Sofijoje vykusiame pasauliniame atrankos į olimpines žaidynes turnyre mūsų imtynininkams ir imtyninkėms nepavyko iškovoti olimpinių kelialapių. Arčiausiai tikslo buvo klasikas Vilius Laurinaitis. Joniškietis įveikė tris varžovus, tačiau suklupo pusfinalyje. Pergalė šiame etape Viliui atvertų duris į olimpines žaidynes.
 
 Pusfinalis
Tikėjomės sunkios kovos, žinojome, kad bus nelengva. Bet žemė slysti pradėjo anksčiau, nei numanėme.
„Matomai mintys apie lemiamą kovą, apie olimpinį kelialapį jį sudegino. Būna ir taip, žinau”, – po kovos telefonu svarstė pasaulio čempionas Rimantas Bagdonas.
Pirmame kėlinuke išvydome nesusipratimų virtinę. Prarastas vienas taškas. Netrukus atiduoti dar du taškai. Lyg ir nieko baisaus, bet, matomai, pasitikėjimas savimi susvirduliavo. Ir dar tos sunkios trys kovos priminė apie save. Trisdešimties sekudžių pertraukėlė energijos neįpūtė. Presinguojamas Vilius užmynė kilimo kraštą. Ir net šiuo momentu buvo vilties. Matematiškai skaičiuojant, pakaktų dviejų ridenimų parteryje. Bet tokią malonę atakai reikėjo išsikovoti.
Viskas tapo aišku, kuomet teisėjai „parteriu” nubaudė joniškietį. Tą imtynių vienuolikos metrų baudinį Čekijai atstovaujantis čečėnas realizavo ir atitrūko 0:7. Galiausiai dar vienas užžengimas už kilimo sustabdė švieslentės laikrodį.
Šiandien paskutinio žingsnio padaryti nepavyko.
 
GR – 97 kg kval. Vilius LAURINAITIS – Alaksandr HRABOVIK (BLR) 1:1 (pergalė pagalpapildomus kriterijus)
GR – 97 kg 1/8 finalo Vilius LAURINAITIS – Yuta NARA (JPN) 9:0
GR – 97 kg 1/4 finalo Mélonin NOUMONVI (FRA) – Vilius LAURINAITIS 4:4
GR – 97 kg 1/2 finalo Vilius LAURINAITIS – Artur OMAROV (CZE) 0:8
 
Kvalifikacija
Viliaus imtynės vargina ne tik varžovus, bet ir žiūrėtojų akis. Jis sugeba varžovus įklampinti į kisielių, po kurį slidinėdami abu braido visas 6 minutes. Nieks nepasikeitė Sofijoje, Vilius liko ištikimas savo taktikai. Veiksmų nulis, bet ištampytas Europos čempionatų prizininkas bei Europos žaidynių vicečempionas iš Baltarusijos rimtai įklimpo į Viliau pasiūlytą žaidimą. Joniškietis tiek nustekeno A.Hraboviką, kad baltarusis, net ir turėdamas dvi atakas parteryje, tesugebėjo vos pajudinti ramiai apsigynusį lietuvį. Sunki taktinė pergalė ir atlikta ketvirtadalis darbo.
 
Aštunfinalis
Antrame rate Vilius Laurinaitis grūmėsi su trečiu Japonijos numeriu Yutu Nara. Japonijos čempionato bronzos medalio laimėtojas nė iš tolo neprilygo Lietuvos čempionui. Vilius Tekančios Saulės šalies atstovą subaladojo tiek stovimoje padėtyje, tiek parteryje ir pasiekė greitą pergalę išraiškingu rezultatu 9:0.
 
Ketvirtfinalis
Totalus pamišimas. Be kefyro Viliaus kovų žiūrėt neįmanoma. Beveik keturiasdešimtmetis prancūzas savo sportinę karjerą pradėjo dar praeitame amžiuje. Meloninas Noumonvis buvęs nuolatinis Laimučio Adomaičio varžovas. Gyvenimui pagerėjus, prancūzas pasunkėjo, nebelaiko svorio ir jau ne vienus metus blaškosi tarp 87 ir 97 kilogramų kategorijos. 2015-ais jam pavyko užkopti ant Europos žaidynių garbės pakylos, tačiau nuo to laiko nieko svaresnio prancūzas nepasiekė. Bet tai tik statistika. Ne kartą įsitikinome, kad palankiai išsidėliojus žvaigždėms, pergalės ne visada atitenka favoritams.
 
