Šiandien Šiauliuose startuoja Lietuvos imtynių jaunimo čempionatas. Kaip pranešė varžyboms sekretoriaujantis Valdemaras Venckaitis,  čempionate kovos 158-i imtynininkai ir imtynininkės (GR-84; WW-28; FS-46). Pirmą varžybų dieną vaikinai ir merginos grumsis iki paguodos kovų, o šeštadienį kvies stebėti mažuosius finalus ir lemiamas kovas dėl aukso medalių.  

Prieš čempionatą trenerius paprašėme trumpai apžvelgti imtynininkų galimybes ir, jų nuomone, įdomiausias kovas.

Graikų-romėnų imtynių rinktinės treneris Olegas Antoščenkovas

Mane domina keturios penkios dvikovos. Daugelyje svorio kategorijų susikristalizavo lyderiai, todėl manu, kad ant aukščiausios pjedestalo pakylos stovės Adomas Grigaliūnas (60 kg), Deividas Subotkevičius (77 kg), Arnoldas Baranovas (97 kg) ir Erikas Čerepokas (130 kg). Mano žiniomis čempionate nedalyvaus Ignas Bukauskas, todėl, nesant konkurencijai, svorį iki 85 kg turėtų paimti Redas Milašauskas.

Šiemet Lietuvos čempionu tapęs Arminas Lygnugaris jaunimo čempionate grumsis pasunkėjęs viena kategorija ir manau, kad jam bus tikrai nelengva akistatoje su darbščiu ir ambicingu, savo svorio standartus daugiau atitinkančiu joniškiečiu Ignu Paulavičiumi (82 kg).

Didelį klaustuką dedu prie svorio kategorijos iki 72 kilogramų, kur susitiks pastaruoju metu dal labiau fiziškai sutvirtėjęs vilnietis Augustinas Dikčius ir joniškietis Eimantas Vilimas.

Panaši situacija 63-juose, kur santykius turėtų aiškintis vienoje salėje Vilniuje kasdien besitreniruojantys Šiaulių rajono imtynių pažiba Gytis Kulevičius ir itin gabus vaikinas iš Marijampolės Vilius Savickas. Abu šių metų Lietuvos čempionai, tačiau skirtinguose svoriuose. Europai Gytį ruošiame svoryje iki 60 kilogramų, todėl nematėme reikalo jo papildomai alinti svorio mėtymu.

Dar atkreipčiau dėmesį į lengvasvorius Luką Miodišauską ir Vilniaus ir joniškietį Martyną Muižį. Jie dar neiššoko iš kadetų amžiaus grupės ir, matyt, vienas iš jų vyks į Europos jaunių čempionatą.

Svoryje iki 67 kilogramų šiokius tokius bonusus turi sostinės atletas Konstantinas Kešanidis, bet jam visas kortas pajėgus sumaišyti kaunietis Aistis Liaugminas.

Moterų imtynių rinktinės treneris Andrius Stočkus

Moterų imtynių čempionate iš esmės kartosis suaugusių čempionato scenarijus, nes be Danutės Domikaitytės ir dar kelių imtynininkių dalyvauja beveik visos tos pačios panelės. Išskyrus dvi svorio kategorijas čempionate neabejotinai dominuos Šiaulių sporto gimnazijos auklėtinės. Intrigą matau svoryje iki 62 kilogramų, kur risis Kornelija Zaicevaitė ir prieš tris savaites ją šalies suaugusiųjų čempionate nugalėjusi Viktorija Augustauskaitė bei svoryje iki 76 kilogramų, kur tituluotai Kamilei Gaučaitei, tikiuosi, iššūkį mes Greta Čeponytė.  

Taip jau sutapo, kad šalies čempionatas sutapo su mums reikšmingu turnyru Baltarusijoje, todėl trys pajėgios panelės varžybose Šiauliuose nedalyvaus – jos kartu su treneriais Aivaru Kaseliu ir Tatsiana Bokhan išvyko į kaimyninę šalį.

Europos jaunimo čempionatui ruošime keturias sportininkes, tačiau galutinė komandos sudėtis paaiškės po tradicinių varžybų užsienyje ir Sun City turnyro Šiauliuose.

Laisvųjų imtynių rinktinės treneris Valdas Grišius  

Nežinau, kad turėtų atsitikti, kad jaunimo čempionato nelaimėtų Gvidas Jovaiša (61 kg), Leandras Nutautas (65 kg), Deivydas Pečiulis (70 kg), Vadimas Babuškinas (74 kg) ir Dominykas Viliušis (79 kg). Dar mane asmeniškai domina Vilius Mikalauskas  (97 kg). Planuojama kelmiškį ruošti Europos jaunių čempionatui, todėl bus įdomu ji stebėti kovojant su vyresniais varžovais.

Valdas Malinauskas

Čempionato tvarkaraštis (
Varžybų vieta – Šiaulių sporta gimnazijos sporto salė, Vilniaus g. 297.
Vasario 8 d. 14.00 – 19.00   preleminarios, atkrentamosios kovos ir paguoda;
vasario 9 d.  11.00 – 15.00 kovos dėl III vietų, finalai, apdovanojimai