Tik šiemet svorio kategorijoje iki 85 kg pradėjęs kovoti 29 metų Aleksandras Kazakevičius galingai pradėjo varžybas ant Heidaro Alijevo arenos kilimo. Londono olimpinių žaidynių prizininkas kvalifikacinėje imtyje rezultatu 5:0 palaužė 2013 m. pasaulio čempionato bronzos laimėtoją iš Baltarusijos Džavidą Gamzatovą.

Aštuntfinalyje Lietuvos atleto varžovas buvo vengras 22 metų Patrikas Szabo. Daug labiau patyręs A.Kazakevičius anksčiau laiko aiškia persvara 9:0 įveikė Vengrijos sportininką.

Per ketvirtfinalį vilnietis Baku galėjo pasijusti kaip namie – A.Kazakevičių palaikė ne tik mūsų šalies delegacijos vadovai ir nariai bei iš Lietuvos atvykę sporto specialistai, bet ir keli tūkstančiai tribūnose susirinkusių azerbaidžaniečių. O kiekvieną mūsų šalies atstovo varžovo armėno Maksimo Manukjano judesį lydėjo niekinantis žiūrovų baubimas – dėl įsisenėjusio konflikto Kalnų Karabache azerbaidžaniečiai yra nesutaikomi priešais su armėnais ir kiekviena jų nesėkmė tolygi šventei Azerbaidžane.  „Prieš armėną čia kovojau tai kaip namie. Palaikymas buvo didžiulis. Net negirdėjau trenerių. Mūsų santykiai ir su armėnų, ir su azerbaidžaniečių imtynininkais puikūs. O publika turi savo nuomonę”, – šyptelėjo Lietuvos atletas.

Bet A.Kazakevičiui žiūrovų užnugaris nepadėjo. Nors kova baigėsi lygiosiomis (5:5), armėnas atliko didesnį įvertinimą gavusį veiksmą, todėl jam ir buvo įskaityta pergalė.

Lietuvos imtynininkas ir jo treneriai dar vylėsi, kad M.Manukjanas įveiks pusfinalio barjerą ir taip atvers A.KAzakevičiui kelią į turnyrą dėl bronzos. Tačiau Ukrainos atstovas Žanas Beleniukas antrame kėlinuke palaužė armėną ir sudaužė lietuvių viltis. „Buvau tikrai gerai pasiruošęs varžyboms, tai parodė pirmos kovos. O per dvikovą su armėnu gavosi šioks toks nesusipratimas dėl taškų skaičiavimo. Dabar, kai nuolat keičiasi imtynių taisyklės, viskas painiojasi. Kova baigėsi 5:5. Armėnui skirta pergalė dėl 4 taškų veiksmo. O aš galvojau, kad laimiu dėl varžovui skirtų įspėjimų. Bet nieko jau nepakeisi. Dirbsime toliau, taisysime klaidas. Juk fizinio pasirengimo, ištvermės man tikrai netrūko. Viskas eina geru keliu. Tik kažkur kažko pritrūko, gal net laimės,” – svarstė olimpinių žaidynių prizininkas.

Į 10 kg sunkesnę svorio kategoriją šiemet perėjęs A.Kazakevičius šio žingsnio privalumą pajuto pirmoje kovoje: „Baltarusis – tikrai labai stiprus varžovus, pasaulio čempionato prizininkas. Bet jam Baku teko numesti nemažai svorio, mano akimis, apie 8 kg.  Tai ir jautėsi. Aš išėjau judresnis ir lengvai susitvarkiau su pirma kova.”

Lietuvos imtynininkas tikėjosi armėno patekimo į finalą, nors matė, kad šis per pusfinalį ant kilimo žengė išsekęs: „Armėnas išsikrovė kovodamas aštuntfinalyje su azerbaidžaniečiu, o po to aš jį nuvarginau. Ir jis į pusfinalį su ukrainiečiu išėjo visiškai tuščias. Todėl ir sakome, kad burtai labai svarbūs. Nes tavo pusėje kartais būna tokie priešininkai, kad su jais imdamasis išnaudoji beveik visas jėgas ir po kelių kovų lieki visiškai tuščias. Gal reiktų varžybas daryti dvi dienas, po dvi kovas kasdien? Tada sportininkai galėtų parodyti tikrą pajėgumą.”

Nė vienos pergalės šiandien neiškovojo dar du Baku pasirodę Lietuvos imtynininkai.

Atrankos kovos išvengęs ir iškart į svorio kategorijos iki 130 kg aštuntfinalį patekęs pirmą kartą oficialiose suaugusiųjų varžybose dalyvavęs 21 metų Mantas Knystautas neatsilaikė prieš dvejais metais vyresnį Vokietijos galiūną Eduardą Poppą. Jei vokietis būtų patekęs į finalą, lietuviui būtų atsivėrusi galimybė pakovoti dėl bronzos, tačiau E.Poppas buvo sustabdytas jau ketvirtfinalyje.

„Savo pasirodymą vertinu blogai. Pirmoje kovoje pridariau klaidų, nors buvau gerai pasiruošęs. Pritrūko smulkmenų. Ir svorio. Esu 15 kg lengvesnis nei mano priešininkas. Todėl buvo sunku jį pastumti, teisėjas neįžvelgė mano aktyvumo. Negavau galimybės atakuoti parteryje – čia tikrai galėjau atkovoti tuos prarastus taškus”, – sėdėdamas arenos tribūnoje kalbėjo M.Knystautas.

Dabar sunkiasvoris, kaip ir kiti Lietuvos rinktinės nariai, kiek atsipūs ir pradės pasirengimą pasaulio čempionatui, rugsėjį vyksiančiam Las Vegase. Tiesa, M.Knystautas nežino, ar turės galimybę kovoti Las Vegase: „Pasaulio čempionate planuoja dalyvauti Mindaugas Mizgaitis. Aš, nors ir būsiu antras numeris, dalyvausiu visose stovyklose. Tuo pačiu auginsiu svorį ir raumenis.”  Jaunasis sportininkas pripažino, kad dar niekada nebuvo pajutęs tokios atmosferos, kaip Baku: „Smagu pakovoti imtynių šalyje. Jaunimo čempionatų net negali lyginti su čia tvyrančia atmosfera.”

Audringais šūksniais komandos draugus iš tribūnos palaikė 29 metų Edgaras Venckaitis. Tarp pretendentų į medalį vardintas praėjusių metų pasaulio čempionato prizininkas jau kvalifikacinėje svorio kategorijos iki 66 kg kovoje rezultatu 1:3 nusileido vokiečiui Matthiasui Maaschui ir neplanuotai anksti iš dalyvio virto žiūrovu.

„Kol kas nenoriu nieko sakyti. Mintys dar nesusidėliojo“, – paprašytas pakomentuoti pasirodymą galvą purtė sportininkas. Dabar jis visas jėgas nukreips pasirengimui pasaulio čempionatui, kur bus dalinami olimpiniai kelialapiai.

Europos žaidynėse Heidaro Alijevo arenoje dar kovos imtynininkės Danutė Domikaitytė ir Giedrė Blekaitytė bei laisvųjų imtynių atstovai Šarūnas Jurčys, Mindaugas Rumbutis ir Jonas Rudavičius.

www.sportas.info ir www.imtynes.lt  informacija