„Žiūrėjau Danutės kovą internetu, po lemiamos imties apėmė šilti jausmai, džiaugiausi pergale. Buvo neapsakomai gera, jokių svaigalų nereikėjo, juolab, kad jų ir nevartoju. Todėl ir šventimo tokio, kaip daugelis supranta, nebuvo. Vėlyvais vakarais kaimuose visi eina anksti miegoti, tačiau ryžausi paskambinti Danutės mamai Renatai. Pranešiau žinią apie dukters pergalę. Ji, be abejo, nieko nežinojo, kompiuterio nenaudoja, – apie išgyventas emocijas ir skambutį artimiausiam prizininkės žmogui pasakojo pirmasis treneris Arvydas Krikščiūnas. – Ryte, kaip įprasta, į darbą mokykloje. Spėjau paruošti plakatų ir juos miestelyje iškabinti.“

Pasak trenerio, imtynėmis Danutę ir jaunesnę sesę Kristiną sudomino kaimynystėje gyvenę broliai Gediminas ir Brendonas Kuodžiai, kurie vos ne už rankos paneles atitempė į salę. Imtynių pratybas lankė jau pažengusios ir keliais metais vyresnės Sima Žiogaitė, Justina Aldusevičiūtė, Indrė Bubelytė, Monika Gribaitė  ir Viktorija Belovaitė. Treneris kiek baiminosi dėl sesučių ir vyresniokių amžiaus skirtumo, tačiau panelėms šis niekis nerūpėjo ir jos „užsikabino“.

Liko vienintelė bėda, kaip apie naują pomėgį pranešti mamai, nes nebuvo aiški jos galima reakcija. „Danutė ir Kristina vis sakydavo, kad eina į dramos būrelį. Tačiau mamai kėlė įtarimus naujas „dramos“ laikas ir į krepšį sukrauta sportinė apranga. Nežinia, kiek tęstųsi ši vaidyba, tačiau galiausiai neištvėrė ir penkias dukras auginančiai mamai viską papasakojo patys broliukai Kuodžiai“, – šypsosi treneris.

Sesės treniruotes lankė pavyzdingai, o pratybų grafikas visiškai netrukdė mokslams. Danutė buvo guvi ir pareiginga, todėl jos pažymių vidurkis buvo aukštas.

„Dabar vėl galvoju, kad sprendimas dūkti ant kilimo su vyresnėmis panelėmis Danutei buvo naudingas. Kaip bebūtų, šalimais plušėjo šalies čempionatų nugalėtojos arba prizininkės. Danutė visa galva pasinėrė į sportą. Laikas bėgo, imtynės tapo Danutės dalimi ir ji po kelių metų pratybų Anykščių krašte išvyko tobulėti į Šiaulius, kur pas trenerį Aivarą Kaselį prakaitą jau liejo kraštietė Justina Aldusevičiūtė. Tuo metu Justina savo sąskaitoje turėjo tiems laikams retą, bet vertingą vieną pergalę Europos jaunių čempionate, kuris vyko Daugpilyje. Kas žino, gal rodos, toks lyg ir nereikšmingas įvykis paskatino Danutę tobulėti ir siekti aukštumų. Manau, labai svarbu, kad posakį „nenugalimų nėra“ vaikai suvoktų kaip tikrovę, o ne iš piršto laužtus tauškalus, skirtus nervams nuraminti. Manau, kad Danutė tą suvokė kaip niekad anksti “, – svarsto treneris Arvydas Krikščiūnas.

Valdas Malinauskas