Kas buvo favoritu šioje akistatoje, sunku pasakyti. Pasaulio jaunimo čempionas iš Joniškio taip pat ne iš kelmo spirtas. 28-erių Viliui patekimas į Tokiją būtų puiki dovana už pralietą prakaitą ir sunkias traumas ant imtynių kilimo. Gal ir motyvacija didesnė – Vilius alkanas ir piktas, ir laukia savo valandos. Tuo tarpu prancūzas jau tris kartus buvo ant olimpinio kilimo, ant kurio dusyk pasiekė penktą rezultatą.
V.Laurinaitis neapsigavo, pasirinkęs aktyvią taktiką. Pačioje pradžioje Vilius atliko žemą dubenį, po kurio prancūzas liobtelėjo į pavojingą padėtį, bet mitriai išsikapanojo į viršų. Plius trys taškai sunkiame svoryje yra solidus pranašumas, bet žinant, kad dar lieka daugiau nei penkios minutės kovos, išlaikyti šį skirtumą yra sudėtinga. Likusį pirmą kėlinuką atletai ištrypė visą kilimo plotą, tačiau daugiau niekam iš jų taškų iškovoti nepavyko.
 
Antroje dalyje Vilius pajuto M.Noumonvi agresiją, tačiau parteryje taškų neatidavė. Visas košmaras prasidėjo finišo tiesiojoje. Prancūzas kaip patrakęs taranavo joniškietį, taip tris kartus priversdamas Vilių užžengti už kilimo. Likus 3 sek. prancūzas priekyje 4:5. Mūsų trenerių štabas reikalauja peržiūros. Po kelių minučių priimamas galutinis sprendimas – stūmimas. Teisėjai anuliuoja paskutinį varžovo tašką ir, esant rezultatui 4:4, dėl veiksmų kokybės, pergalė skiriama Viliui Laurinaičiui.
 
Visi mūsų imtynininkų/ių rezultatai
GR – 60 kg kval. Justas PETRAVIČIUS – Mohammad F Kh M J ALAJMI (KUW) 11:0
GR – 60 kg 1/8 finalo Justas PETRAVIČIUS – Armen MELIKYAN (ARM) 0:9
GR – 77 kg 1/8 finalo Riccardo Vito ABBRESCIA (ITA) – Paulius GALKINAS 3:3 (pergalė pagal papildomus kriterijus)
GR – 77 kg 1/4 finalo Fatih CENGIZ (TUR) – Paulius GALKINAS 7:1
GR – 87 kg kval. Petr NOVAK (CZE) – Julius MATUZEVIČIUS 5:2
GR – 97 kg kval. Vilius LAURINAITIS – Alaksandr HRABOVIK (BLR) 1:1 (pergalė pagalpapildomus kriterijus)
GR – 97 kg 1/8 finalo Vilius LAURINAITIS – Yuta NARA (JPN) 9:0
GR – 97 kg 1/4 finalo Mélonin NOUMONVI (FRA) – Vilius LAURINAITIS 4:4
GR – 97 kg 1/2 finalo Vilius LAURINAITIS – Artur OMAROV (CZE) 0:8
 
WW – 68 kg 1/8 finalo Zsuzsanna MOLNAR (SVK) – Danutė DOMIKAITYTĖ 4:6
WW – 68 kg 1/4 Finalo Adela HANZLICKOVA (CZE) – (LTU) Danutė DOMIKAITYTĖ 8:0
WW – 76 kg kvalif. Pooja POOJA (IND) – Kamilė GAUČAITĖ 4:5
WW – 76 kg 1/8 finalo Kamilė GAUČAITĖ – Alla BELINSKA (UKR) 0:5
WW – 76 kg paguoda Kamilė GAUČAITĖ Catalina AXENTE (ROU) 0:6