Baku mūsų imtynininkams yra ypatingas miestas. 2007 metais šiame mieste vykusiame pasaulio čempionate Mindaugas Ežerskis iškovojo sidabrą, o Valdemaras Venckaitis pasipuošė bronzos medaliu. Dar po trijų metų Azerbaidžano sostinėje vykusiame Europos čempionate bronza pasidabino ir sunkiasvoris Mindaugas Mizgaitis. Ar pavyks šiemet pratęsti malonias tradicijas, sužinosime netrukus.

Šiandien į pirmą kartą rengiamas Europos žaidynes išvyksta Lietuvos graikų-romėnų imtynių delegacija. Kiek vėliau prie Baku (Azerbaidžanas) apšilusių klasikų prisijungs laisvųjų ir moterų imtynių komandos.  Birželio 13 dieną žaidynių imtynių turnyrą atidarys graikų-romėnų imtynių meistrai, kurie estafetę perduos dėl nugalėtojų titulų kovosiančioms moterų imtynių atstovėms. Birželio 18 dieną imtynių varžybų šventę vainikuos „laisvūnų“ pasirodymai.

Mūsų šalies delegaciją Azerbaidžane sudarys 5 graikų-romėnų imtynių stiliaus imtynininkai, dvi merginos ir trys laisvųjų imtynių atstovai.

Imtynininkų varžybų nugalėtojai bus tituluojami Europos čempionais. Be to, pagal Jungtinio imtynių pasaulio organizacijos (UWW) nuostatas, valstybėms pasaulio čempionatuose turės teisę dalyvauti ne didesnis atletų skaičius, nei buvo registruotas ir dalyvavo Europos čempionate (nuo šių metų ir Europos žaidynėse, kurios prilyginamos Europos čempionatui).

R.Vartanovas: prognozuoti nieko nenoriu, tačiau žinau, kad namų darbai atlikti gerai

Pagrindinis trenerių rūpestis prieš varžybas – apsaugoti sportininkus nuo traumų. „Kumščiais į sieną norisi daužyti, kai kas nors nutinka sportininkams. Tiek darbo įdėta ir …, – sunkiai rinkdamas žodžius kalbėjo treneris R.Vartanovas. – Iki paskutinės akimirkos vyliausi, kad medikai ant kojų pakels Valdemarą Venckaitį. Deja, jis dar gydomas ligoninėje. Be galo apmaudu, bet susitaikiau ir tikiuosi, kad iki atrankos Las Vegase Valdemaras atsigaus“.

Treneris tikino, kad Vilius Laurinaitis prieš porą metų patirtą sunkią kojos traumą jau pamiršo ir baimė kovojant ant kilimo atleto nekausto. „Jo psichologija stabilizavosi, gal dar iš inercijos grumiasi su tam tikra atsargumu, tačiau tai rezultatui jau neįtakoja“, – teigė treneris.

Specialios žodžiais, paskutiniuose pasiruošimo žaidynėms etapuose jokių problemų nebuvo su Edgaru Venckaičiu, kuris, pasak R.Vartanovo, arė kaip arklys.

Sunkiasvoris Mantas Knystautas per U23 Europos čempionatą Lenkijoje jau įrodė, kad gali nugalėti neprasto lygio atletą. „Walbrzyche Mantas patiesė bulgarą Miloslavą Metodijevą. Kita jo Lenkijoje vykusi kova prieš ukrainietį jau neatspindėjo realybės, nes imtyje su bulgaru Mantas traumavo koją. Klaipėdiečio trūkumas – per mažas svoris. Po treniruočių stovyklos Armėnijos aukštikalnėse jis neteko kelių kilogramų. Azerbaidžane jam teks atsilaikyti prieš 10-15 kilogramų sunkesnius sportininkus“, – svarstė specialistas.

Treneris taipogi pažymėjo, kad tiek Juliaus Matuzevičiaus, tiek Aleksandro Kazakevičiaus sportinė forma yra gera, bet savo piką atletai tikisi pasiekti rudenį. „Visgi reikia sudėlioti prioritetus. Šių metų pasaulio čempionatas yra ypatingas, nes Las Vegase atletai kovos dėl olimpinių kelialapių. Mes ir patys sportininkai nori kovoti Rio de Žaneire, todėl reikia protingai paskirstyti jėgas“, – savo ketinimų neslėpė R.Vartanovas.

Graikų-romėnų imtynės

66 kg – Edgaras Venckaitis;

80 kg – Julius Matuzevičius;

85 kg – Aleksandras Kazakevičius;

98 kg – Vilius Laurinaitis;

130 kg – Mantas Knystautas;

Treneriai Mindaugas Ežerskis ir Ruslanas Vartanovas.

