Po Lietuvos imtynių jaunimo čempionato treneris Vladimiras Audickas pasidžiaugė auklėtinių, kuriuos vos ne kasdien mato sporto salėje Vilniuje, laimėjimais. Visgi jis darsyk akcentavo, jog klasikų centras nebūtų toks galingas, jei ne trenerių ir tėvų toliaregiškumas.

„Žinau iš savo patirties, kaip sunku atsisveikinti su auklėtiniais. Suprantu ir tėvelius, kurie nenoriai išleidžia savo atžalas į sporto gimnazijas. Tačiau, žiūrint į perspektyvą, tai vienintelis kelias, norint kažką apčiuopiamo pasiekti sporte. Be rajono ir centrų trenerių ir tėvų supratimo mes neturėtume tokio pajėgaus graikų-romėnų imtynių branduolio”, – pastebi V.Audickas.

O atslūgus emocijoms, treneris pamėgino sudėlioti pagrindinių čempionato dvikovų akcentus.

55 kg

Vilius Adomavičius (Vilnius – Marijampolės s.) lengvai įveikė varžovus. Tarptautinių stovyklų metu į vaikiną dėmesį atkreipė užsienio specialistai – Baltarusijos bei Lenkijos treneriai. Šiandien Vilius Lietuvoje neturi sau lygių varžovų.

60 kg

Aukso medaliu pasipuošė Kuršėnų atletas Modestas Vrublevskij. Stiprus ir drąsus romas Šiaulių rajonui padovanojo įskaitinį rezultatą ir pamalonino trenerį Alvydą Tilenį.

63 kg

Rokas Čepauskas gerokai paprakaitavo prieš čempionatą, kuomet nusimetė kelis kilogramus. Lengvesnėje svorio kategorijoje vilnietis pagrindinėje kovoje įveikė praeitų metų šalies jaunimo čempioną Gediminą Aukščionį. Savo pranašumą Rokas įrodė parteryje ir antrus metus paeiliui laimėjo auksą. Tiesa, pernai jis triumfavo svoryje iki 55 kilogramų.

67 kg

Dabar jau triskart šalies jaunimo čempionas Konstantinas Kešanidis didžiausią pasipriešinimą sulaukė iš komandos draugo ir treniruočių partnerio joniškiečio Adomo Grigaliūno. Lemiamoje imtyje vilnietis varžovui susuko ridenimą.

72 kg

Vilniaus Ozo gimnazijos auklėtinis marijampolietis Vilius Savickas jaunimo čempionatus laimi nuo 2017 metų. Panevėžyje marijampoliečiui daugiausiai teko prakaituoti akistatoje su anykštėnu Kipru Gvozdu, kuris dramatiškoje kovoje įveikė praeitų metų jaunių čempioną Ronaldą Čužinovą iš Vilniaus.

77 kg

Savaitgalį trečiu jaunimo čempionato aukso medaliu savo trofėjų kolekciją papildė joniškietis Eimantas Vilimas. Itin techniškas ir galingas parteryje, Eimantas varžovus rauna į viršų iš visų padėčių. Finalinėje imtyje  jis neturėjo vargo su visaginiečiu Platonu Špolianskiu. Šįkart ir pralaimėjęs taip pat nusipelnė pagyrimų. Platonui vos 16-ka, tačiau jis gražiais amplitudiniais metimais bei aršiomis kovomis iki paskutinių sekundžių sugebėjo prasiskinti kelią į U-20-ies čempionato finalą. Tai išties nemenkas pasiekimas.

82 kg

Gedas Milašauskas gerai žinomas kovotojas. Šiaulių rajono atletas daug kartų būdavo šalia aukščiausios pakylos laiptelio ir galų gale sulaukė savo šlovės akimirkos. Šiemet auksas tvirtose Gedo rankose! Šventė tiek jam, tiek antrą auksą nugvelbusiems Kuršėnams.

