Szombathelyje vykusiame Vengrijos Grand Prix imtynių turnyre Mindaugas Mizgaitis užėmė trečią vietą. Kvalifikacinėje imtyje Pekino olimpinių žaidynių prizininkas įveikė rumuną Tiberijų Barbazaną ir pateko į ketvirtfinalį. Kitame etape M.Mizgaitis susitiko su Qiang Mengu iš Kinijos ir nusileido būsimam turnyro nugalėtojui rezultatu 4:6. Paguodos turnyre Mindaugas anksčiau laiko patiesė du vengrus Arnoldą Papą bei Ferencą Almasį ir iškovojo turnyro bronzą. Svoryje iki 130 kilogramų dėl apdovanojimų varžėsi 14 atletų.

Aleksandras Kazakevičius svoryje iki 85 kilogramų užėmė penktą vietą. Londono olimpinių žaidynių prizininkas įveikė rumuną Doriną Constantiną Pirvaną ir Jon Anderseną iš JAV, tačiau pusfinalyje nusileido lenkui Damianui Janikowskiui, o kovoje dėl bronzos minimaliu rezultatu 1:2 pralaimėjo ukrainiečiui Jurijui Škriubui. Svoryje galynėjosi 21 imtynininkas.

Nors kiti mūsų šalies atletai užėmė žemesnes vietas, rinktinės treneris Mindaugas Ežerskis padėties nedramatizavo. Jis teigė, kad turnyras vyko iš karto po alinančių dešimties dienų treniruočių Vengrijos olimpiniame centre Tatoje, todėl nebuvo akcentuojamos pergalės bet kuria kaina. „Po mėnesio Rygoje startuos Europos čempionatas, o balandį laukia pirmieji du atrankos į olimpines žaidynes turnyrai. Šios aplinkybės diktavo mūsų sprendimus: pirma, pasiekti sportinę formą pagrindiniams startams; antra, išvengti traumų. Turnyras išryškino kai kuriuos pozityvius dalykus ir taisytinas klaidas. Kalbant konkrečiau, pastebėjome, kad Kazakevičius neblogai tvarkosi parteryje, bet reikia įdėti darbo pozicinėje kovoje. Mizgaitis įveikė tuos, kuriuos privalėjo įveikti, na, o kiniečiui, manau, galės atsirevanšuoti atrankose. Laimutis Adomaitis po dviejų šoninių ištraukimų ir metimų teisėjų sprendimu pirmavo 8:0, tačiau amerikiečiai išsireikalavo vaizdo peržiūros, po kurios joniškiečio pranašumas sumažėjo dvigubai. Per likusį laiką Laimutis daug atakavo, tačiau jo veiksmai jau buvo išsibalansavę. Tuo tarpu amerikietis po palankaus teisėjų verdikto įgijo psichologinį pranašumą, sumaniai gynėsi ir sėkmingai kotraatakavo. Trumpai tariant, Laimis per anksti „ištaškė“ save ir buvo nubaustas. Juliaus Matuzevičiaus Achilo kulnas – kojų darbas abipusiame sukibime. Turnyro metu išryškėjusias klaideles namuose teks taisyti ir kitiems rinktinės nariams: Mantui Knystautui, Kristupui Šleivai, Viliui Laurinaičiui ir Romui Fridrikui. Būtent toks ir buvo mūsų ilgos išvykos į Vengriją tikslas – išryškinti ir sulopyti technines bei taktines spragas iki artėjančių startų.“, – po varžybų mintimis pasidalino treneris M.Ežerskis.

Grand Prix turnyre Vengrijoje kovojo 144 graikų-romėnų imtynių stiliaus atletai iš 20 valstybių.

Prieš turnyrą Szombathelyje vyko tarptautinė mokomoji treniruočių stovykla. Į olimpinę bazę Tatoje buvo atvykę virš 100 sportininkų iš Danijos, JAV, Lenkijos, Čekijos, Kroatijos, Japonijos, Italijos, Vengrijos, Kinijos ir Lietuvos. Pasak trenerio, kiekviena komanda siekė savo tikslų. „Pavyzdžiui, kaimynams lenkams Grand Prix turnyras turėjo padėti sudėlioti taškus atrenkant pirmus numerius. Todėl jų pasiruošimo planai skyrėsi nuo mūsų. Galima sakyti, kad lenkai suorganizavo savo šalies atrankinį čempionatą. Kitos rinktinės dirbo tausojimo režime ir pagrindinai lavino taktinius elementus. Svarbu, kad buvo daug dalyvių ir mūsų atletai turėjo galimybę pasistumdyti su skirtingų imtynių mokyklų varžovais“, – sakė R.Vartanovas.

Valdas Malinauskas