Šiaulietei imtynininkei Giedrei Blekaitytei šie metai jos sportinėje karjeroje ypač sėkmingi. Iškovotos svarbios pergalės, o liepą laukia startas Europos žaidynėse Azerbaidžano sostinėje Baku.

Vienas svarbiausių laimėjimų

Prieš savaitę Dormagene vykusiame Vokietijos Grand Prix moterų imtynių turnyre šiaulietė Giedrė Blekaitytė svorio kategorijoje iki 60 kilogramų iškovojo trečiąją vietą.

Sportininkė sako, kad tai vienas rimčiausių laimėjimų ne tik šiemet, bet ir apskritai jos karjeroje.

Giedrė pasakoja, kad šiose varžybose jos svorio kategorijoje rungtyniavo tik septynios dalyvės, tačiau vienos stipriausių Europoje ir pasaulyje.

Šiaulietė pirmoje imtyje įveikė turnyro šeimininkę Eveliną Neumann (3:0), tačiau vėliau rezultatu 0:4 pralaimėjo būsimai varžybų nugalėtojai Europos čempionei Anastasijai Hučiok iš Baltarusijos.

Imtyje dėl bronzos Giedrė rezultatu 6:5 pranoko Europos jaunimo čempionę ir pasaulio jaunimo čempionato sidabro medalio laimėtoją Mariją Liulkovą iš Rusijos.

Imtynininkė sako, kad aukštą vietą lėmė geras fizinis ir emocinis pasiruošimas.

Imtynėse – aštuoneri metai

„Pirmą kartą į salę pas trenerį Aivarą Kaselį atėjau, kai man buvo keturiolika metų. Jau aštuoneri metai sportuoju“, – pasakoja mergina.

Giedrei nuo pat vaikystės patiko sportuoti. Šiaulių rajone, Verbūnuose, augusi mergaitė dalyvaudavo visose mokyklos varžybose: lengvosios atletikos, krepšinio ir kitose. Netgi šokių būrelį lankė.

„Mano tėtis buvo imtynininkas. Kai dar pradinėse klasėse mokiausi, vis sakydavo, kad reikia nuvesti mane į imtynes. Kai buvau aštuntokė, pati paprašiau, kad nuvestų“, – šypsosi mergina.

Būdama devintokė Giedrė atvyko mokytis į Šiaulių sporto vidurinę mokyklą (tuomet dar ji vadinosi Vijolių vidurine mokykla). Dabar G. Blekaitytė – ketvirtakursė, studijuoja Šiaulių universitete kūno kultūrą ir sporto vadybą. Po bakalauro studijų mergina planuoja pasilikti universitete studijuoti magistrantūroje.

Sportininkė sako, kad dabar svarbiausią vietą jos gyvenime užima imtynės: „Kai atvykau į Šiaulius mokytis, beveik nebelikdavo laiko niekam kitam. Treniruotės du kartus per dieną, savaitgaliais varžybos. Bet jau ir nebesinorėjo blaškytis.“

Rimtoms varžyboms rengiasi stovyklose

Blekaitytė sako, kad Lietuvoje imtynininkių konkurencija nėra didelė, todėl pasiruošti rimtoms varžyboms vyksta į stovyklas užsienyje: Į Baltarusiją, Vokietiją, Lenkiją, Latviją. „Kai treniruočių partnerės yra stipresnės, tuomet ir pati labiau tobulėji“, – sako imtynininkė. Stovyklose kartais praleidžiama ir pora mėnesių.

Kadangi šioje sporto šakoje rungtyniaujama tam tikrose svorio kategorijose, mergina sako, kad savo svoriu labiausiai susirūpina artėjant varžyboms. „Stengiuosi palaikyti pastovų svorį, kad prieš varžybas nereikėtų imtis drastiškų priemonių, – šypsosi mergina. – Kai esi alkanas, ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai sunkiau kovoti.“

Dar kovojant jaunių amžiaus kategorijoje Giedrei yra tekę ir priaugti svorio. Tiesa, nedaug, todėl užteko prieš svėrimus išgerti daugiau vandens.

Imtynininkės treniruotėse ne tik kovoja viena su kita. Treneris Andrius Stočkus, dirbantis Sporto vidurinėje mokykloje, sudarinėja planus. Tam tikras valandų skaičius skirtas technikai, greičiui, fizinei jėgai lavinti. Prieš varžybas skiriamas šiek tiek mažesnis krūvis jėgoms atkurti. „Kaip liepia treneris, taip ir darom“, – sako mergina.

Kadangi A. Stočkus ne tik treneris, bet ir sporto psichologas, jo buvimas varžybose sportininkėms labai padeda. „Jis sugeba ramiai nuteikti“, – sako Giedrė.

Kariuomenė – antroji aistra

Blekaitytė sako, kad baigusi mokyklą svajojo studijuoti Karo akademijoje, bet nesinorėjo mesti sporto, todėl pasiliko Šauliuose.

Visgi savo svajonę tarnauti kariuomenėje mergina praeitą vasarą įgyvendino. Tris mėnesius praleido baziniuose kariniuose mokymuose.

„Man labai patiko. Parsivežiau daug gerų įspūdžių. Gerai baigiau kursą. Daug davė fizinis pasiruošimas. Man buvo lengviau pakelti krūvius nei kitiems jaunuoliams“, – pasakoja Giedrė.

Merginos įsitikinimu, privaloma karinė tarnyba yra gerai. „Pati mačiau, kaip pasikeičia vaikinai. Į mokymus atėjo tokie lepūs, verkšlenantys, o išėjo suvyriškėję“, – šypsosi sportininkė.

Ruošiasi žaidynėms

Birželio 12–28 dienomis Azerbaidžano sostinėje Baku vyks pirmosios Europos žaidynės, kuriose, planuojama, 20 sporto šakų ir 31 rungtyje varžysis daugiau nei 6000 sportininkų iš visos Europos. Tarp jų bus ir Giedrė Blaekaitytė.

Sportininkė žaidynėms rengėsi stovykloje Baltarusijoje. Iškart po stovyklos merginos laukė bakalauro darbo gynimas. „Reikėjo stovykloje pristatymą ruošti“, – juokiasi Giedrė. Mokslams ruoštis stovyklose šiaulietei ne naujiena.

Dažnai į varžybas, stovyklas sportininkė vežasi ir knygų. Mėgsta skaityti detektyvus. Sako, kad skaitymas ne tik puikus laisvalaikio praleidimo būdas, bet ir padeda atsipalaiduoti, nusiraminti prieš varžybas.

Jurgita JUŠKEVIČIENĖ (skrastas.lt)