Budėje (norv. Bodø, Norvegija) vykusiame Šiaurės šalių graikų-romėnų imtynių čempionate Redas Milašauskas ir Justas Galkinas užėmė pirmąsias vietas.

R.Milašauskas svorio kategorijoje iki 100 kilogramų (5 dalyviai) patiesė keturis varžovus ir buvo apdovanotas aukso medaliu.

Pirmoje imtyje kuršėniškis ant menčių paguldė suomį Arttu Mutaneną, o vėliau aiškia persvara rezultatu 12:2 įveikė Joaną-Taanielių Sevtsovą iš Estijos. Pasak trenerio Mariaus Baranausko, lemiama buvo akistata su švedu Linusu Perssonu. „Pirmas kovas Redas laimėjo per naglumą, jis taranavo varžovus metimais per petį. Su daug aukštesniu švedu toks fokusas nepraeitų, todėl prašiau, kad eitų į „kryžių“. Rizika pasiteisino – lietuvis atitrūko po kelių sėkmingų metimų per save iš kryžminės padėties ir šventė pergalę rezultatu 11:8, – pasakojo treneris. – Paskutinėje imtyje su estu Hendriku Kalme iniciatyva buvo Redo rankose. Jis susikrovė kelių taškų pranašumą, kurių pakako pergalei (7:3)”.

Justas Galkinas (66 kg, 8 dalyviai) turėjo vargo dvikovoje su suomiu Leevi Ukkola, kurį įveikė rezultatu 3:1. Estą Laurį Leierį klaipėdietis sumėtė jau pirmame kėlinuke (11:2), o kitą suomį, Europos jaunių čempionato 5 vietos laimėtoją Mikko Peltokangą Justas paguldė ant menčių.

Čempionato sidabro medalį iškovojo Domas Krikščiūnas. Svoryje iki 55 kilogramų (3 dalyviai) anykštėnas pralaimėjo Mattiasui Poutanenui iš Suomijos (0:8), o antroje dvikovoje po efektingo metimo per save paguldė Danijos atletą Kasperą Ravną. „Vykstant į Norvegiją Domas pasigavo rotovirusą, karščiavo, apskritai abejojome, kad jis dalyvaus varžybose. Tačiau prieš svėrimą temperatūra nukrito ir jis pats pasiprašė ant kilimo. Po tokios ligos jam buvo vienintelis šansas laimėti, tai greitai užbaigti kovą. Su švedu to padaryti nepavyko, o daną jis patvarkė jau pirmomis sekundėmis“, – komentavo M.Baranauskas.

Edgaras Gendvilis (50 kg, 10 dalyvių), Mantas Traupys (63 kg, 7 dalyviai) ir Karolis Valiūnas (85 kg, 7 dalyviai) kovas pralaimėjo vyresniems atletams ir tenkinosi 6-7 vietomis. „Šiems sportininkams vos po 15 metų, tuo tarpu jų varžovai dvejais metais vyresni. Šiemet kovoti dėl medalių nerealu, todėl atletams buvo keliami kiti tikslai – pajusti solidžių varžybų atmosferą, pamatyti savo klaidas, įgyti varžybų patirties“, – pasakojo treneris.

Mūsų šalies delegaciją rėmė UAB Viremidos statyba.

Šiaurės šalių čempionate rungėsi 99 imtynininkai (41 jaunimo turnyre ir 58 jaunių amžiaus grupėje) ir Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Danijos, Estijos ir Lietuvos.

Valdas Malinauskas