Naujas Ritos Pivoriūnaitės karjeros posūkis

„Laikas kalbėti apie naują savo gyvenimo puslapį. Vienos durys užsidaro, reikia belstis į kitas“, – prieš porą mėnesių apie savo ateities planus, baigus studijas prestižinėje Tarptautinėje sporto mokslo ir technologijų akademijoje (AISTS), miglotai kalbėjo žinomiausia šalies karatė atstovė Rita Pivoriūnaitė.

Užuominas apie tai, kurias duris atvėrė ir kur įžengė triskart pasaulio, šešiskart Europos ir daugkartinė Lietuvos kiokušin karatė čempionė išgirdome naujųjų metų išvakarėse, tuomet, kai Rita iš Šveicarijos kalėdinėms šventėms trumpam grįžo į Vilnių ir apsilankė Lietuvos imtynių federacijoje. Galutinai geras naujienas ji patvirtino šią savaitę.

„Taip susiklostė, kad tapau imtynininkų bendruomenės nare. Duris į imtynių pasaulį, be abejo, atvėrė pasirinktos studijos Olimpine sostine vadinamoje Lozanoje, kur įsikūręs Tarptautinis Olimpinis komitetas ir daugelis tarptautinių sporto federacijų. Nėra ko slėpti, mokslai akademijoje suteikia ne tik žinių, bet ir praplečia įtakingų pažinčių ratą. Juk vos ne kasdien tenka bendrauti su TOK nariais ir darbuotojais, tarptautinių federacijų atstovais. Studijos nėra ilgos, todėl per metus būtina išnaudoti visas galimybes, kurios, patikėkite, šiek tiek kainuoja“ – pasakojo Rita Pivoriūnaitė.

Prioritetas – olimpinei sporto šakai

Darbo paieškos prasidėjo dar prieš tai, kuomet Ritai buvo įteiktas akademijos baigimo diplomas. Akademijos karjeros vadybininkė atkreipė dėmesį į UWW (United World Wrestling) siūlomą poziciją.

„AISTS karjeros vadybininkė puikiai pažįsta visus programos dalyvius ir žino jų prioritetus. Tai, kad esu karatistė, dvikovių sporto šakų atstovė buvo natūrali sąsaja, kodėl mane gali sudominti darbas tarptautinėje dvikovinio sporto organizacijoje. Darbo pobūdis taip pat atitiko mano prioritetus ir lūkesčius – marketingas ir komunikacijos. Daug nesvarsčiau, nes imtynės priklauso olimpinio sporto šeimai, o tai buvo mano prioritetas. Pateikiau dokumentus, kvietimo pokalbiui ilgai laukti neteko, praėjau visus etapus ir labai greitai sulaukiau pasiūlymo. Kaip ir daugelyje šalių, taip ir Šveicarijoje, rekomendacijos yra svarbi tokių procesų dalis, – įspūdžiais dalinosi Rita. – Pasikartosiu, jog visumoje sėkmę lydėjo studijos AISTS akademijoje.“  

Biuras – viduramžių pilyje

Pasaulio imtynių „smegenys“ įsikūrę nedideliame Corsier-sur-Vevey miestelyje ant vaizdingo Ženevos ežero kranto, kuriame gyvena pusketvirto tūkstančio žmonių. Pati būstinė įsikūrusi ištaigingai įrengtoje viduramžius menančioje pilyje.

„Darbovietė įspūdinga, nėra ką ir bepridurti. Aš dirbsiu marketingo ir komunikacijų departamente, kuriam vadovauja amerikietis Gordonas Templemanas. Veiklos pobūdį apsprendžia pavadinimas – darbas su rėmėjais ir UWW veiklos iškomunikavimas, – įspūdžiais dalinasi Rita. – Nors Vo (Vaud – pranc.) kantone pagrindinė kalba yra prancūzų, tiek mieste, tiek darbe su visais susikalbu angliškai. Su būstu taip pat labai pasisekė, gyvenu Lozanoje, iki Vevey tik apie 20 minučių kelio. Vienas iš pagrindinių iššūkių Šveicarijoje yra tokie formalumai kaip darbo leidimas, kas ir nutolino realią darbo pradžią. Tai nėra tik formalumas, į svetimšalius žiūrima akylai, tai susiję su aukštomis socialinėmis garantijomis, kurių šveicarai nelinkę dalinti į visas puses. Tačiau pagaliau tapau Tarptautinės imtynių federacijos bendruomenės dalimi“.

Lietuvos imtynių federacijos prezidentas Giedrius Dambrauskas: „Labai džiaugiamės, kad atsirado lietuviškas pėdsakas Tarptautinėje imtynių federacijoje. Tikimės, kad po pokalbio su Rita pagerės bendradarbiavimas su UWW informacijos pasikeitimo plotmėje. Savo ruožtu, Ritai patarimais padėsime kuo greičiau įsilieti į imtynių pasaulį, parodyti ne tik fasadines puses, bet ir šios sporto šakos atokesnius užkaborius“.

Valdas Malinauskas