Budapešte vykstančiame pasaulio U23 imtynių čempionate kovas tęsia graikų-romėnų imtynių stiliaus atletai. Deja, iš jau startavusių trijų mūsų šalies imtynininkų tik Martynui Nemsevičiui pavyko iškovoti pergalę. Klaipėdai atstovaujantis atletas svorio kategorijos iki 87 kilogramų kvalifikacijoje 3:2 nugalėjo iranietį Hamidrezą Abbasą Badkaną. Martynui pavyko pridengti varžovą kontraatakoje, tačiau netrukus ir pats buvo nubaustas lygiai tokia pačiu veiksmu. Savo pergalę M.Nemsevičius įtvirtino rezultatyviu numušimu ties kilimo kraštu.

Matomai, stumdymasis su iraniečiu gerokai nukamavo Martyną, nes kitoje aštuntfinalio dvikovoje su Kirylu Maskevičiumi lietuvis buvo prigesęs. Varžovas greičiu priėmė kelis sprendimus ir solidžiai išsiveržė į priekį. Pertraukėlė neatgaivino Martyno, kaimynas atliko dar kelis veiksmus ir iškovojo pergalę. 

Neseniai pasaulio čempionate Nur Sultane sublizgėjęs Paulius Galkinas (77 kg) pirmas ėmėsi aktyvesnių veiksmų, tačiau pradėjo byrėti tuomet, kai savo varžovui švedui Perui Albinui Olofssonui leido pramušinėti rankas iš apačios. Švedas efektingai naudojosi dovanėle ir pirmą imties dalį laimėjo 5:0. Antras kėlinukas prasidėjo sėkmingu Pauliaus suktuku ir ne visai vykusiu metimu per save. Antram veiksmui teisėjai taškų pagailėjo, nors dažnokai tokie skrydžiai vertinami dviem taškais (kiek vėliau švedas už panašų veiksmą parteryje gavo du balus). Paulius ir toliau nekeitė savo pasyvios taktikos ir teisėjai leido švedui realizuoti pranašumą parteryje. Pirmame aukšte Olofssonas iškėlė ir švystelėjo Paulių bei, kaip jau rašiau, buvo palepintas dviem taškais. Paskutinius taškus švedas pelno po galvos užgriebimo.

Pasikartosiu, Kristupo Šleivos (72 kg) kovų laukiu kaip išganymo. Ne tik aš. Berazumiški skaičiai švieslentėje atspindi imtynių esmę. Kristupas nėra migdanti taktinė lėto judesio drama ant kilimo. Kristupo imtynės tikra palaima šio sporto gurmanams. Taip, K.Šleivai išėjimas iš jaunimo amžiaus grupės sunkus ir skausmingas. Prieš kelis metus pasiektos pergalės nugulė į istorijos metraštį, o naujų vis dar nesulaukiam. Suaugusių sportas šiek tiek kitoks, ir nekantriai laukiu momento, kuomet Kristupas įsiterps tarp pasaulio galingiausių. Bet tam reikia subręsti. Ir Vengrija tam pavyzdys.

Dabar apie Budapeštą smulkiau. Na negalima suaugusių imtynėse taip lengvabūdiškai prologe atiduoti šešis taškus ir likusį laiką vytis varžovą. Skrydis per petį pirmame kėlinuke – jau matytas vaizdas. Nuo pergalės Vengrijos sostinėje šių metų Europos čempionato penktos vietos laimėtoją armėną Hrantą Kalachianą teskyrė du taškai. Jo norą kuo greičiau užbaigti reikalą sudaužė Kristupas. Puiki kontra ir du ridenimai atstatė status quo. Toliau nervų karas. Kristupas vėl pasimauna ant peties, o po puikaus panėrimo kažkodėl praranda keturis taškus. Viskas lyg ir subyrėjo į šipulius. Tačiau Šleiva paskutinėmis sekundėmis iškelia armėną ir atlieką ridenimą su pražanga. 11:11. Žalieji kelia rankas į viršų, tačiau armėnai pasitelkia VARą. Kelias minutes trukusi vaizdo peržiūra patvirtino rezultatą, tačiau po perskaičiavimo pagal papildomus kriterijus pergalė skiriama armėnui. Kur gi tu, Fortūna?

Justas Liaugminas (63 kg) nudžiugino efektingu metimu pirmo kėlinuko pabaigoje. Vėliau pasipylė klaidos, kurias Kinijos atletas Libin Dingas pavertė taškais.  Ypač keistai atrodė momentinis sustingimas po nesėkmingo veiksmo, kuomet varžovui teliko be vargo pasiimti du taškus.

Antroje dvikovos dalyje Justo šansus iškovoti pergalę palaidojo neparuoštas metimas per save.

Justas ieškojo savo paėmimo, nebuvo nuogu statistu. Kaip minėjau, koją pakišo klaidos ir skubotumas. Įspūdį padarė tvirtas kauniečio stotas. Kombinacija su tobulesne technika, manyčiau, ateity turėtų duoti dividendų.

 

Valdas Malinauskas

 

63 kg 1/8 fin  Libin DING (CHN) – Justas LIAUGMINAS (LTU)  13:4

 

72 kg 1/8 fin Hrant KALACHYAN (ARM) – Kristupas ŠLEIVA (LTU) 11:11

 

77 kg kval. Per Albin OLOFSSON (SWE) – Paulius GALKINAS (LTU) 10:2

 

87 kg kval. Martynas NEMSEVIČIUS (LTU) – Hamidreza Abbas BADKAN (IRI) 3:2
87 kg 1/8 Kiryl MASKEVICH (BLR) – Martynas NEMSEVIČIUS (LTU) 12:4