Sarajeve (Bosnija ir Hercegovina) tęsiasi Europos jaunių imtynių čempionatas. Savo pasirodymuns baigia laisvūnai, o estafetę iš jų perima moterų imtynių atstovės.

Šiandien ant imtynių kilimo kovojo trys Šiaulių sporto gimnazijos atstovės.

Debiutinėse dvikovose itin sėkmingai varžėsi 2015 metų pasaulio jaunių čempionato penktos vietos laimėtoja Auksė Rutkauskaitė.  Sarajevo Amelo Bečkovićaus sporto arenoje lietuvaitė svorio kategorijos iki 65 kg aštuntfinalyje begalinio ryžto dėka rezultatu 5:4 parklupdė bulgarę Siyką Ivanovą, o ketvirtfinalyje pasirinkusi antro numerio taktiką sumaniai svilino padus švedei Tindrai Sjoeberg (6:2).

Vis dėlto pusfinalyje Auksei kovoje su ruse Ana Krasnova pritrūko šaltų nervų ir teko pripažinti varžovės pranašumą. Jei imtyje su bulgare A.Rutkauskaitė rodė ypatingą savitvardą ir racionalumą, tai dvikova su Rusijos imtynininke susiklostė atvirkščiai. Ne, Auksė neužsirakino gynyboje, o išjunginėjo varžovės rankas, dirbo iš apačios, rodė iniciatyvą. Berods viskas gerai. Teisėjai rusei įjungė pasyvumą skaičiuojantį laikmatį ir pirmas taškas buvo beveik kišenėje. Būtent tada nuskambėjo, ir gan garsiai nuskambėjo, pavojaus varpelis. Visiškai nekaltoje situacijoje Auksė “nesugaudė” savo kojų ir nugarmėjo už kilimo. Neabejotinai iš dešimties mažiausiai devynis kartus tokioje situacijoje Auksė tiesiog užžengtų už kilimo ir paaukotų vieną tik tašką. Šį kartą vidinis balsas tylėjo, o trenerio prašymo neišgirdo. Rezultatas – prarasti 4 balai. Vidinį sopuliuką galėjo užgniaužti pertraukėlė ir moterų imtynių specialisto Aivaro Kaselio patarimai, bet pertraukėlės reikėjo laukti kone minutę. Tuo tarpu šokis ant kilimo tęsėsi – abipusiame paėmime Auksė pamėgino varžovę nukratyti į parterį, tačiau pati su varžove priartėjo prie kilimo krašto, o kairė koja liko makaluoti kažkur. Bumt…dubuo…mentės. Auksas arba sidabras išslydo. Tereikia tikėtis kad rytoj, ketvirtadienį, Auksė Rutkauskaitė pabudusi atsikels „ant teisingos“ kojos ir mūšyje dėl bronzos nuginkluos vengrės Noemi Szabados ir italės Elenos Esposito poros nugalėtoją.

Kvalifikacinėje svorio kategorijos iki 56 kg imtyje Viktorija Augustauskaitė nubaudė įžūlią kroatę Ivą Gerič. Varžovė jau pirmomis sekundėmis elgėsi visai nemoteriškai – be jokių skrupulų kelissyk užvožė šiaulietei delnu, už ką buvo įspėta. Laimei Viktorija neįsivėlė į nesąmonių karą ir kantriai laukė progos. Dvikova ėjo link pabaigos, o Viktorija turėjo trapų tik vieno taško pranašumą. Likus mažiau nei minutei lietuvė aukštu paėmimu išjungė kroatės rankas ir skėlė savo mėgstamą „dubenį“. Mentės.

Aštuntfinalio oponentę Laurą Gomez Viscaino iš Ispanijos Viktorija įveikė rezultatu 5:0. Kova tęsėsi iki paskutinės sekundės, dvikovos pabaigoje ispanė liko be jėgų, tačiau ir Viktorija buvo gerokai išsunkta.

Akivaizdu, kad V.Augustauskaitė nesuspėjo atstatyti jėgų iki ketvirtfinalio susitikimo su švede Ida Joensson. Skandinavė gan greitai surado atsivėrusias skyles Viktorijos gynyboje ir nugalėjo ją ankščiau laiko. Vėliau Ida Joensson pralaimėjo pusfinalį ir nepaliko Viktorijai vilčių kovot dėl medalio.

Kamilė Šernauskaitė (49 kg) burtų valia kovas pradėjo nuo aštuntfinalio. Imtyje su bulgare Irena Binkova šiaulietė ant imtynių kilimo šeimininkavo nuo pirmos iki paskutinės akimirkos. Tačiau pergalė išsprūdo eilinės atakos metu, kuomet puldama į kojas praleido bulgarės pervertimą. Iki finalinės sirenos Kamilė dar sukrapštė du taškus, tačiau to pergalei nepakako. Rezultatu 3:6 nugalėjo I.Binkova. Bulgarė ketvirtfinalyje pralaimėjo Hanai Vorobejevai iš Baltarusijos ir užtrenkė Kamilei duris į paguodą. Svoryje kovojo 19 merginų.

Valdas Malinauskas