Zagrebe (Kroatija) tęsiasi pasaulio jaunimo imtynių čempionatas. Antrą varžybų dieną į kovą stojo du mūsų graikų-romėnų imtynių jaunieji meistrai: Eivydas Stankevičius (84 kg) ir Mantas Knystautas (120 kg).

Po ganėtinai pilkos Eivydo dvikovos su vengru Eriku Szilvassy, kurią pralaimėjo rezultatu 2:5, išmušė Manto Knystauto valanda. Klaipėdiečio varžovas – Europos čempionas Beka Kandelakis iš Gruzijos.  Šį titulą jis pelnė birželį Katowicuose, kur lemiamame mūšyje gan lengvai nuginklavo Mantą. Šįkart kovos scenarijus pasikeitė iš esmės. Puikiai kvėpuojantį Knystautą šiai kovai idealiai paruošė trenerių štabas. Barzdotą kaukazietį galima buvo nugalėti panaudojus pagrindinį ginklą – funkcinį paruošimą. Nuo pirmų sekundžių Knystautas nesivėlė į avantiūras, o kantriai laukė ir kentėjo, kada pridus perspektyvi Gruzijos imtynių žvaigždė. Viską tiksliai apskaičiavęs, Mantas tikrą šturmą pradėjo įpusėjus  antram kėlinukui. Gruzinui pakirto kojas, jis kelis kartus gelbėjosi išėjęs už kilimo ribų ir sunkiai gaudė orą. Dar kartą prisiminiau Katowicuose išsakytą pirmojo Manto trenerio Artūro Ševelkovo pastabą, kad Knystautą užvaikyti sunku ir jam reikia vengti kovų, grįstų fizine jėga. Paskutinę minutę Kandelakis įsirėmė į dvimetrinį lietuvį ir, sukdamas ratus valso žingsniu, laukė finalinio švilpuko.

Fantastiškos kovos eiga:

1,07 sek – gruzinas du kartus pažeidžia taisykles – pakiša Mantui koją ir baudžiamas įspėjimu (1:0)
1,49 sek – gruzinas atlieka ridenimą, Mantui pavojingai užlūžo ranka alkūnės srityje, bet kova tęsiama toliau (1:2)
2,00 sek –  Mantas prigauna gruziną prie kilimo krašto ir surezga ataką (5:2)
2,47 sek – gruzinas sudėjo visas jėgas į techninį veiksmą. Pavyko. (5:6)
2,55 sek – Mantas baudžiamas už išėjimo už kilimo (5:7)
Ant kilimo išbėga gydytojas ir šaldo Manto alkūnę
3,30 sek – Mantas pradeda spaudimą (7:7)
4,40 sek – gruzinas sunkiai gaudo orą ir bėga už kilimo (8:7)
5,00 sek – gruzinas pilnai užleidžia iniciatyvą ir žiūri į lėtai slenkančias sekundes švieslentėje. Mantas dar kartą varžovą išneša už kilimo (9:7) ir galiausiai nubloškia Kandelakį į parterį (11:7) ir pergalingai iškelia rankas.

Ketvirtfinalio imtis su slovaku Tamasu Soosu Mantui Knystautui atstojo pramankštą prieš lemiamą imtį dėl išėjimo į finalą. Tatuiruotas slovakas kovą pradėjo be ypatingo entuziazmo. Susidarė įspūdis, kad varžovas kovą pralaimėjo jos nė nepradėjęs. Arbitrams pabodo stebėti kovos vengiantį slovaką ir suteikė Mantui galimybę pasireikšti parteryje. Po dviejų ridenimų klaipėdietis atitrūko 4:0, o netrukus nubloškė slovaką ir, esant rezultatui 8:0, kova buvo sustabdyta. Slovakas keliauja į rūbinę laukti dvikovos tarp Manto ir turko Osmano Yilderimo baigties. Buvęs varžovas lauks lietuvio, galinčio jį išvesti į paguodos turnyrą, pergalės.

Turtinga imtynių talentais Turkija į pasaulio čempionatą delegavo Osmaną Yilderimą. Turko sportinė biografija nėra turtinga, tačiau šalis, kurioje imtynės patenka į populiariausių sporto šakų trejetuką į pasaulio čempionatus turistų nevežioja. Laukė nuožmi dvikova, kurioje laimės šaltesnių nervų ir brandesnės nuovokos atletas. Vis dėlto, tikėjau Mantu. Klaipėdiečio sportinė reputacija yra nepriekaištinga – jis yra triskart Europos vicečempionas (2011 jaunių, 2013 ir 2014 – jaunimo). Pasitikėjimo savimi nestokojantis Mantas Knystautas jau dvikovos debiute užtąsė turką ir po dviejų ridenimų išsiveržė į priekį ir kėlinuką užbaigė pirmaudamas 3:1. Antroje dvikovos dalyje toliau dominavo lietuvis. Turko kojos po Manto presu pynėsi ir, iš šalies žiūrint, atrodė, jog jis braido po pelkę. Prasidėjus paskutinei minutei palūžusį Osmaną arbitrai įspėja (4:1) ir stato į parterio poziciją. Mantas dėl viso pikto atlieka ir nereikalingą, ir nevykusį ridenimą, pasidalija su varžovu po tašką ir laimi kovą rezultatu 5:2. Kelias į finalą laisvas!

Finale – senas pažįstamas rusas Segejus Semionovas. Mantas rusų pažibai it ašaka skersai gerklės – jis maskvietį yra įveikęs du kartus. Paskutinį kartą Semionovą paguldė ant menčių birželį vykusiame Europos čempionate. Tačiau šokti kroatų nacionalinę morešką – šokį, atkuriantį mūšį tarp krikščionių ir musulmonų, dar ankstoka. Semionovas taip pat geroje formoje ir visas kovas laimėjo per 20-30 sekundžių.

Mantui ankstesnes  pergales prieš rusą reikia pamiršti ir nusiteikti žutbūtinei akistatai. Įprastai rusas spurtuoja galingai. Jei pavyks pristabdyti Semionovo įkarštį pirmomis sekundėmis, Knystautas įgys pranašumą artimoje taktinėje kovoje. Ech, Mantai, tau taip trūksta auksinio akcento sidabrinėje medalių kolekcijoje. Sėkmės!

Valdas Malinauskas