Pirmąjį medalį Bare (Juodkalnija) vykstančiame Europos jaunių (iki 17 metų) imtynių čempionate iškovojo Kristupas Šleiva, šeštadienį užėmęs trečiąją vietą graikų-romėnų imtynių stiliaus varžybų svorio kategorijoje iki 50 kg.

Pirmajame rate lietuvis buvo laisvas, antrajame aiškia persvarą nugalėjo lenką Emilį Gwiazdą, ketvirtfinalyje 6:5 palaužė ukrainiečio Vladislavo Korosteliovo pasipriešinimą, tačiau pusfinalyje 4:5 nusileido vėliau sidabrą iškovojusiam azerbaidžaniečiui Michailui Rachmanovui.

Dvikovoje dėl bronzos apdovanojimo K. Šleiva ant menčių paguldė armėną Movsesą Avetjaną.

Šios svorio kategorijos čempionu tapo Arslanas Zubairovas iš Rusijos, o antrasis bronzos medalis atiteko turkui Ekremui Ozurkui. Svoryje kovojo 21 atletas.

Tai antras talentingo Lietuvos kovotojo medalis, iškovotas Europos jaunių čempionate. K.Šleiva bronzą laimėjo Lenkijoje. Beje, tąsyk Lietuvos olimpinio sporto centro auklėtinis šių metų čempioną Arslaną Zubairovą įveikė ketvirtfinalyje. Tiesa, pernai jie kovojo svoryje iki 42 kilogramų.

Čempionatą stebėjo būrelis mūsų šalies imtynininkų sirgalių, tarp kurių buvo ir Kristupo tėvas Rolandas Šleiva. Likus dviem savaitėm iki čempionato Bare Rolandas teigė, kad sūnus iš Europos čempionato grįš su medaliu. „Jei Kristupas numes svorį iki 46 kilogramų, tai važiuosime pasiimti auksą. Ten jis varžovų tiesiog neturi. Svoryje iki 54 kilogramų tektų labai paplušėti. O svoryje iki 50 kilogramų daug lemtų smulkmenos, tačiau be medalio jis bet kokiu atveju į Lietuvą negrįš“, – spėjo R.Šleiva.

Rinktinės treneris Olegas Antoščenkovas prieštaravo drastiškam svorio metimui. „Nenoriu rizikuoti berniuko sveikata dėl vienadienės sėkmės. Kristupui svoris sunkiai krenta, o tektų atsikratyti ne mažiau aštuonių kilogramų. Todėl net nesvarstėme tokios galimybės. Turiu patirties ir žinių. Pamenu, prieš šešis metus vienas atletas atsikratė beveik 10 kilogramų. Paskutinius penkiasdešimt gramų vos ne dvidešimt minučių varė saunoje. Rezultatas – blanki kova ir pralaimėjimas pirmoje imtyje. Kristupas turi tam tikrą autoritetą savo amžiaus grupėje, jis pajėgus kovoti dėl medalio svoryje iki 50 kilogramų“, – tikino O.Antoščenkovas.

Pirmasis prizininko treneris Vladimiras Audickas taip pat aukštai vertino Kristupo šansus. „Važinėjau daug su juo į varžybas. Mačiau, priešininkai Kristupo prisibijo. Be to, manau, dabartinės taisyklės palankios lietuviams. Pietiečiai labai stiprūs parteryje. Ilgomis rankomis jie sukdavo ir sukdavo ridenimus. Jei trūkdavo technikos, tai palauždavo fiziškai. Dabar parteryje daug mažiau kovos, o stovėsenoje mūsiškiai kvėpuoja neblogai, todėl šansai išsilygino“, – svarstė V.Audickas.

Per žingsnį nuo medalio svorio kategorijoje iki 42 kg liko Domas Krikščiūnas, užėmęs penktąją vietą tarp 14 dalyvių.

Pirmajame rate lietuvis palaužė vengro Vilmošo Vargos pasipriešinimą, tačiau antrajame rate 0:8 pralaimėjo vėliau čempionu tapusiam Eminui Seferšajevui iš Ukrainos. Paguodos turnyro pirmoje kovoje D.Krikščiūnas aiškia persvara nugalėjo bulgarą Dimitarą Andonovą, tačiau dvikovoje dėl trečiosios vietos 0:8 pralaimėjo baltarusiui Maksimui Negodai.

Sidabro medalis šioje svorio kategorijoje atiteko armėnui Slavikui Galstianui, o antroji bronza – azerbaidžaniečiui Sejmurui Huseinovui.

Kiti du šeštadienį kovoję Lietuvos graikų-romėnų imtynių stiliaus atstovai pralaimėjo jau pirmąsias imtis – Airidas Danusevičius (58 kg, 24 dalyviai) aiškia persvara pralaimėjo turkui Andi Sucu, o Valentinas Rudys (85 kg, 19 dalyvių) turėjo pripažinti Ravzano-Gabrieliaus Bitere’o iš Rumunijos pranašumą.

Sekmadienį jėgas išmėgins dar keturi Lietuvos graikų-romėnų imtynių stiliaus atletai.

Svoryje iki 46 kilogramų Justas Liaugminas išmėgins jėgas su Ferenczu Gaboru iš Vengrijos.

Darius Venckaitis debiutuos tokio rango varžybose ir mėgins pratęsti savo brolių Valdemaro ir Edgaro pergalingas tradicijas. Pirmoje imtyje svoryje iki 54 kilogramų jo varžovas bus Rusijos atstovas Teimurazas Kablachovas.

Pauliaus Galkino (63 kg) laukia akistata su turku Muratu Ceviku (23 dalyviai).

Didele ištverme pasižymintis Martynas Nemsevičius  dėl apdovanojimų svorio kategorijoje iki 76 kilogramų galynėsis su kroatu Vjekoslavu Luburica.

Valdo Malinausko ir BNS informacija