Šiandien vos neįvykusiai katastrofai sukako septyneri metai.

Naujiena pasklido greitai. 2013 m. vasario 12 d. rytą Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) vykdomasis komitetas balsavo, kad imtynės būtų pašalintos iš olimpinės programos. 2016 m. Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės turėjo būti paskutinės šiai antikinei sporto šakai. Po Rio imtynės išspiriamos iš olimpinės šeimos.

Ankstyvą popietę informacija buvo skleidžiama kiekvienoje pagrindinėje tarptautinėje laidų ir sporto svetainėje, informuojančioje pasaulio imtynių bendruomenę apie greičiausiai pašalintą sportą iš olimpinių žaidynių. Tiesą pasakius, pati Lietuvos imtynių federacija šią žinią sužinojo iš žiniasklaidos, kuomet Kęstutis Rimkus paskambino ir atsargiai pradėjo trolinti apie perspektyvas.

Paplitus žiniai po pasaulį, buvo imtasi neatidėliotinų veiksmų –  visuose žemynuose telkiama imtynių bendruomenė, kuri turėjo apginti imtynių poziciją olimpinėje programoje.

Reaguodamas į liūdną žinią, FILA biuras (dabar UWW) suskubo į susitikimą Tailande, kur ėmėsi veiksmų. Buvo akivaizdu, kad praleista daug progų organizacijos tobulėjimui, nebuvo išnaudotos visos galimybės bendraujant su IOC, todėl biuras skubos tvarka pasiūlė atstatydinti FILA prezidentą Raphaelį Martinettį. Su girgždesiu balsavimas praėjo sėkmingai. Laikinai organizacijos vadovo pareigas pradėjo eiti Serbijos verslininkas Nenadas Lalovičius. Po dviejų mėnesių Maskvoje vykusiame neeiliniame kongrese balsavimo teisę turinčių narių dauguma  N.Lalovičių išrinko laikinuoju prezidentu. Ten pat buvo nusibrėžtos bendradarbiavimo su IOC gairės. Buvo svarbu sumodeliuoti bendravimo su IOC toną – tokiu  būdu tikėtasi išvengti pirmtakų klaidų. Žodžiu, darbas buvo sufokusuotas vieninteliam tikslui – imtynių išsaugojimui olimpinėje programoje.

„Tai, kas vyksta šiame kambaryje šiandien ir sekančios dienos lems, ar po 2016 m. liksime olimpinė sporto šaka. IOC mums perdavė stiprią žinią. Tai, kaip atsakysime į šią žinią, nulems mūsų ateitį olimpinėse žaidynėse. Turime įtikinti TOK, kad įsiklausysime į jų rekomendacijas. Esame pakankamai stiprūs, kad galėtume keistis “, – kalbėjo N.Lalovičius.

Iki birželio mėnesio visame pasaulyje buvo organizuojami reklaminiai renginiai. Japonijoje buvo pasirašyta peticija su daugiau nei 1 milijonu parašų. JAV ir Rusija surinko milijonus dolerių imtynių sporto vertybių propagavimui, konsultacijoms ir rinkodaros bei žiniasklaidos departamentų sukūrimui.

Lietuvos imtynininkai neliko paraštėse. Buvo organizuojamos palaikymo akcijos įvairiuose miestuose. Įspūdingai atrodė 2013 metų Lietuvos paplūdimio imtynių čempionato momentas, kuomet marškinėliais su užrašu „Save Olympic Wrestling“ vilkintys dalyviai sukibę rankomis įsiamžino nuotraukose ir vaizdo klipuose. Šios akcijos vaizdai apskriejo pasaulį bei buvo peržiūrėti tūkstančius kartų.

Pačiame kovos dėl vietos po olimpines saule įkarštyje imtynių bendruomenei buvo suteikta galimybė atsitiesti. Netrukus po 125-osios TOK sesijos 2013 m. rugsėjo mėn., kuomet sesijos nariai pritarė IOC Vykdomajam komitetui dėl imtynių išbraukimo iš olimpinės programos, turėjo vykti dar vienas balsavimas. Tai buvo vienas iš kertinių momentų, nes balsavimo rezultatai leistų naujai sporto šakai užsitikrinti atsilaisvinusią vietą olimpinėje programoje. Imtynės, kaip ir kitos kandidatės, turėjo vienodas teises į vietą olimpinėje šeimoje.

N.Lalovičius ir imtynių bendruomenė maksimaliai suaktyvino kampaniją dėl IOC narių balsų, kas turėjo užtikrinti imtynių sugrįžimą į olimpines žaidynes.

