Vieniems tai sensacija, kitiems natūralus įvykis. Tačiau faktas yra toks: Čikagoje vykusiame tarptautiniame „Curby Cup“ komandų imtynių turnyre Lietuvos ekipa pranoko šeimininkus rezultatu 4-3.

Po istorinės pergalės varžybas stebėjęs Lietuvos imtynių federacijos Vykdomojo komiteto narys Darius Čepauskas džiaugėsi istorine mūsų šalies imtynininkų pergale. “Maža Lietuva nugalėjo didelės Amerikos rinktinę!”,- telefonu pranešė neeilinę naujieną D.Čepauskas.

„Kaip bebūtų, tai istorinė pergalė. Mūsų tik trys milijonai, bet sugebėjome parklupdyti amerikiečius savo žiūrovų akivaizdoje. Jų namuose. Buvo tų pergalių ir anksčiau, tačiau šiandien buvo komandinis mūšis, „siena ant sienos“. Tai ne individuali pergalė. Laimėjo KOMANDA. Amerikiečiai mūsų nelaikė rimtais priešininkais, bet aš žinojau, kad jie klysta. Ir mes jiems įrodėme. Tiesiog, ši pergalė natūrali mūsų rinktinės darbo ir atsidavimo pasekmė“, – savo komandos pergale džiaugėsi rinktinės treneris Mindaugas Ežerskis.

Tarptautinis turnyras yra skirtas kovą su vėžiu 2010 metų žiemą pralaimėjusiam Jacobui Curby. Renginį organizavo Jacob Curby fondas, kuriam vadovauja Anapilin išėjusio atleto tėvas Davidas Curby. Šiemet be Lietuvos ekipos turnyro rengėjai pakvietė komandas iš Serbijos ir Vengrijos.

Lietuvos garbę prestižiniame turnyre gynė Justas Petravičius (55 kg), Artūras Macijevskis (60 kg), Edgaras Venckaitis (66 kg), Valdemaras Venckaitis (74 kg), Laimutis Adomaitis (84 kg), Vilius Laurinaitis (96 kg) ir Mindaugas Mizgaitis (120 kg

Dėl kovo mėnesį Tbilisyje vykusiame Europos čempionate patirtos šonkaulių traumos namie liko ir varžybas internetu stebėjo Londono OŽ prizininkas Aleksandras Kazakevičius. Jis gyrė savo komandos draugą Edgarą Venckaitį. „Edgariukas dabar treniruojasi atostogų režimu, bet ant kilimo atrodė geriausiai. Jo puikus psichologinis pasirengimas, jis išradingas, atlieka netikėtus, visų primirštus veiksmus. Imtyje su kylančia Amerikos imtynių žvaigžde Elliu Colemanu Edgaras varžovą šaltakraujiškai numušė, pasikrapštė parteryje, surado „lemputę“… na vienu žodžiu, patiko“, – draugo pasirodymą komentavo A.Kazakevičius.

E.Venckaičio ir E.Colemano dvikova pripažinta geriausia ir gražiausia atletų akistata turnyre.

Beje, E.Colemanas imtynių pasaulyje išgarsėjo prieš du metus. Rumunijoje vykusiame pasaulio jaunimo čempionate amerikietis nindzės šuoliu perskrido iranietį Mehdį Zeidvandą  ir, ore pričiupęs varžovo liemenį, atliko trijų taškų vertės metimą. Šis modernus imtynių elementas nuolatos puikuojasi socialinių tinklų „topuose“.

Vertindamas kitas imtis, A.Kazakevičius komplimentų negailėjo jauniems Justui Petravičiui ir Viliui Laurinaičiui. „Justas tikrai geras vaikinas, bet dar reikia laiko. Jis turi subręsti kaip imtynininkas. Justui dar tik 18 metų, bet matau, kad formuojasi geras kovotojas. Laukiu kada įsivažiuos Vilius Laurinaitis. Svarbu, kad jo paties neužplūstų mintys, kad, atseit, tik šiemet perėjo iš jaunimo į suaugusių amžių ir 1-2 metus reikia skirti adaptacijai. Tokios mintys pavojingos, žinau iš savo patirties. Laikas greitai bėga. Jau po trijų metų Rio de Žaneiras, o atranka į olimpiadą prasidės dar metais ankščiau. Reikia pasiraitoti rankoves ir griebti jautį už ragų jau dabar. Pasaulio jaunimo čempiono titulas šį tą reiškia. Ar ne? Be to, mačiau Viliaus garbingą kovą Tbilisyje. Turkui atlikti ridenimą ir paimti pora taškų stovėsenoje – šį tą reiškia. Taigi, reikia nusiteikti, kad esi kietas dabar ir jokių kitų svarstymų“, – mintimis dalijosi Londono olimpinių žaidynių prizininkas.