 

A.Kaselis: norėčiau, kad burtai suvestų su pajėgiomis varžovėmis

Moterų imtynių turnyre galynėsis Danutė Domikaitytė ir Giedrė Blekaitytė. Paradoksas, tačiau trejais metais vyresnė Giedrė dalyvavo vos dvejose oficialiuose čempionatuose – prieš du metus pasaulio studentų žaidynėse ir šiemet Europos U23 čempionate. Tuo tarpu dvidešimtmetė Danutė, pradedant 2011 metais, Europos ir pasaulio čempionatuose kovojo 7 kartus. Tačiau šiemet Giedrės rezultatai pradėjo stebėtinai gerėti, o tam įtakos, A.Kaselio nuomone, galėjo turėti kelios priežastys. „Visų pirma, galvos neslegia akademiniai rūpesčiai. Giedrė su Šiaulių universiteto diplomu kišenėje jau gali daugiau dėmesio skirti pratyboms. O antra, jai didelį poveikį padarė vykę trijų mėnesių baziniai kariniai mokymai. Ji pati man pripažino, kad imtynės jai padėjo lengvai atlaikyti karišką aplinką, o patirti įspūdžiai užgrūdino ir grąžino norą dar daugiau lieti prakaitą treniruotėse, – auklėtinės pasikeitusiu požiūriu džiaugėsi A.Kaselis. – Pastaruoju metu Giedrė subalansavo ne tik galvą, bet ir kūną. Šiaulietė grįžo atgal į 60 kilogramų svorio kategoriją ir čia jaučiasi gan patogiai. Dar ne per seniausiai ji galynėjosi 69-iuose”.

Treneris Danutei Domikaitytei palinkėtų stabilumo. Jis stebisi, kad su akivaizdžiai silpnesnėmis varžovėmis ji kovoja vangiai ir be ugnelės, todėl norėtų, kad burtai suvestų su stipresnėmis imtynininkėmis. ”Svarbu, kad varžybų dieną ji atsikeltų su šviesia galva ir ant imtynių kilimo atsiristų pirmą kovą. Po to jai pasileidžia variklis ir visko gali būti“, – šypsojosi A.Kaselis

Moterų imtynės

60 kg – Giedrė Blekaitytė

69 kg – Danutė Domikaitytė

Treneriai Aivaras Kaselis ir Andrius Stočkus.

 

Treneris S.Kasimovas: mūsų problema – kova su traumonis

„Be abejo, norim pasirodyti kuo geriau. Praėjome visą pasiruošimo ciklą, bet nepavyko išvengti smulkių traumų, – paklaustas apie „laisvūnų“ siekius atsakė treneris S.Kasimovas. – Šarūną Jurčį retkarčiais pakankino nugaros skausmai. Mūsų sunkiasvorio Jono Rudavičiaus kelio sąnario meniską stebi medikai. Neslėpsiu, traumos yra mūsų problema ir su jomis mes kovojame. Tačiau tokia jau visų imtynininkų dalia. Tikiuosi, kad šiame etape pabėgome iš nesėkmių ruožo ir esame pasiruošę kovoms Azerbaidžane“.

Vis dėlto, S.Kasimovas tiki, kad auklėtiniai galėtų iškovoti pergalių. „Ypač patiko Mindaugo Rumbučio atsidavimas. Klaipėdietis sukaupęs nemenką patirties bagažą, turi gerą bazę. Darau prielaidą, kad jo geras funkcinis pasiruošimas leis kovoti aukštu tempu visas šešias minutes. O tai svarbu antrame kėlinuke, kuomet atletai pavargsta ir pasipila klaidos“, – svarstė treneris S.Kasimovas.

 

Laisvosios imtynės

61 kg – Šarūnas Jurčys;

97 kg – Mindaugas Rumbutis;

125 kg – Jonas Rudavičius;

Treneris Sergejus Kasimovas

 

Imtynių varžybų programa (nurodytas vietos laikas. Lietuvos laiku varžybos vyks 2 valandomis anksčiau).

13 birželio (šeštadienis)
10.00-14.00 Graikų-romėnų imtynės (iki 59-71-80-98 kg)
19.00-21.30 Graikų-romėnų imtynės (iki 59-71-80-98 kg)

14 birželio (sekmadienis)
10.00-14.00 Graikų-romėnų imtynės (iki 66-75-85-130 kg)
19.00-21.30 Graikų-romėnų imtynės (iki 66-75-85-130 kg)

15 birželio (pirmadienis)
10.00-14.00 Moterų imtynės (iki 48-55-60-69 kg)
19.00-21.30 Moterų imtynės (iki 48-55-60-69 kg)

16 birželio (antradienis)
10.00-14.00 Moterų imtynės (iki 53-58-63-75 kg)
19.00-21.30 Moterų imtynės (iki 53-58-63-75 kg)

17 birželio (trečiadienis)
10.00-14.00 Laisvosios imtynės (iki 57-65-74-97 kg)
19.00-21.30 Laisvosios imtynės (iki 57-65-74-97 kg)

18 birželio (ketvirtadienis)
10.00-14.00 Laisvosios imtynės (iki 61-70-86-125 kg)
19.00-21.30 Laisvosios imtynės (iki 61-70-86-125 kg)

Valdas Malinauskas