1990 m. kovo 27 dieną  Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumas septynis šalies piliečius įgaliojo saugoti profesorių Vytautą Landsbergį.

Nenuostabu, kad atsakingas darbas buvo pavestas tvirtoms rankoms – keturi patikėtiniai buvo imtynininkais.

Pirmą šalies vadovą saugojo Valentinas Mizgaitis, Giedrius Dambrauskas ir Stasys Sabalius skynė pergales klasikinių (dabar graikų-romėnų) imtynių varžybose, o Gintaras Banaitis buvo užkietėjęs „laisvūnas” iš Kauno. 

„Kartais dar pasijungdavo Gediminas  Draugelis, Vytas Purvinis ir kiti mūsų rato sportininkai. Tikras darbas prasidėjo sausio mėnesį, po to, kai sausio 11 dieną  Katedros aikštėje vyko mitingas, kuriame buvo laukiamas į Lietuvą atvykęs Michailas Gorbačiovas, – prisimena Lietuvos imtynių federacijos prezidentas Giedrius Dambrauskas. – Profesoriaus saugojimas, tai budėjimas savo automobiliuose prie Vytauto Landsbergio namų Žvėryne. Po kovo 11 dienos papildomai rytais lydėdavome jį tuo pačiu automobiliu iki Seimo, o vakarais – į namus, kur vėl vienas iš mūsų likdavo aplinkos stebėsenai. Po Nepriklausomybės atkūrimo paskelbimo profesorių į darbą vežiodavo juoda „Volga”, o iš paskos, bandydami neatsilikti, skubėjome ir mes”.
Kiek vėliau, 1990 birželio 5 dieną, buvo įsteigtas Aukščiausiosios Tarybos apsaugos skyrius.
 
SU LAISVĖS GYNĖJŲ DIENA!