Šiame svoryje trenerių dėmesio sulaukė šešiolikmetis Renatas Čaikovskis. Vilnietis pusfinalyje metė iššūkį pajėgiam Edvinui Stanišauskui iš Klaipėdos.  Vienu metu Renatas pirmavo 14:7, tačiau nepakako patirties. Kovų įkarštyje Renatas drąsiai ėjo į sukibimus, puikiai dengė varžovus „kryžiuje“, atliko ne vieną susukimą stovėsenoje ir gerai darbavosi parteryje. Sunku patikėti, kad prieš pustrečių metų vaikinas buvo patyręs sunkią dubens traumą. Tuomet mažai kas betikėjo, kad Renatas apskritai pravers sporto salės duris, tačiau užsispyrimo ir mamos Irenos palaikymo dėka Renatas ne tik pluša imtynių treniruotėse, bet ir maloniai stebina varžybose ant imtynių kilimo. Panašią traumą 2009-ais buvo išgyvenęs ir Edgaras Venckaitis, kuris po penkių metų tapo pasaulio čempionato prizininku.

87 kg

Šioje kategorijoje nedalyvavo ryškus lyderis Damianas Matveiko. Tokios puikios progos iš rankų nepaleido visaginietis Rodion Rutkauskas. Labai gražūs „fontanai“ išsilenkus, ypač paskutinis, finalinis imtyje su Osvaldu Macijausku iš Klaipėdos. Tas epizodas reikalauja išsamesnės analizės. Radiono mėginimus įsivelti į artimesnę kovą blokavo klaipėdietis. Visgi po vos matomo judesėlio jam pavyko rasti mažą plyšį gynyboje ir atlikti fantastinį metimą plius toucher! Vienas techniškiausių čempionato metimų ir sveikinimai Visagino imtynių mokyklai!

97 kg

Kaunietis Ignas Bukauskas ir tauragiškis Mindaugas Venckaitis šiuo metu be abejonės yra pajėgiausi šios svorio kategorijos atletai.

Mindaugui jau žinomas jaunimo čempionato laimėtojo jausmas – jis dar 2017-ais buvo iškovojęs auksą (50 kg). Tuo tarpu Ignas visuomet varžovams užkurdavo pirtį, bet iki šio amžiaus čempiono titulo pritrūkdavo mažo žingsnelio.

Burtų ir varžybų reglamento valia atletai Panevėžyje kovėsi dusyk. Pirmoje dvikovoje Ignas drąsiai atakavo ir įrodė pranašumą tiek parteryje, tiek stovimoje padėtyje. Visiškai priešingai susiklostė finalinė imtis. Mindaugas neslėpė, kad naudingų patarimų sulaukė iš tituluoto brolio Valdemaro Venckaičio.

Matomai grupės imtyje Ignas išeikvojo per daug jėgų, nes finale išgaravo naujų judesių arsenalas. Tuo tarpu Mindaugas visas šešias minutes dirbo it buldozeris. Dvikovos atomazga vyko paskutinėmis sekundėmis, kuomet tauragiškis išplėšė lemiamą tašką. Bravo abiem atletams, padovanojusiems nerezultatyvų, bet kupiną emocijų įspūdingą reginį.

Tiesa, šis susitikimas galėjo ir neįvykti. Mat, Mindaugas ketino grumtis lengvesniame svoryje, tačiau velykinis stalas pakoregavo išankstines nuostatas.

 

130 kg

Sunkiasvorių susirinko virš tuzino. Kažkas pajuokavo: „Kuo ilgiau tęsiasi karantinas, tuo daugiau turim „tiažų“.

Sunkiausių atletų kompanija padovanojo vieną netikėtumą – Europos jaunių čempionato prizininką Simoną Viliulį ant menčių paguldė talentingas šešiolikmetis iš Joniškio Pijus Baldyšius. Tuo tarpu trenerio Ryčio Keršio auklėtinį pristabdė sunkias kovas prieš Igorį Kabadeicevą ir Arną Gaidanką laimėjęs bei čempionu tapęs panevėžietis Lukas Boguševičius.  

Apie palikimą

Vitas Adomavičius jau keturis metus netreniruoja vaikų, tačiau jo įdirbis vis duoda vaisių. Vilius Adomavičius ir Vilius Savickas yra ryškūs savo amžiaus grupės lyderiai, o į juos lygiuojasi Benas Mickevičius ir Nojus Asipauskas, kurie šiose varžybose taipogi stovėjo prizininkų gretose. Pagarba įdėtam trenerio Vito darbui veltui nenuėjo.