Kuomet Sofijoje vykusiame Europos U15 imtynių čempionate jaunieji atletai varžėsi ant imtynių kilimo, du lietuviai laikė teisėjams skirtus egzaminus.  

Prieš kelis metus į tarptautinius vandenis išplaukęs Vilius Adomaitis pasišovė žengti žingsnį laipteliu aukščiau ir tapti II-os kategorijos UWW teisėju.

Tuo tarpu panevėžiečiui Mariui Baranauskui teisėjavimas tarptautinėje arenoje yra naujas iššūkis. Į Bulgarijos sostinę Lietuvos imtynių čempionas išvyko su tikslu gauti UWW III-ios kategorijos teisėjo licenciją.

UWW instruktoriai ypač akylai stebėjo naujokus, jiems buvo skirti trys teorijos egzaminai. Kiekviename egzamine reikėjo teisingai atsakyti į 20 klausimų. Praktiniai darbai vyko čempionato metu – teko teisėjauti ir rodyti savo įgūdžius ant imtynių kilimo.

„Žinoma, instruktoriai stebėjo mus įvairiais pjūviais, tačiau vienas visiems matomas vertinimas gan banalus – kuo mažiau čelendžių (trenerių reikalavimų video peržiūrų), tuo tavo darbas geresnis, – paklaustas, kaip vyko praktinis darbas, pasakojo M.Baranauskas. – Iš esmės beveik jokio skirtumo tarp teisėjavimo laisvūnams ir klasikams. Man tik vienoje vietoje reikėjo save kontroliuoti ir sugebėti „persijungti“ į kitą žaidimą – graikų-romėnų varžybų ir laisvūnų vertinimas šiek tiek skiriasi, todėl teko save „užprogramuoti“, kad neklysčiau, iš įpročio už atliktą veiksmą parodant ne vieną, o du taškus ir atvirkščiai“.

Viliui Adomaičiui čempionate virš dešimties kartų buvo patikėta kilimo vadovo kėdė.

„Nors man ir nebuvo būtina, vis vien išklausiau teorijos kursą. Mane, kaip turintį tarptautinės patirties, daugiau stebėjo kilimo vadovo darbo vietoje. Inspektoriams rūpėjo, kaip aš valdau situaciją, tai yra, priimu sprendimus, analizuoju čelendžus, vertinu kilimo teisėjų darbą ir, apskritai, diriguoju visai dvikovai. Šešioms minutėms tampu visiškai atsakingu už veiksmą ant kilimo ir šalia, ir dėl įvairių kliurkų atsakomybė tenka, visų pirma, kilimo vadovui. Todėl su Mariumi labai ruošėmės, skaitėm ir gilinomės į taisykle, modeliavome bei analizavome situacijas“, – apie pasiruošimą svarbiems egzaminams pasakojo V.Adomaitis.  

Abu teisėjai laukia oficialaus UWW patvirtinimo.

Šiuo metu Lietuvoje yra keturi UWW kategorijos teisėjai – Vilius Adomaitis, Evaldas Malelė, Vidmantas Žibutis ir Nerijus Peleckis.  

Valdas Malinauskas