GR – 130 kg 3/5 v. Romas FRIDRIKAS – Zurabi GEDECHAURI (RUS) 2:3

GR – 130 kg 1/2 finalo Romas FRIDRIKAS – Iakobi KADŽAJA (GEO) 0:9

GR – 130 kg 1/4 finalo Konsta Johannes MAEENPAEAE (FIN) – Romas FRIDRIKAS 1:4

—————-

Ketvirtfinalyje Romas susikirto su suomiu Konsta Johannesu Maeenpaeae. Taupant laiką, suomį vadinsiu suomiu, nes jo pavardė tarimui ir rašymui tiek pat sunki, kiek buvo sunkios Romui Fridrikui 6 minutės ant imtynių kilimo.

Prieš čempionatą Mantas Knystautas pranašavo, kad skandinavas dirbs be veiksmų, panaudodamas turkišką presingo-stūmimo stilių.  Taip ir buvo. Teisėjams tai padarė įspūdį ir visaginietį pastatė į parterį. Netrukus sekė Romo ataka, kuri atstatė balansą (1:1). Pasirodė pirmi pavojaus signalai – kėlinuko pabaigoje Romas nežymiai, bet žingsniavo atgal.

30-ies sekundžių pertrauka atgaivino R.Fridriką, kuris kantriai atmušinėjo suomio išpuolius ir, galiausiai, pridengė panėrimą. Suomio jėgos seko greičiau nei lietuvio, jis vėlėsi į kovą, tačiau Romas kietai pramušinėjo rankas iš apačios ir neleido užvaldyti iniciatyvos. Buvo gražu žiūrėti!

Po šios pergalės paaiškėjo, kad pusfinalyje Romas Europos čempionate grumsis su Europos žaidynių čempionu ir pasaulio čempionato prizininku Jakobi Kadžaja iš Gruzijos.

Deja, imtyje dėl išėjimo į finalą, Romas neapsigynė nuo gruzino atakų parteryje ir nusileido rezultatu 0:9.

Mažajame finale visaginietis susikovė su praeitų metų Europos čempionato penktos vietos laimėtoju Rusijos atstovu Zurabiu Gedechauriu. 

Šioje lemiamoje imtyje Romo veiksmuose pamatėme nemažai teigiamų pokyčių. Išskyrus pergalės. Kaip ir buvo baimintasi, pagrindiniai įvykiai sprendėsi pirmame kėlinyje. „Manyčiau, kad Romui svarbu nenutolti nuo panašios, kaip su suomiu kovos plano. Jokiais būdais nesifechtuoti ar stumdytis, o drąsiai eiti į paėmimus”, – prieš kovą svarstė treneris Olegas Antoščenkovas.

Panašų vaizdą iš dalies ir pamatėme ant kilimo. Bėda ta, kad pirmomis minutėmis masyvesnis varžovas taranui panaudojo papildomus savo kilogramus. Tai nebuvo tas žudantis pranašumas atakoje, bet pakankamas, kad teisėjai aktyvumą įvertintų ne visaginiečio naudai. Matėme, kad Romas pusfinalyje neatlaikė gruzino ridenimų parteryje, todėl šiokių tokių nuogąstavimu vis dėlto buvo.

Rusijos čempionato prizininkas šiaip ne taip suraitė vieną ridenimą ir išsikvėpė. Tai buvo R.Fridriko gynybos laimėjimas. Tuo metu salėje nuskambėjo trenerio Ruslano Vartanovo raginimas įjungti didesnius apsisukimus. „Jis stovės ir nieko nedarys. Dirbk!”, – rėkte rėkė treneris.

Romas uoliai vykdė komandą – iš paskutiniųjų pramušinėjo rankas, kaitaliojo atakų ritmą ir tempą. Iniciatyva buvo tiek akivaizdi, kad teisėjai Romo veiksmus įvertino vienu tašku ir leido atakuoti varžovą parteryje. Suteiktu bonusu Romas nepasinaudojo. Kodėl? Reikėtų klausti jo paties.

Visgi R.Fridrikas nenuleido rankų ir varė toliau. Varžovas duso. Bet bėda, kad ir Romo jėgos seko. Paskutinėmis sekundėmis Romui užteko sveikatos paskutinei atakai, Rusijos atletas atsidūrė už kilimo, tačiau persverti rezultato jau nepavyko. 2:3.