Daugkartinio planetos ir Europos čempionatų prizininko Manto Kazimiero Sinkevičiaus laukia dar vienas sportinės karjeros egzaminas – pasaulio kurčiųjų graikų-romėnų imtynių čempionatas Turkijoje.

Dėl COVID-19 pandemijos du kartus nukeltas 6-asis čempionatas vyks ne Trabzone, o didžiausiame šalies mieste – Stambule.

Šeštadienį iš Vilniaus išskridęs atletas į kovą stos jau kitą dieną. Namo kaunietis grįš liepos 6-ąją.

Anot sportininko trenerio Sauliaus Liaugmino, auklėtinis yra pasirengęs ir jaučiasi  gerai, o kaip seksis, parodys sekmadienis.

„Mūsų nuotaikos – priešstartinės, – atsakė specialistas, paklaustas, kokios nuotaikos valdo trenerį ir sportininką prieš išvykstant. – Mantas per treniruotę buvo susitrenkęs raumenis. Iš pradžių buvo baisoka, tačiau vaistai, reabilitacija ir laikas įveikė skausmą. Varžybose imtynininkas nejaus pasekmių.“

M. K. Sinkevičius rungtyniaus svorio iki 77 kg grupėje. Tai viena populiariausių kategorijų, į kurią, palyginti su kitomis, susirenka kone daugiausia atletų. Kiek laukia varžovų, treneris negalėjo atsakyti – taip taps žinoma tik varžybų vietoje. Be to, įprasta dalyvių skaičių – nuo 10 iki 16 – gali pakoreguoti pandemija arba jos reikalavimai.

„Nuo dalyvių skaičiaus priklausys ir varžybų sistema, – pastebėjo S. Liaugminas. – Tačiau organizatoriai nepagaili vyrams kovų. Tad, bet kuriuo atveju lietuviui teks gerokai paplušėti. Būna paradoksų, jog esant mažesniam sportininkų būriui, reikia kovoti daugiau kartų. O su tuo pačiu varžovu tenka pečius suremti du sykius.“

Specialistas pabrėžė, kad valstybės į čempionatą silpnų imtynininkų nesiunčia. Norint tapti prizininku, reikia įveikti pajėgius konkurentus.

M. K. Sinkevičius turi būti nusiteikęs įvairiems netikėtumams. Mat čempionate atletai nebus išskirstyti pagal meistriškumą. Gali nutikti taip, kad pirmame etape susitiks du stipriausi sportininkai. Į vieną pogrupį burtai gali suvaryti visus favoritus, o į kitą – silpnesnius atletus.

Paklaustas, ar šeštadienį ne per vėlu išvykti, treneris S. Liaugminas įsitikinęs, kad tai geras sprendimas.

„Turkija nėra kitoje planetos pusėje, kur reikėtų adaptacijos. Manau, kad išskristi į varžybas išvakarėse yra normalus žingsnis. Mantas trumpiau lauks savo varžybų, mažiau nervinsis susitikdamas su varžovais. Atvykai, pasisvėrei, nuėjai kovoti ir ramu. Svarbiausia, kad į čempionatą atskristume be trikdžių, neužlaikytų, nereikėtų prakaituoti oro uostuose, nebūtų įtampos dėl įsikūrimo“, – kelionės išvykimo niuansus apžvelgė treneris.

Sulaukęs laukto klausimo apie tikslus Turkijoje, S. Liaugminas garantavo: „Kaposimės, sieksime aukščiausių tikslų. Kaip pavyks – nenoriu prognozuoti. Kilimas yra kilimas. Jei futbolininkai sako: kamuolys apvalus, tai imtynininkai teigia: kilimo ratas yra apvalus. Visi atletai nori vertingiausio medalio. Kaip tądien kuris imtynininkas geriau jausis, geriau išsimiegos, geriau nusiteiks kovai, geriau susitvarkys su savo psichologija, tas ir laimės.

Imtynininką Vilniaus oro uoste į čempionatą išlydėjęs Lietuvos kurčiųjų sporto komiteto (LKSK) prezidentas Edvinas Kriūnas, liko kupinas vilčių, kad M. K. Sinkevičius nudžiugins medaliu.

„Sportininkui sudarėme, kiek galėjome, geras sąlygas pasirengti čempionatui. Mantas stovyklavo ir tvirtėjo Kroatijoje, Lenkijoje, Lietuvoje – Vilniuje, Kaune. Šiais metais mūsų bendruomenės narys po ilgos pertraukos kovojo girdinčiųjų Europos graikų ir romėnų imtynių čempionate Varšuvoje. Oficialiose pirmenybėse pasirodė garbingai – pateko į aštuntfinalį. Tikimės, kad Turkija bus dar laimingesnė“, – svarstė E. Kriūnas.

M. K. Sinkevičiui ir S. Liaugminui, kad kelionėje nepraalktų, o čempionate būtų dar labiau tvirtesni, po krepšį riešutų ir džiovintų vaisių įteikė LKSK rėmėja – bendrovė „Arimex“.

Praėjusiais metais turėjusios vykti planetos pirmenybės Trabzone buvo perkeltos į šių metų birželį, o vėliau buvo pranešta, kad kurtieji imtynininkai Stambule bus laukiami 2021-ųjų liepą.