Tiesa, buvo būtina įvykdyti eilę TOK reikalavimų. N.Lalovičius kartu su įkvėpimą pagavusiais imtynių lyderiais atliko būtinus pakeitimus, atitinkančius gero valdymo principus. Pirmiausia buvo užtikrinta lyčių lygybė – vyrų klasikų ir laisvūnų sąskaita moterų imtynės išsiplėtė ​​iki šešių svorio kategorijų, tad, visos trys imtynių olimpinės sporto šakos turėjo vienodą svorio kategorijų skaičių.

Antra, imtynių varžybų taisyklės buvo laikomos pernelyg sudėtingomis žiūrovams, todėl iš esmės buvo sukurtas naujas supaprastintas taisyklių rinkinys.

Pagal IOC rekomendacijas buvo privalomas didesnis moterų atstovavimas vadovaujančiose pozicijose. Imtynių teisėjams suteikta didesnė savivalda, jie visiškai atskirti nuo federacijos biuro kontrolės.

Buvo padidintas antidopingo švietimas ir taikymas. Konsultantų pagalba sukurta profesionali sporto šakos prezentacija. 

2013 m. rugsėjo 8 d. 125-ojoje TOK sesijoje buvo atsižvelgta į daugybę imtynių iniciatyvų bei patobulinimų ir balsuota dėl to, kad grąžinti imtynių sportą į 2020 metų programą ir vėliau leisti įsitvirtinti kaip kertinei olimpinės šeimos sporto šakai.

Imtynės jau po pirmo turo užsitikrino vietą olimpinėse žaidynėse, kuomet aiškia persvara su 49 balsais pranoko skvošą ir beisbolą-softbolą.

„Šiandien yra pati svarbiausia diena per 2000 mūsų sporto istorijos metų, – 2013 m. žiniasklaidai kalbėjo N.Lalovičius. –  Mes jaučiame tos istorijos svarbą. Mūsų išlikimas olimpinėje programoje yra nepaprastai reikšmingas imtynių išlikimui. Šis balsavimas parodė, kad veiksmai, kurių ėmėmės siekdami pagerinti savo sportą, padarė teigiamų pokyčių. Mes ir toliau sieksime būti geriausiais olimpinio judėjimo partneriais“.

Po balsavimo imtynės grįžo į olimpines žaidynes, tačiau kryptingos energijos – pokyčių varomosios jėgos – negalima mažinti.

Nuo 2013 m. imtynės toliau tobulėjo, augo ir modernėjo.

Organizacijoje į vadovaujančias pozicijas įsiliejo daugiau moterų, suaktyvėjo bendradarbiavimas su  partneriais bei rėmėjų paieškos, pasirašytos sutartys su įvairiomis TV kompanijomis dėl tiesioginių transliacijų, pasikeitė organizacijos informacijos sklaidos platforma – tai dalis nuveiktų ir tobulintinų darbų. Jie būtini, norint išgyventi konkurencinėje kovoje.

Dabar UWW yra „Jungtinio imtynių pasaulio“ organizacija su nauju, atitinkančiu pasaulines rinkodaros iniciatyvas, prekės ženklu. Geltonai mėlyni imtynių kilimai taip pat pakeitė spalvas ir tapo akiai mielesnėmis spalvomis – tamsiai mėlyni su oranžiniais akcentais.

Naujosios taisyklės mus sugrąžino į pirmapradę būseną, kuomet vėl džiaugiamės techninių veiksmų įvairove bei aršiomis kovomis ir nepergyvename dėl atletų likimą lemiančių burtų.

UWW prezidentas N.Lalovičius iniciatyvos nutiesė jam kelią į IOC VIP ložę – įtrauktas į 2018 metais serbas  išrinktas į tą pačią IOC vykdomąjį komitetą. Į tą patį komitetą kuris prieš penkerius metus balsavo už imtynių sporto eliminavimą iš olimpinių žaidynių programos.

„Niekada negalime pamiršti savo praeities klaidų. Tačiau šio dešimtmečio pabaigoje jaučiuosi optimistiškai. Mūsų sportas yra stipriausias, koks jis kada nors buvo, ir džiaugiamės, kad galėsime parodyti savo imtynininkų kovas Tokijuje, Paryžiuje ir Los Andžele. Imtynės yra ir visada bus olimpinės programos dalis “, – neabejoja UWW prezidentas Nenadas Lalovičius.

Paruošė Valdas Malinauskas