Lietuvos ekipoje visas tris pergales iškovojo sunkiasvoris Mindaugas Mizgaitis. „Būčiau nuliūdęs, jei būtų kitaip. Jis padarė tai, ko iš jo ir tikėjomės. Savo ruožtu, pats Mindaugas neabejotinai jaučia moralinį pasitenkinimą, ant menčių paguldęs nuolatinį varžovą, penkiskart pasaulio čempionatų antros vietos laimėtoją bei Vengrijos imtynių legendą Mihaly Deak-Bardosą“ – pasakojo rinktinės treneris Ruslanas Vartanovas.

„Palaipsniui sportinę forma atgauna Laimutis Adomaitis (84 kg). Čikagoje Laimis praėjo į liemenį publikos numylėtiniui Jordanui Holmui, tačiau nepasinaudojo pranašumu. Todėl dar teks šlifuoti jo techniką. Noriu matyti geresnį Artūro Macijevskio psichologinį stabilumą. Treniruotėse Artūras improvizuoja, puikiai reaguoja į varžovų veiksmus, o per varžybas pasikeičia, išsibalansuoja. Sunku kalbėti apie Valdemaro Venckaičio pasirodymą. Treneriu dirbantis jaunas specialistas šiom varžybom specialiai nesiruošė. Tačiau atėjo ir parklupdė pirmą Amerikos numerį savo svoryje Beną Provizorių savų žiūrovų akivaizdoje. Pagailėjau Beną ir nesakiau, kad jis pralaimėjo su didžiuoju sportu atsisveikinusiu lietuviu. Amerikiečiai buvo mums labai svetinki. Nenorėjau jų nuliūdinti“, – juokavo R.Vartanovas.

Kituose susitikimuose Lietuvos komanda rezultatu 4-3 įveikė Serbijos rinktinę. Pajėgiai Vengrijos komandai pralaimėta 1-6.

„Aukšti rezultatai tarptautiniame turnyre yra ir mus šefavusio Remigijaus Šukevičiaus nuopelnas. Virš dešimtmečio JAV gyvenantis dviejų olimpinių žaidynių dalyvis Čikagoje turi savo imtynių klubą. Klubo salėje mes ruošėmės „Curby Cup“ turnyrui. Lietuvos delegacijos vardu noriu padėkoti savo draugui, vienam geriausių visų laikų Lietuvos atletui Remigijui už parodytą rūpestį ir dėmesį“, – šiltų žodžių 1994 metų Europos 2empionato ketvirtos vietos laimėtojui negailėjo Mindaugas Ežerskis.

Valdas Malinauskas
www.imtynes.lt

Lietuva – Serbija 4 – 3

55 Justas Petravičius – Kristian Gazdag 1-0,1-1
60 Kristian Fris – Artūras Macijevskis 1-0,7-0
66 Edgaras Venckaitis – Aleksandar Maksimovic 1-0,0-3,3-2
74 Davor Stefanek – Valdemaras Venckaitis 0-1,2-0,1-0
84 Laimutis Adomaitis – Vladimir Stankic 2-0,3-0
96 Dejan Franjkovic  – Vilius Laurinaitis Pin 1:14
120 Mindaugas Mizgaitis – Vasilije Govedarica Pin 6-0,0:44

 

Vengrija – Lietuva  6 – 1

55 Peter Modos –  Justas Petravičius 3-0,7-0
60 Istvan Kozak –  Artūras Macijevskis 6-0,1-0
66 Tamas Lorincz – Edgaras Venckaitis 2-0,1-0
74 Martin Szabo – Valdemaras Venckaitis 4-0,0-3,1-0
84 Viktor Lorincz – Laimutis Adomaitis 1-0,3-0
96 Balasz Kiss – Vilius Laurinaitis 4-0,3-0
120 Mindaugas Mizgaitis – Mihaly Deak-Bardos Pin 1-0,0:22

Lietuva – JAV 4 – 3

55 Spencer Mango – Justas Petravičius 2-0,7-0
60 Joe Betterman – Artūras Macijevskis Pin 2-1,1:26
66 Edgaras Venckaitis – Ellis Coleman 3-0,0-1,1-0
74 Valdemaras Venckaitis – Ben Provisor 4-2,0-1,1-0
84 Jordan Holm – Laimutis Adomaitis 1-0,1-0
96 Vilius Laurinaitis – Marcus Finau 2-0,2-0
120 Mindaugas Mizgaitis – David Arendt 1-0,2-0

Pastaba: Pin – pergalė ankščiau laiko