Turkijoje vykusiame planetos kurčiųjų graikų-romėnų imtynių čempionate aukso medalį iškovojo vienintelis mūsų šalies atstovas Mantas Kazimieras Sinkevičius.

Svorio iki 77 kg grupės finale jis akivaizdžia persvara – 7:1 įveikė Turkijos atletą Kadirą Kusą.

Iš viso auksiniame žygyje kaunietis šventė penkias pergales.

Į Stambulą susirinko septyni vidutinio svorio atletai, kurie pirmajame etape buvo išskirstyti į du pogrupius.

M. K. Sinkevičius pateko į keturių atletų būrį kartu su rusu Maksimu Rožkovu, ukrainiečiu Dmitro Jukša ir šeimininku K. Kusu. Visos trys kovos iš lietuvio pareikalavo daug jėgų.

Iš pradžių Lietuvos atletas surėmė pečius su rusu M. Rožkovu. Varžovas dėl Pasaulio antidopingo agentūros sprendimo ketverius metus tarptautinėse varžybose negali varžytis savo šalies vėliava, tad Turkijoje prie visų rusų pavardžių buvo Tarptautinės imtynių federacijos (UWW) ženklas.

M. Rožkovas pirmavo 1:0, Sauliaus Liaugmino auklėtinis sugebėjo išlyginti rezultatą. Esant lygiam rezultatui, pergalė buvo skirta M. K. Sinkevičiui, paskutiniajam pelniusiam tašką.

Antrajame susitikime lietuvis 2:0 palaužė būsimą varžovą finale K. Kusą. Ši pergalė kauniečiui atvėrė kelią į pusfinalį ir garantavo medalį.

Paskutinė grupės kova tarp M. K. Sinkevičiaus ir D. Jukšos prasidėjo energingai. Prieš tai patirtos dvi nesėkmės vertė ukrainietį atakuoti. Varžovui sekėsi – jis pirmasis pelnė 4 taškus. Mūsų sportininkas rado progą atakuoti ir netrukus D. Jukšą patiesė ant menčių.

A grupės lyderis kaunietis pusfinalyje kovojo su B grupėje antrą vietą užėmusiu Kazachstano atletu – Nurzahanu Assanu.

Tai buvo lengviausias susitikimas M. K. Sinkevičiui. Varžovas aktyviau pradėjo mūšį, tačiau netrukus, po staigaus išpuolio, ties lietuvio pavarde sužibo du taškai. Nesibaigus nė pirmai minutei, po dar vienos įspūdingos atakos, persvara šoktelėjo iki 6:0.

Per likusį laiką kazachstanietis bandė pelnyti bent tašką, tačiau M. K. Sinkevičius tvirtai stovėjo ant kojų.

Finale Lietuvos kurčiasis sportininkas susirėmė su pažįstamu turku K. Kusu. Varžybos susiklostė lengviau nei tikėtasi. Lietuvis tašku už varžovo pasyvumą ir trimis suktukais išsiveržė į priekį 7:0. Baigiantis finalui turkas pelnė garbės tašką. 

M. K. Sinkevičius pasaulio čempionu tapo antrą kartą (pirmąsyk – 2016 m.). 2015-aisiais jis iškovojo Europos nugalėtojo titulą

Dar imtynininkas turi pasaulio ir Europos vicečempionų titulus, tarp trofėjų – kurčiųjų vasaros žaidynių ir Senojo žemyno pirmenybių bronzos medaliai.

Augusto Četkausko nuotrauka