Rumunijos sostinėje Bukarešte vykęs pasaulio U23 čempionatas nebuvo mums dosnus smagiomis akimirkomis. Lietuvos moterų ir vyrų imtynių kariauna atrodė itin kukliai ir nė iš tolo neprilygo pernykščiams mūsų šalies atletų pasiekimams Bydgoszcziuje. Prieš metus Lenkijoje vykusiame pasaulio U23 čempionate bronzos medaliais pasidabino Danutė Domikaitytė ir Mantas Knystautas.

Daug buvo tikėtasi iš pergalėms subrendusios klasikų rinktinės, tačiau Rumunijoje tik iki devintos vietos nusikapanojo Kristupas Šleiva ir Martynas Nemsevičius. Jiems įkandin dešimtoje pozicijoje liko Justas Petravičius.

Realiausias galimybes užkopti ant nugalėtojų akylos turėjo K.Šleiva, tačiau pustrečios minutės „paguodoje“ prieš turką ant kilimo dominavęs panevėžietis įsivėlė į avantiūrą ir buvo skaudžiai nubaustas.

Panašaus likimo sulaukė ir Romas Fridrikas. Žiūrovams veiksmų šou demonstravęs atletas išleido pergalę iš rankų vienu tašku pralaimėjęs gruzinui Georgi Melijai.

Paulius Galkinas ir Martynas Nemsevičius neįveikė varžovų iš Švedijos. Apskritai, lietuvių dvikovose su švedais šiais metais kur kas dažniau išryškėjo skandinavų pranašumas.

 „Laisvūnas“ Lukas Krasauskas buvo nuginkluotas tituluoto Baltarusijos atleto. Antro dešimtuko imtynininkai Lukui tikrai įkandami, bet kovoms dėl aukštesnių tikslų reikia išlieti talpesnę bačkutę kitą prakaito – nenustebčiau, jei viršūnėje esantys atletai varžysis Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Nežinau, kokie tikslai buvo keliami Kornelijai Zaicevaitei ir Kamilei Gaučaitei. Jei garbingai kovoti, tuomet panelės pateisino lūkesčius. Visuomet veržliai Kornelijai dar trūksta patirties, kovojant su daug vyresnėmis varžovėmis. Tas pats pasakytina ir apie Kamilę – sportininkės sprendimų įvairovės stoka neleido perspektyviai imtynininkei pakylėti keliais laipteliais aukščiau.

Daug tikėtasi iš tituluočiausios imtynininkės Danutės Domikaitytės. Nebe reikalo. Praradusi nemažai taškų, Danutė įkyriai ieškojo savo veiksmo ir, sulaukusi momentą, efektingai užbaigė ataką bei perėmė iniciatyvą. Paskutiniam štrichui pakako įkvėpimo, bet pritrūko sėkmės. Apmaudu.

Komandų savivertei pagerinti UWW sukūrė tradiciją – skaičiuoja valstybėms uždirbtus taškus. Susumuoti rezultatai duoda peno pamąstymams ir šiaip, pirty prie vantos, smagiau laiką stumdyti. Tai va, galėčiau lažintis, kad po dviejų metų vyksiančiose olimpinėse žaidynėse daugiau nei pusė aukso susižers žaidynių šeimininkės japonės. Tekančios saulės šalies atletės nuskuodė kosmiškai toli, artimiausias persekiotojas ruses palikusios visatos prieigose. Mes pasikuklinome ir atsidūrėme galiorkoje. Palyginti save su kaimyniška aplinka nebuvo galimybių, nes Latvijos ir Estijos atstovės į čempionatą neatvyko. O tai jau iš principo gerai. Iš viso moterų imtynių turnyre galynėjosi 162 atletės iš 29 valstybių.

Mūsų laisvūnai, tiksliau laisvūnas, ba Andrius Mažeika susirgo ir praleido suplanuotą čempionatą, taipogi suklupo pirmame rate. Vienintelis Rumunijoje imtyniavęs Lukas Krasauskas stebuklo nesukūrė ir broliškai su latviu įsitvirtino autsaiderių pozicijoje. Estai čempionatą ignoravo. Ir vėl šiek tiek satisfakcijos. Bukarešte kovoje 214 laisvūnų ir 39 šalių.

Kelios klasikų pergalės lėmė, kad lietuviams pavyko atsispirti nuo dugno ir su keliomis ekipomis teko dalintis 23-27 vietomis tarp 42-jų komandų. Mes sąžiningai aplenkėme visą Baltijos kaimyniją – lenkus, latvius ir, svarbiausia, estus, o tai reikštų, kad esame čempionai tarp kaimynų. Bet tas neguodžia, kaip neguodžia faktas, kad už nugaros liko ir JAV komanda.

Gerai pagalvojau apie aplankytas šalis, Bukareštas man niekad nedarė įspūdžio. Liūdniausios Europos sostinės įvaizdį pilkomis spalvomis paniūrino mūsų rinktinių kluptelėjimas paskutiniame metų oficialiame UWW čempionate. Belieka tikėtis, kad tai laikinas stabtelėjimas, nes po pusmečio vėl reikės grįžti į Rumunijos sostinę – čia balandžio 8-14 dienomis vyks Europos čempiomatas.  

Gal po būsimos „Europos“ Bukareštas mums galų gale mus pamalonins ryškesnėmis spalvomis?

Valdas Malinauskas

Mūsų sportininkų ir sportininkių rezultatai:

Graikų-romėnų imtynės

Vieta Dalyvių skaičius Svorio kategorija Vardas/pavardė
9 27 67 KRISTUPAS ŠLEIVA
9 26 87 MARTYNAS NEMSEVIČIUS
10 25 60 JUSTAS PETRAVIČIUS
13 28 77 PAULIUS GALKINAS
15 27 97 ROMAS FRIDRIKAS

Moterų imtynės

Vieta Dalyvių skaičius Svorio kategorija Vardas

/pavardė

12 18 65 DANUTĖ DOMIKAITYTĖ
12 16 72 KAMILĖ GAUČAITĖ
13 15 59 KORNELIJA ZAICEVAITĖ

Laisvosios imtynės

Vieta Dalyvių skaičius Svorio kategorija Vardas/pavardė
13 19 97 LUKAS KRASAUSKAS