus treniravo Anykščių kūno kultūros ir sporto centre. Jis padėjo išugdyti Europos jaunimo čempionato bronzos medalininką Ramūną Dagį ir Europos kadetų čempionato bronzos medalio laimėtoją Danutę Domikaitytę (moterų imtynės). Jie dabar savo meistriškumą tobulina sporto centruose.
„Išugdžiau nemažą būrį Lietuvos čempionų, jaunimo, jaunių, jaunučių, vaikų pirmenybių nugalėtojų bei prizininkų. Daug pasiekta ir tarptautiniuose turnyruose užsienyje“, – apie savo mokinių pasiekimus pasakojo A. Krikščiūnas.

Kovotojai ir sporte, ir gyvenime

Treneris džiaugiasi, kad jo aistrą imtynėms itin remia patys anykštėnai. Šiame rajone tikrai netrūksta dėmesio vienai seniausių sporto šakų. Anykščiuose vyksta įvairūs renginiai, varžybos ir turnyrai, sportininkai keliauja ir patirties semiasi užsienio valstybėse.
Gabiausiems savo mokiniams A. Krikščiūnas suteikia galimybę meistriškumą tobulinti sporto internatuose Vilniuje ir Šiauliuose, kur jaunieji sportininkai gauna didelę finansinę paramą savo ateičiai kurti. Stipriausieji mokosi Vilniuje Olimpiniame sporto centre.
Kad ir keista, pasak trenerio, imtynių sportą daugiau renkasi vaikai iš sunkiau gyvenančių šeimų. Tokie mokiniai gyvenime priversti kovoti už geresnę padėtį. Jie geba apsiginti, nebijo sunkaus darbo treniruotėse.
„Turėjau mokinių iš sunkiai besiverčiančių šeimų. Džiugu, kad ne vienas iš jų gavo galimybę treniruotis sporto centruose ir tapo Lietuvos čempionais“, – sakė naujasis Kupiškio treneris.

Vaikai silpnėja

Ugdant sportininkus, pasak A. Krikščiūno, neužtenka mokytojo fanatiko. Patys vaikai, anot jo, turi siekti užsibrėžto tikslo ir laikytis režimo. Aišku, ne kiekvienam ir skirta pasiekti čempiono vardą, tačiau, trenerio teigimu, ši sporto šaka stiprina kūną, suteikia daugiau fizinės jėgos.
O šiais laikais vaikai, jo pastebėjimu, darosi vis silpnesni. Jų mintis baigia užvaldyti kompiuteris ir sudominti kokia nors sporto šaka darosi vis sunkiau.
Vokietija ir kitos išsivysčiusios Vakarų Europos valstybės, anot jo, tuo jau rūpinasi ragindamos jaunimą atsigręžti į sportą ir sveiką gyvenseną.

Sportuoja ir siekia tikslo

Pats treneris bent pasimankštinti stengiasi kiekvieną dieną. O sportą jis pamėgo dar vaikystėje, kai į Troškūnų mokyklą imtynių mokyti atvyko treneris Ričardas Deksnys.
Šio anksti mirusio mokytojo garbei A. Krikščiūnas rengia tradicinius jaunųjų imtynininkų turnyrus savo krašte.
Perspektyvus sportininkas Arvydas savo pirmuosius laurus pradėjo skinti būdamas keturiolikos.

Baigęs vidurinę mokyklą jis įstojo į tuometinį Kūno kultūros institutą, kur taip pat aktyviai sportavo. Praeityje anykštėnas yra du kartus tapęs Lietuvos imtynių čempionu, laimėjęs daugybę įvairių varžybų.
Prieš keletą metų vyras sėkmingai dalyvavo Pasaulio veteranų čempionate, kur iškovojo trečią vietą.

Ingrida Nagrockienė